Türk Dünyası medyasında ortak iletişim dili Türkiye Türkçesi oldu

Tataristan'da düzenlenen Türk Cumhuriyetleri ve Türk Akraba Toplulukları ile Avrupa’dan gelen toplam 20 ülkeden 100 gazetecinin katılımıyla düzenlenen 2.Türk Dünyası Gazeteciler Şûrası gerçekleştirildi.

03 Haziran 2015 Çarşamba 09:56
Türk Dünyası medyasında ortak iletişim dili Türkiye Türkçesi oldu






Türk Dünyası medyasında ortak iletişim dili Türkiye Türkçesi oldu

Tataristan Gazeteciler Birliği ile Dünya Gazeteciler Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği, Türk Cumhuriyetleri ve Türk Akraba Toplulukları ile Avrupa’dan gelen toplam 20 ülkeden 100 gazetecinin katılımıyla düzenlenen 2.Türk Dünyası Gazeteciler Şûrası gerçekleştirildi.

Şurada, T.C Başbakanlık Basın İlan Kurumu ve Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından Türkiye sınırları içinde verilen basınyayın desteğinin eşit olarak yurt dışında yayın yapan kuruluşlara da verilmesi noktasında girişimlerde bulunulması, T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan yurtdışı ihale duyurularının yurt dışındaki standart ve kriterlere uygun basın-yayın kuruluşlarına da reklam olarak verilmesi Basın İlan Kurumu içerisinde `Dış Türkler ve Akraba Topluluklar` birimi kurularak ek maddi ilan desteğinden faydalandırılması ve Basın İlan Kurumu’nun mevcut yönetmenliğinin de bu çerçevede değiştirilmesi noktasında ilgili resmi kurumlarla temasa geçilmesi konuşuldu.

MEDYAYA YÖNELIK SANSÜR

Türk dünyasında medyaya yönelik sansürün son bulması, medya mensuplarının haber yapma hak ve mahremiyeti ve ifade özgürlüğünün korunması için tüm kamuoyunun her türlü iletişim vasıtalarıyla bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çabaların desteklenmesi 2.Gazeteciler Şuası deklarasyonunda konuşulan konular arasındaydı.

Türk Dünyası gençlerini ve akraba topluluklarını kaynaştıracak bilgi ve belgelerin paylaşılması için sosyal medya projesinin desteklenmesi önerilirken deklarasyonda, Türk Devlet ve Toplulukları arasında ortak iletişim dili olarak “Türkiye Türkçesi” kullanılması kararlaştırıldı. Kazan deklarasyonunda ayrıca, Türk dünyasının tarih ve kültür merkezlerinden biri olan Kazan’ın güzelliğinden ilham alarak, Türk Dünyası medya mensuplarının bulundukları ülkelerde; evrensel insan haklarının savunulması, bölge ve dünya barışına katkı sunulması, sorunlu bölgelerde huzur ve istikrarın sağlanması, terörün önlenmesi; medyada nefret ve düşmanlık söylemlerine son verilerek, “Kazan Deklarasyonu” imzalanarak tüm dünya kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.