Kosova’da Kamu Yayıncılığında Azınlıkların Karşılaştıkları Sorunlar Tartışıldı

KOSOVA’nın başkenti Priştine’de AGİT tarafından, Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) ve Kosova Radyo Televizyonu (RTK) işbirliği ile bölgesel bir konferans düzenlendi. İki gün süren konferansta, kamu yayıncılığında azınlıkların...

04 Kasım 2014 Salı 16:17
Kosova’da Kamu Yayıncılığında Azınlıkların Karşılaştıkları Sorunlar Tartışıldı






KOSOVA’nın başkenti Priştine’de AGİT tarafından, Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) ve Kosova Radyo Televizyonu (RTK) işbirliği ile bölgesel bir konferans düzenlendi. İki gün süren konferansta, kamu yayıncılığında azınlıkların karşılaştıkları sorunlar tartışıldı.
Priştine, Belgrad, Lüblana, Podgorica, Saraybosna, Tiran ve Zagreb’ten gelen kamu yayınları temsilcileri, azınlık yayınlarında karşılaşılan zorluklar ve Doğu Avrupa ülkelerinde azınlık yayınlarının hazırlanış örnekleri tartışıldı. Konferansta kamu yayıncılığının halkın bilgilendirilmesinde temel araç olduğu vurgulandı. EBU Medya Müdürü Annika Nyberg Frankenhaeuser, Avrupa’daki kamu yayınlarında azınlık programlarında yaşanan zorluklardan söz ederken RTK Genel Müdürü Mentor Şala, kurumda Arnavutça başta olmak üzere, Sırpça, Türkçe, Boşnakça ve Roman dillerinde de yayın yapıldığını ifade etti. Şala, digital sisteme geçişin tüm azınlıklar için daha fazla olanak sağladığını belirterek, süreçte Meclis ve Hükümetten destek istedi.
Kosova Radyosu Genel Yayın Sorumlusu Albert Ademi, kurumda hiçbir zaman etnik ayrım yapılmadığını ifade etti. Kosova Radyosu Azınlık Yayınları Sorumlusu Amra Zeneli ise, azınlık programlarının yayınlara düzenli şekilde devam ettiğini kaydetti. Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) Müdürü Annika Nyberg Frankenhaeuser, Kosova Radyo Televizyonunda azınlıklara verilen önemin toplantıda hazır bulunan ülke temsilcilerine örnek oluşturduğunu vurgulayarak, "Demokrasinin en önemli adımlarından biri, bir ülkede azınlıkların sesinin duyurulmasıdır" dedi.
Konferansta, ağır ekonomik krizde bulunan bölge ülkelerindeki kamu yayınları yapan medyalarda azınlık programlarının genişletilmesi için, AB İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) tarafından maddi desteğin sunulması gerekliliğine işaret edildi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.