Kırgızistan'da Türk arp sanatçısı Yonca Atar'ın büyük başarısı

BİŞKEK () - Flarmoni Orkestrası ile beraber Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te konser veren Yonca Atar, salonun dakikalarca alkışlaması sonrası sahneye defalarca geri döndü ve tebrikleri kabul etti. Yüksek lisans eğitimine Mimar Sinan Güzel...

18 Nisan 2015 Cumartesi 12:33
Kırgızistan'da Türk arp sanatçısı Yonca Atar'ın büyük başarısı






BİŞKEK () - Flarmoni Orkestrası ile beraber Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te konser veren Yonca Atar, salonun dakikalarca alkışlaması sonrası sahneye defalarca geri döndü ve tebrikleri kabul etti.

Yüksek lisans eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında İpek Mine Sonakın ile devam eden Arpist Yonca Atar, bu üniversitede aynı zamanda ders de veriyor.

Yonca Atar, geçtiğimiz günlerde tüm Kırgızistan'ı kendisine hayran bıraktı. Klasik müzik sanatçısı Yonca Atar'ın verdiği konser ülkede günlerce konuşulup, Kırgızistan'ın görsel ve yazılı basınında geniş yer aldı.

23 yaşındaki güzel sanatçı; 27 yıl sonra Kırgızistan'ın ilk arp konserini başkent Bişkek'te gerçekleştirdi. Kırgız Flarmoni Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve Türkiye Büyükelçisi Metin Kılıç ve eşi ile birlikte Kırgız milletvekillerinin, yazarlarının, sanatçılarının da yer aldığı konser sonrası yüzlerce kişi Yonca Atar'ı ayakta alkışladı. Flarmoni Orkestrası ile beraber sanatını icra eden Yonca Atar, salonun dakikalarca alkışlaması sonrası sahneye tekrar tekrar geri döndü ve tebrikleri kabul etti. Sanatseverler yıllardır hasret kaldıkları ve büyük memnunluk duydukları konser sonrası Yonca Atar'ı çiçek yağmuruna tuttu. Genç sanatçının mutluluğu ve duyduğu gurur her halinden belli oluyordu.

Konser sonrası Kırgızistan Basını Yonca Atar ile röportaj yapmak için adeta sıraya girdi. Verdiği konser ülkede günlerce konuşulup, Kırgızistan'ın görsel ve yazılı basınında geniş yer buldu. Daha sonra çeşitli radyo ve televizyon programlarına konuk olan Yonca Atar'ın Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği solo konser devlet kanallarında yayınlandı.

23 yaşındaki Yonca Atar, Kırgızistan'daki konserini ömür boyu unutamayacağını belirterek, tarifi imkansız duygular yaşadığını ve büyük mutluluk ile gurur duyduğunu söyledi.

Yonca ATAR kimdir ?

1991 yılında İstanbul'da doğdu. Arp eğitimine 2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda İpek Mine Sonakın ile başladı. 2006 yılında AKM'de "MSGSÜDK Genç Senfoni Orkestrası" eşliğinde "Handel Sib Major Arp Konçertosu"nu solist olarak seslendirdi. 2008 ve 2009 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin düzenlediği "Genç Arpistler" konserlerinde aktif olarak yer aldı. BBC Senfoni Orkestrası'nın Türkiye'deki atölye çalışmalarında yer aldı. Aynı yıl Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Lubomir Pipkov Ulusal Müzik Okulu tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Genç Virtüözler Yarışması"nda birincilik ödülü aldı. Jana Bouskova, Andrew Lawrence-King, Lavinia Meijer, Isabelle Moretti, Benoit Wery ve Naoko Yoshino'nun ustalık sınıflarına katıldı, 2010 yılında "53rd Academie Internationale d'Ete de Nice-France"da Berlin Filarmoni Orkestrası solo arpisti Marie-Pierre Langlamet ile çalıştı. Akbank Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, MSGSÜDK Senfoni Orkestrası ve Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası'nda yer aldı. Erdem Çöloğlu, Gürer Aykal, İnci Özdil, Cem Mansur, Ender Sakpınar, Klaus Weise, Pierre Calmelet, Marek Pijarowski gibi şeflerle çalışma fırsatı buldu. 2012'de Paris'te düzenlenen 'Opus Erasmus II' programında Erdem Çöloğlu, Ahmet Altınel, Pierre Calmelet ve Michelangelo Galati'nin atölyelerinde aktif katılımcı olarak yer aldı. Aynı yıl Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ile Türkiye ve Avrupa'da orkestra ve oda müziği konserleri verdi. 2012 Mayıs ayında Mezuniyet Konseri başlığıyla "MSGSÜDK Senfoni Orkestrası" eşliğinde "Ginastera Arp Konçertosu"nu solist olarak seslendirdi. Yüksek lisans eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvar'ında İpek Mine Sonakın ile başladı, 2013-2014 eğitim yılında Erasmus öğrenci değişim programıyla Paris Conservatoire National Régional de Boulogne-Billancourt'ta Anne Ricquebourg'un o?g?rencisi oldu. Burada fransız arp repertuvarı ve pedagojik çalışmalarının yanı sıra solo, oda musikisi ve orkestra konserleri verdi, Orchestre Symphonique de Campus d'Orsay ile Martin Barral yönetiminde Paris çevresinde orkestra konser turnesinde yer aldı. Marie-Claire Jamet'in ustalık sınıfına katıldı.

Nisan ayında, 27 yıl sonra Kırgızistan'ın ilk arp konserini başkent Bişkek'te gerçekleştirdi. Burada çeşitli radyo ve televizyon programlarına konuk oldu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde verdiği solo konser gerçekleştirdiği konserleri devlet kanallarında yayınlandı. Aynı yıl temmuz ayında gerçekleşen '47. Internationalen Ferienkurse für Neue Musik'e katıldı, burada Gunnhildur Einarsdottir ile yeni müzik çalışmaları ve konserler yaptı. Yonca Atar, yüksek lisans eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda İpek Mine Sonakın ile devam ediyor ve aynı kurumda asistan olarak ders veriyor.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.