Münihli Türk kadınlarından ortak bildirge

ALMANYA'nın Münih kentindeki Türk kadınları 16 maddelik ortak bildirge yayınladı. Kentte faaliyet gösteren 'Üç beş kişi' adlı bir sivil inisiyatifin düzenlediği 'Kadın kürsüsü' etkinliğinde kadınlar, sorunları tartışıp ortaklaşa...

01 Mart 2015 Pazar 13:53
Münihli Türk kadınlarından ortak bildirge






ALMANYA'nın Münih kentindeki Türk kadınları 16 maddelik ortak bildirge yayınladı. Kentte faaliyet gösteren 'Üç beş kişi' adlı bir sivil inisiyatifin düzenlediği 'Kadın kürsüsü' etkinliğinde kadınlar, sorunları tartışıp ortaklaşa bir bildirge hazırladı. Neriman Nart’ın yönettiği etkinliğin tek erkek konuşmacısı inisiyatifin sözcüsü Levent Ekiz oldu. Ekiz, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi vurguladı ve "Atatürk, kadınları cahil olan toplumların yükselemeyeceğinin hep bilincindeydi" dedi.  Toplantıda konuşan Münih Tokatlılar Derneği Başkanı Yeşim Sarı 2 çocuk annesi olarak Özgecan cinayetinin kendisine verdiği acıyı dile getirerek, "İlk olarak kendi kızım gözümün önüne geldi. Gözünüzden sakındığınız evladınıza bir canini zarar vermesi karşısında bir anne olarak ne yapabiliriz, bilemiyorum" dedi.  Toplantıya İstanbul’da katılan Dr. Zehra Ersan Akpir, fahri görev aldığı birçok kadın hakları kuruluşlarının çabalarıyla zamanında edilen bazı hakların bugün için artık kaldırıldığını vurgularken, "Kadın dövüldüğünde şikayette bulunursa, savcı kalkıp gelmeye bile gerek görmez oldu" dedi.
Artık günümüzde kadının çalışmasının, okullarda kız-erkek karışık olmamasının tartışıldığını söyleyen Dr. Akpir, "1923’den 2015 yılına geldik. İleri gitmişken geri döndük. Bir şeyler geriye dönüyor. Yazık oluyor ülkemize" dedi KADIN GAZETECİ OLMAK ZOR Münih’te 20 yıldır iki dilli olarak yayınlanan Arı dergisinin sahibi Esin Tekige ise erkeklerin hüküm sürdüğü iş yaşamında kadın olarak bir yerlere gelmenin zorluğunu anlatırken, "Hele kadın gazeteci olmak çok zor.  Haber yaptığımızda kadın olarak sık sık tehditler aldım" dedi.  16 MADDELİK BİLDİRİ Konuşmalardan sonra katılımcıların önerileri doğrultusunda 16 maddelik ortak bir kadınlar bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, Kadın ve şiddet, Kadın ve siyaset,  Kadın ve medya, Kadın ve çocuk eğitimi ana konuları içeren maddeler yer aldı. Bildirge yapılan oylama sonunda tüm katılımcı kadınlarca kabul edildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.