Ruhr Kitap Fuarının Onur Konuğu Bölgede Türkçe Kütüphanelere Öncülük Eden Tayfun Demir

ALMANYA'nın Ruhr Havzası'nda 10'uncu kez düzenlenen Türk- Alman Ruhr Kitap Fuarı, Essen kentinde düzenlenen programla ziyaretçilerine kapılarını açtı. Essen kentinde bulunan ve maden ocağından müzeye dönüştürülen ünlü Zeche...

01 Kasım 2014 Cumartesi 13:30
Ruhr Kitap Fuarının Onur Konuğu Bölgede Türkçe Kütüphanelere Öncülük Eden Tayfun Demir






ALMANYA'nın Ruhr Havzası'nda 10'uncu kez düzenlenen Türk- Alman Ruhr Kitap Fuarı, Essen kentinde düzenlenen programla ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Essen kentinde bulunan ve maden ocağından müzeye dönüştürülen ünlü Zeche Zollverein'da açılışı yapılan Ruhr Kitap Fuarı Essen, Dortmund, Gelsenkirchen ve Duisburg gibi kentlerde farklı edebiyat etkinlikleriyle 9 Kasım 2014 tarihine kadar sürecek. Türkiye'den getirilen kitaplardan oluşan sergiyi de Zeche Zollverein Müzesi'nde kitapseverler, 9 Kasım 2014 tarihine kadar ziyaret edebilecek.
FUARIN BU YILKİ ONUR KONUĞU TAYFUN DEMİR
10'uncu kez düzenlenen Ruhr Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu, Ruhr Bölgesi'nde, özellikle Türkçe kütüphanelerin oluşturulmasına öncülük yapan ve ardından sosyo-kültürel alandaki çalışmalarıyla tanınan Tayfun Demir seçildi. Programda Dortmund Belediyesi Kültür Dairesi'nden Jörg Stüdemann'ın anlatımıyla davetlilere tanıtılan Tayfun Demir'e, Ruhr Kitap Fuarı komitesi tarafından bir kristal ödül verildi. Teşekkür konuşması yapmak için sahneye çıkan Tayfun Demir'i, salonu dolduran kalabalık davetli grubu adeta alkış yağmuruna tuttu. 38 yılı aşkın süreden bu yana Almanya'da yaşayan ve halen Duisburg kentinde oturan Tayfun Demir teşekkür konuşmasını, Almanya anılarını topladığı 'Huzursuz Misafir' adlı anı kitabından derlediği Türkçe ve Almanca bir sunumla gerçekleştirdi. Programın ardından gazetecilerle konuşan Tayfun Demir, şöyle dedi:
"Çalışmalarımın değerlendirilmesi ve böyle bir onur ödülüne layık görülmek beni sevindirdi. Çok mutlu oldum. Ödülü de tüm çalışma arkadaşlarım ve Almanya'da Türkçe edebiyat çalışmaları yapanlar adına aldım. Dilerim bu festivaller daha fazla olur ve çok farklı şehirlere yayılır. Bizim kültür ve sanatla tanışmamız ailede başlar, okullar bunu karşılamıyor. Bu anlamda ailelere görevler düşüyor böyle festivallere fuarlara çocuklarıyla gelmeliler ki, ilerideki festivallerin ziyaretçileri yetişsin."
Açılış programında Essen Başkonsolosluğu'ndan Konsolos Ahmet Davaz, Essen Kültür Dairesi'nden Andreas Bomheur, Zeche Zollverein Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Jolanta Nölle ve Ruhr Kitap Fuarı Komitesi adına Sema Atik, birer konuşma yaptı. Konuşmasında Ruhr Kitap Fuarı'na Essen başkonsolosluğu olarak destek verdiklerini belirten Konsolos Ahmet Davaz, "Kültür ve edebiyat alanında böylesine bir festivali 10. kez düzenleme beceri ve dirayetini gösteren Fikret Güneş ve organizasyon komitesini canı gönülden tebrik ediyorum. Kendi alanında Almanya'da tek olma özelliğini taşıyan Ruhr Kitap Fuarı, geçen süre içinde Ruhr havzasına önemli bir kültür hizmeti sunmuştur. Ruhr Kitap Fuarı, edebiyatımızın çeşitliliği ve zenginliğini, sanatçı ve aydınlarımızın yaratıcılığını Almanya'da Türk toplumunun yanı sıra Alman dostlarımıza da tanıtılmasında önemli işlere imza atmıştır" diye konuştu.
SUNAY AKIN'DAN OYUNCAK MÜZESİ
Zeche Zollverein Müzesi'nde kurulan kitap fuar salonunda Oyuncak Müzesi'ni tanıtacak olan Sunay Akın da, açılış programında mizahi ağırlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasını Almanca'ya çeviren ünlü çevirmen Recai Hallaç ile yaptığı esprili konuşmalarla davetlileri kahkahaya boğan Sunay Akın, Türk edebiyat tarihinden örnekler anlattı.
 

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.