İtalya’ya Yeni Dışişleri Bakanı

AVRUPA Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği’ne seçilen Federica Mogherini, İtalya Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa etti. Yerine ise Komünikasyon eski Bakanı Paolo Gentiloni’nin atandığı açıklandı....

31 Ekim 2014 Cuma 15:08
İtalya’ya Yeni Dışişleri Bakanı






AVRUPA Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği’ne seçilen Federica Mogherini, İtalya Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa etti. Yerine ise Komünikasyon eski Bakanı Paolo Gentiloni’nin atandığı açıklandı.
Catherine Ashton'ın yerine Avrupa Birliği’nin dışişlerinden sorumlu ismi olarak atanan Federica Mogherini, 8 aydır yürüttüğü İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün, Demokrat Parti (PD) milletvekilliğinden ise dün istifa etti.
Kurallar gereği, aynı zamanda Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı olacağından Brüksel’deki yeni görevine 1 Kasım’da başlayacak olan Federica Mogherini, dün parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmayla ülkesine veda etti.
Mogherini, "Bu benim için bir elveda değil, sadece bir vedadır" dedi.
AB’nin sadece Brüksel’den ibaret olmadığını, ancak 28 üye ülkenin tüm vatandaşlarından ibaret olduğunu dile getiren Mogherini, "Eminim bu parlamento bana, AB çizgisini destekleyerek yol arkadaşlığı yapacaktır" diye konuştu.
Ülkenin en genç kabinesinde görev yapmış olan 41 yaşındaki Mogherini, izlediği dengeli dış politikayla dikkat çekmişti.
BAŞBAKAN RENZİ, KADIN BAKAN İSTEDİ, CUMHURBAŞKANI KABUL ETMEDİ
Mogherini’nin gidişi ve erkek bir bakanın gelişiyle, kabinedeki yarı yarıya olan kadın-erkek oranı da değişmiş oldu. Böylece bakanların 9’u erkek, 7’si kadın oldu.
Ülke tarihinde ilk kez bu oranı hayata geçiren Başbakan Matteo Renzi, yine aynı pozisyona bir kadın bakan atamak istedi.
Renzi, 3 kadından oluşan listeyi dün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya sundu, ancak Napolitano bu isimlere sıcak bakmadı.
Bunun üzerine bugün yapılan açıklamayla yeni Dışişleri Bakanı’nın Paolo Gentiloni olduğu duyuruldu.
Aynı zamanda gazeteci ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olan Demokrat Parti (PD) milletvekili Gentiloni, Komünikasyon Bakanlığı ve Roma Belediyesi sözcülüğü de yapmıştı.
Bugün Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de yemin ederek göreve başlaması beklenen Gentiloni’nin, İtalya-ABD Parlamentolararası Birlik Başkanlığını da yürütüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.