NEONAZİLERİN KATLETTİĞİ RAMAZAN AVCI, HAMBURG'DA ANILDI

Yakup ASKERZADEH/HAMBURG, () - HAMBURG'da 29 yıl önce neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı, iki yıldan beri adını taşıyan cinayet mahallinde anıldı. Hamburg'da 21 Aralık 1985'de neonazilerin saldırısına uğrayan ve üç gün...

22 Aralık 2014 Pazartesi 15:41
NEONAZİLERİN KATLETTİĞİ RAMAZAN AVCI, HAMBURG'DA ANILDI






Yakup ASKERZADEH/HAMBURG, () - HAMBURG'da 29 yıl önce neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı, iki yıldan beri adını taşıyan cinayet mahallinde anıldı. Hamburg'da 21 Aralık 1985'de neonazilerin saldırısına uğrayan ve üç gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden araba tamircisi Ramazan Avcı (26), katledilişinin 29. yılında cinayetin işlendiği ve iki yıldan beri 'Ramazan Avcı Platz' adını taşıyan Landwehr tren istasyonu önündeki meydanda anıldı. 2010'da kurulan ve Ramazan Avcı'nın adının meydana verilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAI) tarafından düzenlenen anma mitingine katılanlar ırkçılığı lanetledi.
RAI kurucusu ve sözcüsü avukat Ünal Zeran yaptığı konuşmada Dresden'deki ırkçı zihniyettekilerin birliği 'Pegida' ile yayılan ırkçılığın yeni bir şey olmadığını belirterek, "Ne yazık ki Alman toplumu içindeki ırkçılık hiç de yeni değil. 29 yıl Ramazan Avcı'yı sevdiklerinden koparan zihniyet halen bazı beyinlere hakim. Araştırmalar Alman toplumunun yüzde 30 kadarının ırkçı söylemlere açık olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kimse Pegida ve son zamanlarda artan göçmenlere ve mültecilere yönelik şiddetin yeni bir şey olduğunu bizlere anlatmaya çalışmasın. Olayın en vahim durumu bazı partilerin bile Pegida ırkçılığı anlayışla karşıladıkları açıklamalarıdır. Irkçılık yapısal ve düşünce olarak partilerin içinde de mevcut. SPD'nin Thilo Sarrazin gibi karanlık ruhlu birinin halen partiden atılmaması, Yeşillerli Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann'ın iltica yasalarının sertleştirmesi yönünde oy kullanması sadece buna iki örnek. Irkçılıkla mücadelede, ırkçıların hedef tahtasına koyduğu biz göçmenler de gereken şekilde tepki gösterip, göstermediğimizi sorgulamalıyız" diye konuştu. 'DUYARLI İNSANLAR ACIMIZI PAYLAŞIYOR'

Ramazan Avcı'nın eşi Gülistan Avcı kısa konuşmasında, "Acımız dünkü gibi taze. Ramazan'ı unutmayıp, duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyorum. Sizler bizlerin cısını paylaşarak bize güç veriyorsunuz" diye konuştu. Ramazan Avcı'nın kardeşi Süleyman Avcı da konuşmasında aynı noktaya vurgu yaparak, "Ağabeyim katledildiğinde 11 yaşındaydım. Irkçı katiller onunla birlikte, en başta annem olmak üzere hepimizin hayatını karartılar. Bizim yaşadığımız acıyı kimse yaşamasın. Hiç kimse başka kökenden olduğunu için hayatını kaybetmesin" dedi. Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) Başkanı Nebahat Güçlü ve Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Berati Alver de birer kısa konuşma yaptılar. Yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından, meydandaki anıttın yanına çiçekler ve çelenkler bırakılarak anma töreni son buldu. Ramazan Avcı (26), 21 Aralık 1985'de Landwehr tren istasyonunun yakınındaki otobüs durağında ağabeyi ve bir arkadaşıyla beklerken, bir birahaneden çıkan 30 kadar neonazinin saldırısına uğradı. Ağabeyi ve arkadaşı son saniyede gelen otobüsüne binmeyi başararak kurtulurken, Ramazan Avcı neonaziler tarafından beyzbol sopaları, balta sapları ve tekmelerle öldüresiye dövüldü. Avcı, girdiği komadan uyanmadan 24 Aralık 1985, Noel Gecesi hayata gözleri yumdu. 30 kadar neonaziden sadece Ralph Axel Lach, Uwe Podein, René Wulff ve Volker Kummrow yargılandı ve 3 ile 10 arasında değişen gençlik cezaları aldılar. Ramazan Avcı'nın eşi Gülistan ve ölümünden sonra dünyaya gelen oğlu Ramazan hala Hamburg'da yaşıyor. 2010'da kurulan Ramazan Avcı İnisiyatifi'nin (RAİ) girişimi sonucu 2012 yılında Landwehr tren istasyonu önündeki meydana, otobüs durağına ve bisiklet istasyonuna "Ramazan Avcı" adı verildi. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.