TUNUS’TA LAİKLERİN ERKEN ZAFER KUTLAMASINA MAĞLUP CUMHURBAŞKANINDAN TEPKİ

Esma ÇAKIR, () - ARAP Baharı ayaklanmalarının ardından ilk kez cumhurbaşkanını seçen Tunus halkı, genel seçimlerde de olduğu gibi laikleri zafere taşıdı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kaybeden ‘geçici’ Cumhurbaşkanı...

22 Aralık 2014 Pazartesi 15:38
TUNUS’TA LAİKLERİN ERKEN ZAFER KUTLAMASINA MAĞLUP CUMHURBAŞKANINDAN TEPKİ






Esma ÇAKIR, () - ARAP Baharı ayaklanmalarının ardından ilk kez cumhurbaşkanını seçen Tunus halkı, genel seçimlerde de olduğu gibi laikleri zafere taşıdı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kaybeden ‘geçici’ Cumhurbaşkanı Merzuki, erken zafer ilanının demokratik olmadığını savundu.
Arap Baharı’nın fitilini 2011’deki Yasemin Devrimi’yle ateşleyen Tunus halkı, Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesinin ardından ilk kez cumhurbaşkanlarını belirlemek için Pazar günü sandıklara gitti. Resmi sonuçların bu akşam açıklanması beklenirken, sandık çıkış anketleri, oyların yüzde 55'e yakınını laiklerin çatı partisi Nida Tunus’un (Tunus'un Çağrısı) lideri El-Baci Kaid es-Sibsi’nin, yüzde 45 'ini ise geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsıf el-Merzuki’nin aldığını gösterdi. 23 Kasım’da yapılan seçimlerin ilk turunu da önde tamamlayan Es-Sibsi oyların yüzde 39,4’ünü, insan hakları aktivisti Merzuki ise yüzde 33,4’ünü elde etmişti.
ERKEN ZAFER İLANINA TEPKİ

88 yaşındaki laik Es-Sibsi, kutlamalar yapmaya başlayan taraftarlarına zaferini ilan ettiği hitabında, ülkeyi istikrara kavuşturma sözü verirken, Tunuslulara, kimseyi ayırmadan birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi. Es-Sibsi ayrıca zaferini, Tunus’un şehitlerine adadığını da belirtti. İslami kesimin desteklediği 69 yaşındaki El-Merzuki ise, rakibi Sibsi’nin erken zafer ilanının demokrasiye aykırı olduğunu savunarak, hukuka saygılı bir devlet iseler resmi sonuçların beklenmesi gerektiğini belirtti. Bin Ali döneminde partisi kapatılınca Fransa'ya kaçmak zorunda kalan Merzuki, 2011'den bu yana geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapıyordu. Es-Sebsi ise Bin Ali yönetiminde görev almıştı. Yaklaşık 5 milyon Tunuslunun oy kullandığı açıklandı.
TUNUS’UN AK PARTİSİ, ÜLKENİN KUTUPLAŞMASINI ENGELLEMEK İÇİN SEÇİME GİRMEDİ
Sürgünden ayağının tozuyla döner dönmez 1981’de kurulan ve yasaklı olan siyasi hareketini 2011’de resmen partileştiren Raşid Gannuşi liderliğindeki Ennahda ise bu seçimlerde aday çıkarmadı. 2011’den beri ülke siyasi hayatında önemli bir rol oynayan ılımlı İslamcı partinin lideri Gannuşi bunun, “kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek' isteğinden kaynaklandığını ifade etmişti. Ennahda, Türkiye’deki Ak Parti modelini kendisine örnek alıyordu. Söz konusu cumhurbaşkanlığı seçimleri, devrimi takip eden yaklaşık dört yıl boyunca Arap ülkeleri içinde geniş katılımlı demokrasiyi elde etme arzusunu ortaya koyan ilk ülke olma özelliğini taşıyan yaseminler ülkesi Tunus için büyük öneme sahip. Tunus’ta demokrasiye geçişin ölçüsü kabul edilen Ekim ayındaki genel seçimlerde de halk, anti-İslamcı parti Nida Tunus’u seçmişti. Yarışın favorisi gösterilen Ennahda Hareketi ise ikinci olmuştu. Parlamentoda uzlaşıyla yeni sivil anayasanın kabulünden sonra ilk kez düzenlenen özgür seçimlerde oyların yüzde 38.71'ini alan Nida Tunus 217 üyeli mecliste 84 sandalye elde ederken, Ennahda ise oyların yüzde 31.79'u ile 69 sandalyeye sahip olmuştu. Kalan sandalyeler de 15 ayrı siyasi parti arasında bölüşülmüştü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.