Türk Gazeteciler Fransızlar'a Türkiye'yi Anlattı

FRANSA’nın Strazburg kentinde 1-9 Kasım tarihleri arasında Avrupa Konseyi ile Strazburg Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Dünya Demokrasi Forumu çerçevesinde Türk Gazeteciler Fransızlar'a Türkiye’yi anlattı. Türkiye’den...

07 Kasım 2014 Cuma 11:51
Türk Gazeteciler Fransızlar'a Türkiye'yi Anlattı






FRANSA’nın Strazburg kentinde 1-9 Kasım tarihleri arasında Avrupa Konseyi ile Strazburg Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Dünya Demokrasi Forumu çerçevesinde Türk Gazeteciler Fransızlar'a Türkiye’yi anlattı. Türkiye’den Strazburg Kleber Kitapevi'ne gelen Millet Gazetesi yazarı Murat Aksoy ve basın özgürlüğü savunucusu yazar Erol Önderoğlu, Türkiye’de yaşanan yolsuzluk iddiaları, basında yaşanan kriz ve olumsuzluklar, Gezi olayları, medya çalışmaları ve medyada otosansür uygulamalarını anlattı. 1.5 saat süren paneli Sınırsız Gazeteciler Örgütü üyesi Johann Bihr yönetti. Yazar Erol Önderoğlu konuşmasını Fransızca, gazeteci Murat Aksoy Türkçe yaptı. Hatice Yıldırım ile Muharrem Koç paneli Fransızca'ya tercüme etti.
'GEZİ OLAYLARINDA HÜKÜMET SERT TEPKİ GÖSTERDİ'
Basın özgürlüğü savunucusu Erol Önderoğlu şunları söyledi:
"Arap baharından sonra yaşanan Gezi olaylarında eyleme katılanlar anlamaya çalışılmadı. Gezi olaylarında herkes hükümetin sert tepkisiyle karşı, karşıya kaldı. Çevre inisiyatifi olarak başlayan Gezi olaylarından sonra basına uygulanan sansür politikasının devam etmesi çoğu basın çalışanını işsiz bıraktı. Türkiye’de 50 bin gazeteciden sadece 10 bini basın kartı sahibi ve bunların yüzde 1’i sendikalı. Çıkan 2 bin 500 gazeteden 40 günlük gazetenin toplam tirajı 5 milyon civarında. Türkiye’de farklı akım ve görüşlerin sayesinde 250 televizyon kanalı yayın yapıyor. Hükümetin medya sahipleri üzerinde etkileri basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü önünde en önemli sorun haline geldi. Her yıl yüzlerce meslektaşımız işinden oluyor."
'TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLMASINI İSTİYORUZ'
Millet Gazetesi yazarı Murat Aksoy ise "Türkiye giderek içine kapanıyor. 1938 yıllarında tek parti dönemiyle karşı, karşıyaydık. Şimdi ise tek parti dönemini taklit eden kötü bir ikinci tek parti dönemi yaşıyoruz. Özetlersek siyaset, siyaseti bitiriyor. Hepimiz kamusal alanda özgür olmak istiyoruz ama AK Parti buna karşı çıkıyor. Tek istediğimiz Türkiye’nin demokratik ve özgür olması. Çocuklarımızın özgür yaşamalarını istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.