Rusya Enerji Bakanı Novak: "Rusya, Türkiye ve Çin ile gaz kontratları yılın ikinci çeyreğinde imzalanacak"

Siyamend KAÇMAZ - MOSKOVA () Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya'nın yılın ikinci çeyreğinde önceden olduğu gibi Karadeniz'den Türkiye'ye uzanacak boru hattının inşaatına ilişkin hükümetler arası sözleşmeyi ve Çin'e batı...

28 Şubat 2015 Cumartesi 10:34
Rusya Enerji Bakanı Novak:






Siyamend KAÇMAZ - MOSKOVA () Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya'nın yılın ikinci çeyreğinde önceden olduğu gibi Karadeniz'den Türkiye'ye uzanacak boru hattının inşaatına ilişkin hükümetler arası sözleşmeyi ve Çin'e batı güzergahından gaz gönderilmesini ön gören kontratı imzalamayı planladığını bildirdi. Novak Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Türk partnerlerimizle birlikte yılın ikinci çeyreğinde imzalamak üzere sözleşmeyi hazırlamak için önümüze bir hedef koyduk. Çin'e batı güzergâhı üzerinden gaz sevkiyatı yapılmasını ön gören kontratı da yılın ikinci çeyreğinde imzalamayı planlıyoruz. Tabi ki her şey şirketler arasındaki görüşmelerin gidişatına bağlı" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin Türkiye'deki görüşmesi sırasında, Rusya'nın mevcut durumlarda başta Avrupa Birliği'nin tavrı yüzünden Karadeniz'in derinliklerinden geçmesi planlanan ve daha sonra Bulgaristan üzerinden Macaristan, Avusturya ve İtalya'ya gaz taşıyacak Güney Akım projesini gerçekleştirmeye devam edemeyeceğini ifade etti. Aynı şekilde Gazprom Başkanı Miller de projenin iptal edildiğini açıkladı. Bu projenin yerine Türkiye ile Rusya arasında boru hattı inşa edilmesine ve Türkiye-Yunanistan sınırında Avrupalı tüketiciler için merkez kurulmasına karar verildi ve adi da Türk Akımı olarak isimlendirildi. Bilindiği üzere, Gazprom ve Türk Botaş şirketi yeni boru hattının güzergâhını belirlediler. Türk Akımı, Güney Akımı boru hattının kurulması planlanan 660 kilometrelik güzergâhtan geçerek daha sonra boru hattının 250 kilometresi Türkiye'nin Avrupa kısmına uzanacak. Projenin su altı kısmını Gazprom kendisi hayata geçirecek. Projenin Türkiye kısmı ise ortak inşa edilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.