Rus uçağını ABD füzesi düşürmüş; O silahı teröristlere kim verdi?

Suriye'de Türkiye'nin sorumlu olduğu güvenli bölge üstünde Amerikan yapımı füze ile Rus savaş uçağının düşürülmesi Moskova ile Washington yönetini karşı karşıya getirdi. PKK'yı 5 bin TIR dolusu silah vermekle övünen Pentagon'un başı bu kez fena dertte.

05 Şubat 2018 Pazartesi 08:38
Rus uçağını ABD füzesi düşürmüş; O silahı teröristlere kim verdi?







Rus uçağını ABD füzesi düşürmüş; O silahı teröristlere kim verdi?

Afrin'de 5 askerimizi şehit eden tanksavar füzesinin hangi ülke malı oludğu henüz araştırılırken, Rus uçağını düşüren silahın Amerikan yapımın taşınabilir füze olduğu ortaya çıktı. Suriye'de terör örgütlerine binlerce TIR dolusu silah veren, ülkeyi parçalamakla övünen ABD yönetiminin başı dertte. Önceki gün İdlip üzerinde eski adı El Nusra olan terör örgütü üyeleri tarafından vurularak düşürülen Rusya'ya ait savaş uçağını ABD yapımı MANPAD olarak bilinen taşınabilir füzenin vurduğu kesinleşti. Moskova yönetimi, bu füzeyi El Nusra'cı teröristlere kimin verdiğini araştırıyor..  Afrin harekatının 14. gününde TSK'ya ait tankın vurulması sonucu şehit düşen 5 askerimizin canına mal olan tanksavar füzesinin Alman Milan ya da Amerikan yapımı olabileceği güvenlik uzmanları tarafından dillendiriliyor. Ancak henüz bu konuda somut bilgi yok..

15 Ocak'da terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Amerikan yönetiminden taşınabilir hava savunma silahı aldığı batılı haber kaynaklarında yer almıştı. Askeri analizler ve yaptığı askeri yorumlarla dikkat çeken southfront.org'ta bu konuda yer alan haberde, Afrin'i elinde tutan PKK'lı teröristlerin Amerikadan aldığı yazılmıştı.


TÜRKİYE İSTEDİ, PENTAGON VERMEDİ

1985 yılında Ronald Regan'ın başkanlığı döneminde Afganistan'da mücahitlere Stringer füzeler veren ABD yönetimi benzer silah desteği ile uzun yıllar farklı coğrafyalarda terör örgütlerinin yanında yer aldı. Silah desteğinin yetersiz kaldığı dönemlerde DEAŞ gibi kanlı terör örgütlerinin kurulmasını sağladı. El Kaide - CIA ilişkisi üzerine ABD'de kalem oynatmak en riskli konuların başında gelirken, Amerikan yönetimi Türkiye'ye vermediği omuzdan atılan hava savunma füzelerini terör örgütlerine vermekte sakınca görmedi.

Yeni adı Heyet Tahrir El Şam olarak bilinen El Nusra'cı teröristler Suriye içinde PKK'dan sonra en acımasız terör grupları arasında yer alıyor. DEAŞ'ın istikrarsızlaştırdı bölgelerde Sunni çoğunluğu 'Koruma' vaadiyle gelen ve BAE ile Suudi Arabistan tarafından finanse edilen örgütün silah parası da yine bu ülkeler tarafından ödeniyor.
PKK'ya yollanan 5 bin TIR dolusu silahın her ne kadar Amerika'nın 'cömert' yardımı gibi görünse de, bu silahların parasının Trump'ın son Suudi Arabistan gezisinde imzalanan anlaşma ile çoktan ödendiği diplomatik kulislerde konuşuluyor.

RUS PİLOTU PARAŞÜTLE ATLADI AMA ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya ile ABD arasında MANPAD krizi yaşanıyor. Kriz önceki gün Suriye’nin İdlib vilayetinde Rusya’ya ait bir SU-25 tipi savaş uçağının Serakib kasabı üzerinde düşürülmesiyle başladı. Bölgeye yaptığı bombardımanda 15 sivilin ölümüne yol açtığı ileri sürülen uçağın Rus pilotu düşmeden önce paraşütle atlamayı başardı. Ancak pilot kendisini yakalamaya gelen silahlı gruplara ateş açınca vurulup öldürüldü. Rus Sputnik Ajansı saldırının, Heyet Tahrir el Şam tarafından üstlendiğini ileri sürdü. Heyet Tahrir el Şam, eski adı El Nusra olan Fetih el Şam’a katılmış gruplardan biri.

RUSYA: MANPAD’I NEREDEN BULDULAR?

Saldırı Rusya’da büyük yankı yarattı. Gazete Habertürk'ün haberine göre Rusya saldırının MANPAD roketi ile yapıldığını ileri sürdü. DUMA Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, İdlib’de Rus savaş uçağının düşürülmesinin, militanların MANPAD olarak bilinen taşınabilir hava savunma sistemini nereden aldığının araştırılması ihtiyacını doğurduğunu belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ocak ayı başlarında yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’deki muhaliflere silah verilmesinin önündeki kısıtlamaları kaldırması halinde taşınabilir ‘hava savunma füzeleri’nin (MANPAD) teröristlerin eline geçebileceğini söyleyerek ABD’yi uyarmıştı.

ABD: BİZ VERMEDİK

ABD’nin Suriye’deki partnerlerle birlikte DEAŞ’a karşı mücadeleye odaklandığını dile getiren Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, “ABD, Suriye’deki partner güçlere ‘karadan havaya’ tipi hiçbir silah sağlamadı ve gelecekte de bunu yapma niyetinde değil” dedi.

MANPAD NEDİR?

İngilizce “Man-portable air-defense systems” (TEk kişi tarafından taşınabilir hava savunma sistemi) ifadesinin kısaltması olan MANPAT, alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılıyor. Tek kişi tarafından kullanılabilmesi açısından son derece pratik bir silah. Omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla uçaklara ve diğer hava araçlarına kilitleniyor. Savaş uçakları çok alçak seviyede uçmadıkları sürece bu sistemlerce vurulamıyor.

RUSYA, KARŞILIK VERDİ: 30 ÖLÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de El-Nusra terör örgütü tarafından düşürülen Rus savaş uçağının ardından düzenlediği saldırıda 30 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Son Güncelleme: 05.02.2018 05:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.