Toplu taşımacılıkta elektrikli araç devri başlıyor

Ünsal TURAN / KOPENHAG ()-Danimarka’da tren ve otobüs şirketi Arriva, toplu taşımacılıkta birkaç haftaya kadar elektrikli araçları devreye sokuyor. Şirketten yapılan açıklamada BMW i3 marka elektrikli araçların önümüzdeki haftalarda...

11 Ağustos 2015 Salı 13:25
Toplu taşımacılıkta elektrikli araç devri başlıyor






Ünsal TURAN / KOPENHAG ()-Danimarka’da tren ve otobüs şirketi Arriva, toplu taşımacılıkta birkaç haftaya kadar elektrikli araçları devreye sokuyor. Şirketten yapılan açıklamada BMW i3 marka elektrikli araçların önümüzdeki haftalarda Kopenhag ve çevresinde trafiğe sokulacağı ve yolcuların tren ve otobüste kullandıkları kartları elektrikli araçlarda da kullanabilecekleri bildirildi. Berlin, Münih, Londra, San Francisco gibi büyük şehirlerde uygulamada olan sistem sayesinde, hem çevrenin korunacağı hem de araç sahibi olamayanların ihtiyaçları olduklarında elektrikli araçları kiralayabilecekleri veya başkalarıyla paylaşarak daha ucuza ulaşım imkanı bulacakları bildirildi. Arriva şirketi Direktörü Nikolaj Wandelboe: “Yakında hizmete sunacağımız 400 elektrikli araç sayesinde insanlar, bir yerden başka bir yere giderken, alışverişe çıkarken, işe giderken veya ailesiyle şehir turuna çıkmak istediğinde daha kolay ve ucuz ulaşım imkanına sahip olacaklar. Aynı zamanda araçlar elektrikli olduğu için trafik kirliliği olmayacak. Akıllı telefonları veya internet üzerinden boş aracın şehrin neresinde park ettiğini görerek kullanmak için zaman ayırabilecekler. Araç bir üyelik kartı veya tren otobüs kartı ile kilitlenip açılabilecek. Aracı kullananlar sadece kullandıkları sürenin ücretini ödeyecekler” dedi. Elektrikli araçların bir dakikalık kiralama ücretinin yaklaşık 3,5 kron (0.40 euro) olacağı ancak saat ücretinin 190 kronu aşmayacağı bildirildi. Aracı kiralayanlar kiraladıkları yere değil, işleri nerede bitiyorsa oraya en yakın özel ayrılmış park yerine bırakabilecekler. Danimarka’da halen paylaşım araçları adı altında insanlar birleşerek bir aracı kiralıyor ve işe onunla gidip gelerek giderini paylaşıyorlar. Böylece ulaşım toplu taşımacılıktan daha ucuza geliyor. Arriva tarafından hizmete sunulacak yeni araçların dakikalık ücreti 3,5 kron olduğunda 4 kişi tarafından kullanılması durumunda dakikalık ücreti yaklaşık 1 krona gelecek ama kullanan kişilerin vergi, sigorta, tamir gibi giderleri olmayacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.