Papa’dan, kürtaj yaptırıp, tövbe eden kadınların affedilmesi için rahiplere tam yetki

Esma ÇAKIR - ROMA / -DÜNYA genelindeki 1 milyar 200 milyon Katoliğin lideri Papa Francesco tüm rahiplere, kürtaj yaptırdıktan sonra tövbe etmiş olan kadınları bir yıllığına affetme yetkisi verdi. Papa, kürtaj yaptıran kadınları anlayabildiğini...

01 Eylül 2015 Salı 17:44
Papa’dan, kürtaj yaptırıp, tövbe eden kadınların affedilmesi için rahiplere tam yetki






Esma ÇAKIR - ROMA / -DÜNYA genelindeki 1 milyar 200 milyon Katoliğin lideri Papa Francesco tüm rahiplere, kürtaj yaptırdıktan sonra tövbe etmiş olan kadınları bir yıllığına affetme yetkisi verdi. Papa, kürtaj yaptıran kadınları anlayabildiğini söyledi.

Hristiyanlığın en büyük mezhebine mensup olan Katolikler, “günahları bağışlama ve bağışlanma” ile “merhamet” temalarının ön planda olacağı

Jübile Yılı’na hazırlanırken, ruhani liderleri Papa’dan sürpriz bir adım geldi.

Arjantinli Papa, daha önce 8 Aralık’ta başlayıp, 20 Kasım 2016’da son bulacağını ilan etmiş olduğu söz konusu kutsal yıl boyunca, kürtajdan pişmanlık duyanların daha fazla bağışlanmasını da sağlayacak.

Katolik Kilisesi öğretilerine göre kürtaj, kadınların otomatik olarak aforoz edilmesine yol açan ve sadece üst düzey din adamlarınca; başrahipler ya da episkoposlarca bağışlanabilen büyük bir günah.

Bu böyle olmaya devam edecek, ancak bu konuda tövbe etmek isteyenlere kapılar kapanmayacağı gibi, ilk kez daha düşük rütbeli olan rahipler tarafından da bağışlanması sağlanacak.

Papa bunun için dünya genelindeki tüm rahiplere de tam yetki verdiğini,

Papalık Evanjelizmi Teşvik Konseyi Başkanı Monsenyör Rino Fisichella’ya gönderdiği bir mektupla açıkladı.

PAPA: “KÜRTAJ YAPAN KADINLARI ANLIYORUM”

Papa, Tanrı’nın affına nail olmak için samimi bir kalple tövbe etmeye gelenlerden, Tanrı’nın merhametinin esirgenemeyeceğini belirterek, “Bu nedenle Jübile Yılı onuruna tüm rahiplere, kürtaj yaptırdıktan sonra pişmanlık duyarak, af dileyenlerin bağışlanması yetkisini verdim” ifadelerini kullandı.

Kürtaj dramına bazılarının, büyük kötülük olduğunun yüzeysel bir şekilde farkında olarak, bazılarının ise başka bir çıkış yolu olmadığı için başvurduğuna dikkat çeken Papa, buna mecbur kalan kadınların şartlarını çok iyi anladığını kaydederek, şunları söyledi:

“Zamanımızın en büyük problemlerinden biri hiç kuşkusuz, yaşamla olan ilişkiyi değiştirmektir. Bu yaygın zihniyet, yeni bir yaşamın kabulü konusunda artık kişisel ve sosyal duyarlılığın yok olmasına neden oldu.


Bu zor ve acı verici seçimi yapmak zorunda kalan ve kalplerinde bunun yarasını taşıyan birçok kadın tanıdım. Onları bu kararı almaya iten baskıları, bunun varoluşsal ve ahlaki bir dram olduğunu biliyorum.”

Papa, 2013 yılında verdiği bir röportajda da, kürtaj yaptıran kadınlara da merhamet gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

PAPA KÜRTAJ GÜNAHINI HAFİFLETMEK İSTEMİYOR

Haberin geniş yankı bulması üzerine konuşan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papa’nın bu şekilde kürtaj günahını hafifletmeyi değil, Kilise tarafından merhamet tezahürünün daha ulaşılabilir ve işleyebilir olmasını sağlamayı amaçladığını açıkladı.

Lombardi pederlerin, kadınlara bu günahın ağırlığını anlatmaları gerektiğini de ekledi.

CEZAEVİ HÜCRESİNDE AF HİZMETİ

Öte yandan Jübile Yılı’nda bir yenilik daha yaşanacak. “Merhamet Misyonerleri” adı altında görev yapacak din adamları, cezaevlerindeki hücrelerinde mahkumlara günah çıkarma seansları yapacak.

Papa bunun, onlar için Kutsal Kapı’dan geçmek gibi bir şey olacağını, çünkü Tanrı’nın merhametinin, kalpleri dönüştürme becerisine sahip olduğunu belirtti.

JÜBİLE YILI

Sadece Katolik Hristiyanların uyguladığı kutsal yıl olan “Jübile” geleneğini, 1300 yılında bir fermanla ilk başlatan Papa, 8’inci Bonifacius olmuştu.

Jübile, her 25 yılda bir yapılıyor. Ancak sonuncusu 2000 yılında gerçekleştirilmesine karşın Papa Francesco, zamanın ihtiyaçlarından dolayı “olağanüstü” bir şekilde bu yıl yapılmasına karar vermişti.

Dünyanın en küçük devleti Vatikan’ı (Kutsal Makam) topraklarında barındıran Roma’ya bu nedenle 30 milyona yakın inanç turistinin akın etmesi bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.