Kudüs yalnızlığı: Dünya ABD'ye 'yeter artık' dedi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı oylandı. 128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken,35 ülke çekimser kaldı

22 Aralık 2017 Cuma 09:21
Kudüs yalnızlığı: Dünya ABD'ye 'yeter artık' dedi






Kudüs yalnızlığı: Dünya ABD'ye 'yeter artık' dedi


BM Genel Kurulu'nda Amerika'nın Kudüs kararı, Washington yönetimi için önemli bir sınav oldu. Mali yardımları kesme şantajı bile işe yaramadı.

AMERİKA'YA DESTEK VEREN ÜLKELER

ABD ve İsrail dışında, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Nauru, Mikronezya, Palau ve Togo, Donald Trump'ın Kudüs kararını destekleyen ülkeler oldu. ABD'ye destek veren küçük ada devletçiklerinin bazıları yakın zamana kadar Amerikan sömürgesi olarak biliniyordu.

ÇEKİNSER KALAN 35 ÜLKE

BM'de Kudüs oylaması sırasında 35 ülke ise tasarı için çekimser oy kullandı:

Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahama Adaları, Benin, Bhutan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvatoryal Gine, Fiji, Haiti, Macaristan, Jamaika, Kiribati, Litvanya, Lesotho, Malawi, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Trinidad Tobago, Tuvalu, Güney Sudan, Uganda, Vanuatu


Birleşmiş Milletler üyesi 172 ülkeden diplomatlar, ABD'nin kararını geri almasını New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan oturumda oyladı. 128 ülke tasarıyı kabul etti, 9 ülke ABD'nin kararını destekledi. 35 ülke çekimser kaldı.

Kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve sadece tavsiye niteliği taşıyor ancak ABD'nin üzerinde uluslararası baskı oluşması açısından önemli kabul ediliyor.

YARDIMLARI KESERİZ TEHDİDİ DE İŞE YARAMADI

ABD'den mali yardım alan birçok ülke bulunuyor. Bu yardımlar askeri yardımlar ve kalkınma yardımları olarak bölünmüş durumda. Bir yıl içerisinde en çok askeri yardım alan ülkeler içerisinde Irak, Afganistan, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Filipinler gibi ülkeler bulunurken, kalkınma yardımları Kenya, Etiyopya, Pakistan ve Kongo gibi ülkelere gidiyor.

HANGİ ÜLKE NE KADAR YARDIM ALIYOR

Kudüs tasarısını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ilk getiren Mısır'ın, ABD’den 1,23 milyar dolar yardım aldığı görülüyor.

Mısır’ı 1,21 milyar dolarla Ürdün, 1,14 milyar dolarla Kenya ve 1,11 milyar dolarla Etiyopya izliyor. Listenin daha sonraki sıralarında 778 milyon dolarla Pakistan, 718 milyon dolarla Nijerya, 708 milyon dolarla Güney Sudan ve 629 milyon dolarla Tanzanya bulunuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.