Kutsal Topraklar ‘sabır’ Yolcularını Ağırlıyor

İSLAM'ın 5 şartından biri olan 'Hac vazifesini' yerine getirmek üzere her yıl dünyanın dört yanından milyonlarca hacı kutsal topraklara geliyor. Bu yıl Türkiye'den 63 binden fazla hacı adayı kutsal topraklara geldi. Dünya genelinden...

01 Ekim 2014 Çarşamba 15:44
Kutsal Topraklar ‘sabır’ Yolcularını Ağırlıyor






İSLAM'ın 5 şartından biri olan 'Hac vazifesini' yerine getirmek üzere her yıl dünyanın dört yanından milyonlarca hacı kutsal topraklara geliyor. Bu yıl Türkiye'den 63 binden fazla hacı adayı kutsal topraklara geldi. Dünya genelinden ise 3 milyonu aşkın hacı adayı bu topraklarda.
Hac için gelenlerin bir kısmı Medine ziyaretinin ardından Mekke'ye geçerken, bir kısmı da direkt Mekke'ye gidiyor.
HZ. MUHAMMED'İN MEDFUN OLDUĞU KENT… MEDİNE
Medine, Hz. Muhammed'in, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer ile medfun olduğu Hücre-i Saadet'i ve Ravza-i Mutahhara'yı (Cennet Bahçesi) içinde barındıran Mescid-i Nebevi en çok ziyaret edilen nokta. Medine; "Kabrimi ziyaret eden şefaatimi hak eder" hadisine binaen Müslümanların ilk ve en çok ziyaret ettiği yer.
HÜCRE-İ SAADET EN ÇOK ZİYARET EDİLEN MEKAN
Günün her saatinde on binlerce hacı adayı ve ziyaretçi namazlarını burada kılıyor, Hücre-i Saadet'i ziyaret ediyor ve Ravza-i Mutahhara'da 2 rekat namaz kılıyor. Namaz saatlerinde aşırı yoğunluk olması nedeni ile daha sakin bir ortamda Hücre-i Saadet'i ziyaret etmek isteyenler daha çok namaz öncesi ve sonrası ya da gece saatlerinde bu noktaya geliyor.
Medine'den ayrılacak olanlar ayrılmadan son bir kez daha gelerek Hücre-i Saadet'i ziyaret ediyor ve veda selamlaması yapıyor.
AVLUDA YATANLAR OLUYOR
Mescid-i Nebevi'nin avlusu da oldukça geniş. Namaz saatlerinde adeta insan kaynıyor. Avluda yere serdiği örtü üzerinde uyuyanlar oluyor. Otellerde kalmayan birçok insanın tercihi bu avlu oluyor zira hava sıcaklığı nedeni ile avluda rahatlıkla istirahat edilebiliyor. Yine avluda günün beli saatleri arasında hurma, yemek ikramları oluyor. Mescid-i Nebevi içinde ve avluda bazı noktalarda bulunan Zemzem çeşmelerinden de ziyaretçiler Zemzem içebiliyor, yanlarında getirdikleri bidon ya da pet şişelere Zemzem doldurabiliyor. Avluya kurulu özel havalandırma sistemleri sayesinde Medine sıcağında bir nebze de olsa serinlik hissedilebiliyor.
CENNET-ÜL BAKİ MEZARLIĞI
Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında Hz. Osman, Hz. Muhammed'in eşleri ve çocukları dahil bir çok sahabenin de kabrinin bulunduğu Cennet-ül Baki mezarlığı (Baki Mezarlığı olara da bilinir) var. Medine'de vefat edenler burada defnediliyor. Medine'deki tek mezarlık da burası. Suudi asker ve polislerince yoğun bir şekilde korunan ve denetlenen bu bölgelerde kimi yerlerde kamera çekimlerine izin verilmiyor. Vatandaşlar ise kamera çekimine izin verilmediği için cep telefonları ile kısa kısa video ya da fotoğraf çekebiliyor.
MEDİNE'NİN TEK MEZARLIĞI
Mezarlığın sınırlandırılmış bir genişliğe sahip olması nedeni ile akla "Bu zamana kadar, bu şehirde vefat edenlerin hepsi buraya defnedilmiş?" sorusu geliyor. Görevliler, bölge toprağının insan cesedini farklı bölgelerdeki topraklardan daha hızlı erittiği için diğer bölgelere oranla daha kısa süreler içinde aynı mezar üzerine bir cenaze daha defnedilebildiğini söylüyor.
MEDİNE'DE BURALAR DA ZİYARET EDİLİYOR
Ziyaretçiler, bu topraklarda Uhud Savaşı'nın yapıldığı bölgede bulunan Okçular Tepesi ve Hz. Hamza'nın da medfun olduğu Uhud Şehitliği, yapılan ilk mescid olan Kuba Mescidi, Mescid-i Ömer, Mescid-i Ebu Bekr, Mescid-i Ali, Mescid-i Kıbleteyn, Hz. Muhammed'in Medine'ye gelirken durduğu Rânunâ bölgesinde ilk Cuma namazını kıldığı ve ilk hutbeyi okuduğu Cuma Mescid-i, Gamame Mescid-i, Hendek savaşının yapıldığı bölge ve bu bölgede bir birine yakın küçük küçük yedi mescidin bulunduğu Yedi Mescidler'de ziyaretlerde bulunuyor.
Medine; ziyaret trafiği oldukça yoğun bir yer. Burada iyi dinlenmek ve dinç bir şekilde kalmak önemli zira namazları Mescid-i Nebevi'de kılmak isteyenler namaz saatinden önce buraya geliyor ve namaz sonrası uzun bir süre burada kalıyor.
"GÜVENLE YÜRÜYORSUNUZ"
Medine'de her milletten insanın sıcakkanlı ve yardım sever yaklaşımları ziyaretçilere kendi evlerindeymiş duygusu yaşatıyor. Hırsızlık, kavga vs. neredeyse yok derecede olması da bu toprakların verdiği ayrı bir huzur kaynağı.
20 METREDE 1 POLİS
Kentin insan popülasyonun yoğun olduğu noktalarda neredeyse her 20 metrede bir polis ekibi bulunuyor. Sürücüler polis ikazına kesinlikle uymak durumunda, yoksa cezanın affı yok. Sürücüler en çok hatalı park cezası yiyor.
MEKKE
Mekke, Medine'ye göre biraz daha kalabalık, dağlık ve karışık. Şehir kayaların üzerine kurulu. Kentte 20 binden fazla dağ olduğu belirtiliyor. Yeni binalar ya bir kayaya sırtını vermiş ya da bir kayanın üzerine inşa edilmiş. Bu zamana kadar Mekke'de hiç deprem yaşanmamış. Ziyaret için geldiğimiz Eylül sonunda hava sıcaklığının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkün. Yüzünüze sıcak bir rüzgâr vuruyor ancak çok az terleniliyor.
KABE'DE ISI DEĞİŞİMŞERİNE DİKKAT ETMEK GEREK
Hacı adayları en çok teri Kabe'yi tavafta döküyor. Akabinde Safa ve Merve tepeleri arasında Sa'y yaparken de soğuk bir havalandırma sistemine maruz kalıyorlar. İnsanlara tavaf sonrası bir müddet bekledikten sonra iyice örtünerek Sa'y yapmaları tavsiye ediliyor. Sa'y yaparken 350- 400 metre arasındaki uzunluğu olan bu yolda 2 veya 3 tane Zemzem çeşmesi var. İbadetler noktasında ise günün geç saatlerinin daha az yoğun olduğu, hacı adaylarının akşam saatlerinde daha fazla buraya akın ettiklerini söylemek mümkün. İbadet yaparken kalabalıkta kaybolmamak için bulunduğunuz yeri ve ekip arkadaşlarınızı sık sık kontrol etmek; gerekirse kol kola yürümek gerekiyor.
Namazını Kabe'de kılmak isteyenler birkaç saat öncesinden yerini almalı değilse harem dışında da ibadet yapılabiliyor, buralarda da kılabiliyorlar.
KABE'Yİ İYİ NİLEN REHBER ŞART
İbadetlerin yapılması sırasında iyi rehberlerin önemi özellikle Kabe ziyaretinde kendini gösteriyor. Belli noktalarda hangi duaların, hangi niyetlerin yapılacağı; nerelerde durulması gerektiği, neyin ne şekilde yapılacağının iyi bilinmesi yapılan ibadetin lezzetini arttırıyor. Bu anlamda iyi bir rehberin gerekliliği kesinlikle çok çok önemli.
İLAÇ KULLANANLAR, TÜRKİYE'DEN İLAÇLARINI GETİRMELİ
Yoğun ve kimi zaman yorucu ibadet süresince bazen bitkin düşülüyor. Bu nedenle hacıların uykularını ihmal etmemeleri, iyi beslenmeleri ve sık sık sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. İlaç kullanan hacı adayları Türkiye'den ilaçlarını muhakkak getirmeli. Yaşlı ve hasta hacı adaylarına refakat için de firmalar görevli tahsis edebiliyor. Bu tip özel durumları olanların bunu yolculuk öncesi firmaya söylemeleri gerekir.
Hacı adaylarının Mina, Arafat ve Müzdelife için kendilerini iyi hazırlamaları, mümkün mertebe istirahatlarını arttırmaları tavsiye ediliyor. Bu noktalar için ise gerek Suudi Arabistan devleti gerekse firmalar kalınacak çadırlar, sağlık hizmetleri, ulaşım, yeme-içme, ihtiyaç giderme noktaları için hazırlıklı durumda.
MEKKE'DE BURALAR DA ZİYARET EDİLİYOR
Mekke'de Kabe-i Muazzama, Mina, Arafat, Müzdelife, Peygamber Efendimizin doğduğu ev, Hz. Hatice ve bazı Sahabe-i Kiram'ın medfun olduğu Cennet-ül Mualla Mezarlığı, ilk vahyin geldiği Hira Dağı, Hz. Muhammed'in Hz. Ebu Bekr ile Mekke'den Medine'ye hicretleri esnasında gizlendikleri mağaranın bulunduğu Sevr Dağı, Cin Sûresi'nin indiği yerde inşa edilmiş olan Mescid-i Cin ve Akabe Biat Yeri en çok ziyaret edilen mekanlar.
OTELLERİN KABE'YE YAKINLIĞI
Mekke ve Medine için de kalınacak yerin kutsal mekanlara uzaklığını araştırmak gerekiyor. Umre ve/veya hac için Mekke'ye gelecek olanların Kabe'ye en yakın noktada otelleri rezerve etmiş firmaları tercih etmesi çok önemli zira Kabe'ye uzak noktadaki otellerden hacı adayları Hac Bakanlığı'nca görevlendirilen otobüs, otellere ait servis ya da taksilerle gelirken, yakın mesafedeki otellerden hacı adayları yürüyerek de Kabe'ye gidebiliyor. Bu bölgelerde toplu taşıma araçları yok. İnsanlar ya kendi araçları ile ya da taksilerle seyahat ediyor.
OTOBÜSLER DOLU GELEBİLİYOR
Bu otobüs veya otellerin minibüsleri de her zaman boş olmuyor. Hacı adayları özellikle Hac döneminde otobüste kimi zaman ayakta gidebiliyor ya da bir saatten fazla durakta araç bekleyebiliyor.
TAKSİCİLERLE PAZARLIK ŞART
Minibüs ve otobüslere alternatif araçlar ise taksiler. Taksiler ise hac döneminde normalin üzerinde ücretlerle çalışıyor. Bir benzin deposunun 20 Riyal'e (13 TL) dolduğu ülkede 15 km mesafe için 120 Riyal isteyebiliyorlar tabi ki pazarlık etmek şart. Pazarlık ile ister hediyelik eşya isterse ulaşım, giyim-kuşam veya diğer tüketim hizmetlerinde fiyatları aşağı çekmek mümkün.
REHBER HİZMETİ İYİ FİRMA ÇOK ÖNEMLİ
Bu toprakları iyi bilen, kafileye sahip çıkan, personel sayısı fazla olan firmalarla gelinmesi çok önemli zira kitaplardan okuduğunuz, televizyonda seyrettiğiniz ve ya internette bulduğunuz bilgilerin çok ötesinde detaylar ve bilgiler karşınıza çıkıyor. Bu noktada bilgi birikimi iyi bir rehber ve kalabalıkta kaybolmamak adında kafileyi iyi organize eden bir ekip çok çok önemli.
GIDA VE SU TÜKETİMİ
Gıda hassasiyeti olanların katıldıkları firmadan mönü bilgilerini almaları, gerekirse kendi sağlık şartlarına göre talepte bulunmaları gerekiyor. Ülkede gıdaların ağırlığı şekerli denebilir. Tuz tüketimi çok az ancak sofralarınızda tuzunuz eksik olmuyor. Yine su tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Zemzem'in yanında doğal suyu da tüketmek gerekiyor zira Zemzem'in vücuttan ter yolu ile ayrıldığı, böbreklerin çalışması için doğal suyun tüketilmesi gerekiyor.
KIYAFET SEÇERKEN DİKKAT
Kutsal topraklara gelecek olanların sıcağı dikkate alarak daha çok açık renkli, ince kıyafetleri tercih etmesi şart. Yine çokça ziyaret yapılacak olması nedeni ile tabanı yumuşak, ortopedik bir terlik ya da sandaletle gelmeleri daha uygun. Tavsiye edilen ise sandalet zira bazen o kadar büyük bir kalabalıkla yürüyorsunuz ki ayağınızdan çıkan terliği alabilmeniz mümkün olmayabiliyor. Yine ihramı Mekke ve Medine'den de almak mümkün ancak tekstil kalitesi iyi noktada olan ülkemizden bunu almak hem ürün kalitesi hem de fiyat uygunluğu nedeni ile daha mantıklı.
TÜRKÇE
Firmaların verdiği yaka kartlarını ve pasaportları sürekli yanımızda bulundurmamız gerekiyor. Suud polisinin az bir oranı İngilizce biliyor, Türkçe bilen ise neredeyse yok. Yani derdinizi anlatmanız zor. Esnaf ise Türklere alışkın ve birçok temel Türkçe kelimeyi biliyor. Arapların Türkiye'ye dair en çok bilgi sahibi oldukları il İstanbul.
DÖVİZ BÜROLARI
Alışverişlerde Riyal ya da Dolar, Euro kullanılıyor. Döviz büroları Türk Lira'sını çeviriyor. Türkiye'den gelirken para çevirmek için zahmet etmeye gerek yok.
Hacı adayları Türkiye'den gelirken, kalacakları süreye göre çamaşırlarını getirmeli. Sık sık çamaşırı değiştirme ihtiyacı olacağından buna göre hazırlanmaları gerekiyor. Birçok alışverişi Mekke ve Medine'den yapmak mümkün ancak misvak, hurma ve birkaç ürün türü dışında neredeyse her aldığınız Çin malı. Süs, kıyafet, tespih, takke dahil ürünler ağırlıklı olarak Çin malı.
HURMA İÇİN ADRES 'MEDİNE'
Türkiye'ye hurma göndermek isteyenler için en iyi adreslerden biri Medine. Birçok hurma bahçesini gezerek, pazarlık da yaparak hurma alabilirsiniz. Hurma bahçesi işleten Türkler de mevcut, bunlara ulaşarak da iyi kalitede bir hurmayı evinize kargo teslim gönderebilirsiniz. Zemzem için ise bu yıl hacılar en fazla 5 kilo zemzem ülkelerine götürebiliyor.
BAGAJ LİMİTİNİE GÖRE HAZIRLANIN
Havayolu seyahatlerinde yolcu başına gidiş ve geliş için yük hakkı 30 kilo, dönüşte ancak 5 litre Zemzem'e izin veriliyor.
İLK TAVSİYE 'SABIR'
Uzmanların kutsal topraklara yolculuk edeceklere ilk uyarısı 'Sabır' oluyor. Zira tamamen gönül işi olan bu yolculukta ne incinmek ne de incitmek doğru değil. İnsanların birbirine destek olduğu bu yolculuk için uzman ikazları ve tecrübelilerin anlatımları ile yolculuktaki muhtemel sıkıntıların önüne geçilerek, daha bilinçli ve doyurucu bir ibadet süreci yaşamak mümkün.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.