Rusya’daki seçmenler oy kullanmaya başladı

  DIŞ HABER -  Rusya’daki Türk vatandaşı seçmenler, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında oy kullanmaya başladılar. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre yurt dışında kayıtlı 2 milyon 866 bin 940 seçmenin...

30 Mayıs 2015 Cumartesi 12:46
Rusya’daki seçmenler oy kullanmaya başladı






  DIŞ HABER - 

Rusya’daki Türk vatandaşı seçmenler, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında oy kullanmaya başladılar.

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre yurt dışında kayıtlı 2 milyon 866 bin 940 seçmenin 11 bin 22’si Rusya’da yaşıyor. 8 bin 393’ü Moskova’da, 1008’i St.Petersburg’da, 934’ü Kazan’da, 687’si ise Novorossiysk’de kayıtlı bulunuyor.

Sabah erken saatlerden itibaren Moskova’daki Türk Büyükelçiliği’ne gelen Türk vatandaşları katılımın yoğun olması nedeni ile kuyruk oluştururken, oy kullanan vatandaşların durumdan rahatsız olmadığı ve katılımın çok olmasından dolayı sevindiklerini belirttikleri görüldü.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, demokrasinin en önemli araçlarından birisi olarak Moskova Büyükelçiliği’nde de vatandaşların oy kullanmaya geldiğini belirterek, “Büyükelçiliğimizde oy verme işlemleri bugün başladı. Bildiğiniz gibi bir müddettir 42 temsilciliğimizde ve gümrük kapılarımızda oy kullanma başlamıştı. Önceki gün de Türkmenistan, İtalya, Kanada ve Suudi Arabistan gibi temsilciliklerimizde başlamıştı. Bugün de Moskova ve diğer bazı misyonlarımızda başladı. Bu şekilde yurt dışı misyonlarımızda ve gümrük kapılarımızda seçim sürecini sürdürüyoruz. Bugün aldığımız bilgilere göre yurt dışında katılımın güzel oranlara yükseldiğini görüyoruz. Umarız bu çok daha yukarılara da çıkar” dedi.

YSK’nın talimatları doğrultusunda her türlü önlem ve detayın yerine getirdiğini de belirten Yardım, oyların korunması ve Türkiye’ye taşınması ile ilgili de şunları söyledi

“Oylar son derece özel güvenlik sistemleri çerçevesinde muhafaza edilip sonrasında mühürlü torbalar ile birlikte Türkiye’ye özel kuryelerle gönderilecektir. İstanbul’da YSK’ya teslim edilme sürecine kadar ben de bir şekilde refakat edeceğim. Seçim bitiminde mühürlü torbalara konan oylar yedekleri olmayan ve her siyasi temsilci de bir tane ve diğeri saklama ve ulaştırma kurulu başkanı olarak bende olmak üzere 3 anahtarı olan bir yerde saklanacak ve bu 3 anahtar yan yana olmadığı sürece açılamayacak.”

Rusya’da yaşayan Türk vatandaşları seçimde başkent Moskova’nın yanı sıra, Kazan, Novorossiysk ve St. Petersburg olmak üzere toplam 4 şehirde 30 Mayıs ve 31 Mayıs günleri oy kullanabilecek. Rusya’da toplam 7 sandık kuruldu, bunların 4’ü Moskova Büyükelçiliği’nde diğer sandıkları ise Kazan, St. Petersburg ve Novorossiysk Başkonsolosluklarında kuruldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Büyükelçilik önünde kuyrukta bekleyen insanlar, oy kullanan seçmenler ve sandıkların bulunduğu kısımdan detay görüntüler.

-Anons

-Büyükelçi Ümit Yardım ve vatandaşlarla röportaj

Haber-Kamera Siyamend KAÇMAZMOSKOVA ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.