Suriye'yi cehenneme çeviren ABD, mülticeler için 1 dolar bile vermedi

DEAŞ'ı besleyen, PKK'yı ağır silahlarla donatan, Suriye'de çok sayıda şehri füzelerle yerle bir eden Amerikan yönetimi, mülteciler için 1 dolar bile vermedi.

28 Nisan 2018 Cumartesi 16:16
Suriye'yi cehenneme çeviren ABD, mülticeler için 1 dolar bile vermedi







Suriye'yi cehenneme çeviren ABD, mülticeler için 1 dolar bile vermedi

Suriye'deki iç savaşı terör örgütlerini silahlandırarak tırmandıran, Halep ve Rakka başta olmak üzere çok sayıda şehri yakıp yıkan Amerikan yönetimi sıra mültecilere yardıma gelince sessiz kalmayı tercih etti.

Terör örgütleriyle mücadale bahanesiyle Irak, Libya ve Afganistan'ı kan gölüne çeviren Amerikan yönetimi, aynı yöntemle Suriye'de milyonlarca sivili evsiz bıraktı. Halen 3 milyon mülteciye ülkesinde ağırlayan Türkiye'nin kendi imkanlarıyla sürdürdüğü etkin yardım programı dışında, Suriyeli'ler siviller için batılı ülkeler sadece söz verirken, sesini çıkarmayanlar da var. Bunlardan biri ABD yönetimi. PKK'lı katillere milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD yönetimi mülteciler için hiç bir girişimde bulunmaması gözlerden kaçmıyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) daveti ile bir araya gelen 86 hükümet temsilcisi, yardım grupları, mali ve bölgesel kuruluşlardan oluşan 'uluslararası bağışçılar', 7 yılı aşan Suriye iç savaşıyla mülteci konumuna düşen ve yardıma muhtaç hale gelen Suriye halkı için toplandı.

Habertürk Gazetesi'nde Çetiner Çetin imzasıyla yayınlanan haberde ilginç noktaya işaret edildi. Çetiner'in haberine göre mülteciler için İngiltere, Fransa ve Almanya maddi yardımda bulunmayı önerirken, ABD hiçbir taahhütte bulunmadı. 

Suriye için bu yıl acil yardım olarak 4.4 milyar dolar toplandı ama bu rakam BM'nin 2018 yılı için belirlediği hedefin çok altında kaldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın dış yardımı kesmesi nedeniyle 2017 yılında toplanan 6 milyar dolarlık yardıma da ulaşılamadı. 

Suriye rejiminin İdlib'e yöneleceğinden endişe ettiklerini ifade eden BM'nin Suriye danışmanı Jan Egeland, "İdlib'in çok acımasız bir savaşın sarmalına sürüklenmesi bizi korkutuyor. Savaşın temelde devasa bir mülteci kampı olan bir yere doğru ilerlemesi kabul edilmemeli, aksi durumda çok büyük bir dramla karşı karşıya kalırız. Bölgede 2 milyondan fazla insan risk altında ve rejim direkt ve dolaylı kanallar üzerinden uyarılmalı" dedi.

Toplantıda dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise yaklaşık 6 milyon Suriyeli mülteciyle baş etmeye çalışan Lübnan, Ürdün ve Irak'ın da insani yardım alacak olması oldu. Türkiye'nin BM yardımlarında 4 milyona yakın mülteciyi barındırmasına rağmen bu 3 ülkeden sonra desteklenebileceği öğrenildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.