Şam yönetimi iki yıl sonra yeniden Kürtlere saldırdı

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG ile Esad yönetimi arasında yıllar sonra ilk kez çatışma çıktı.

19 Ocak 2015 Pazartesi 10:21
Şam yönetimi iki yıl sonra yeniden Kürtlere saldırdı






Şam yönetimi iki yıl sonra yeniden Kürtlere saldırdı

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG ile Esad yönetimi arasında yıllar sonra ilk kez çatışma çıktı.
Hükümete bağlı güçler IŞİD ve YPG arasında şiddetli çatışmaların şaşadığı Heseke'de en az 40 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Şam yönetimi ile YPG'nin ortak düşmanı IŞİD nedeniyle şimdiye kadar birbirine saldırmayan taraflar arasındaki olaylarda en az 40 kişi öldü.

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Haseke ilinde Beşar Esad yönetimiyle Kürtler arasında yaklaşık iki yıldır yürürlükte olan gayrı resmi 'saldırmazlık mutabakatı' bozuldu. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ortak tehlikesi nedeniyle şimdiye kadar birbirine saldırmayan taraflar, iki gündür şiddetli biçimde çatışıyor. Ölü sayısı konusunda yerel kaynaklar, 15'ten 40'a kadar değişen rakamlar açıklıyor. Bölgede gerginlik had safhaya çıkarken, ölü sayısının da hızla artabileceği kaydediliyor. Çatışmaların nasıl başladığıyla ilgili farklı açıklamalar geliyor. Bazı kaynaklar, Kürt güçlerinin 30 kadar Suriye rejimi yanlısı milisi esir alması üzerine Suriye ordusunun saldırıya başladığını kaydetti. Suriye askerlerinin, Haseke'nin Kürt mahallelerini otomatik silahla taraması üzerine olayların tırmanışa geçtiği belirtildi. Bir başka kaynak ise, Şam yönetimine bağlı Ulusal Savunma Güçleri'nin kentin giriş çıkışlarına kontrol noktaları kurmak istemesinin, gerginliği ateşlediğini aktardı.

KÜRT MAHALLELERİ BOMBALANDI

Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise, "Esad rejimine bağlı güçler, bizim denetimimizde bulunan İtfaiye ve Talaya bölgelerini ve bazı kontrol noktalarını hedeflemiştir. Eş zamanlı olarak, Kürt halkımızın ağırlıklı olarak yaşadığı Salihiye, Miftiye ve Til Hacer mahalleri havan toplarıyla bombalanmıştır" denildi. YPG'nin basın bildirisinde, çatışmaların Devara başta olmak üzere Haseke'nin birçok noktasında devam ettiği belirtilerek, "Rejim güçlerinin halkımıza yönelik ağır silahlarla başlattığı alçakça saldırılar sürdürmektedir" denildi. IŞİD'in Suriye'nin çeşitli bölgelerini tehdit eden bir tehlike konumuna gelmesiyle birlikte, Kürtlerle rejim arasında resmen ilan edilmemiş bir mutabakat oluşmuş, taraflar birbirlerini hedef almaktan özellikle kaçınmaya başlamışlardı.

KUŞATMADAN BÖYLE ÇIKTILAR

Suriye'nin başkenti Şam'ın banliyölerinden Duma'da bir yıldır devam eden kuşatmadan çıkan yüzlerce sivil, dün Esad rejimine bağlı güçler tarafından kontrol edilen bölgeye getirilerek kamu binalarına yerleştirildi. İdlib kentinde de rejime ait bir kargo uçağının kötü hava koşulları nedeniyle düşmesi sonucu en az 35 asker hayatını kaybetti. El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi, uçağı kendilerinin düşürdüğünü duyurarak, ölü sayısını 37 olarak açıkladı. Komşu ülke Irak'ta ise IŞİD'in elinden kaçmayı başaran iki kızın, tecavüze uğramaları nedeniyle intihar ettiği belirtildi.
Son Güncelleme: 19.01.2015 10:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
47can47 2015-01-19 12:49:12

bu devletler ,ş,den beterdır hele işidın ıdolojisı yokı bı kere ya bu devleter neden işid gıbı davranıyolar bunu anlamıyorum bırde bu kovalısyonda nekı hani işide karşı savaştaydı bu nasıl zıhnıyetkı