Türkiye’den EXPO Mucizesi

 İTALYA’nın ekonomi başkenti Milano’nun ev sahipliğinde yapılacak EXPO 2015 bünyesinde yer alacak Türkiye pavyonu üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak adeta bir mucizeye imza atıldı. Türkiye EXPO pavyonunun tanıtım toplantısı...

28 Nisan 2015 Salı 11:06
Türkiye’den EXPO Mucizesi






 İTALYA’nın ekonomi başkenti Milano’nun ev sahipliğinde yapılacak EXPO 2015 bünyesinde yer alacak Türkiye pavyonu üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak adeta bir mucizeye imza atıldı.

Türkiye EXPO pavyonunun tanıtım toplantısı Milano kent merkezinde bulunan Societa del Giardino binasında düzenlendi. Tanıtım toplantısına Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök ile bürokrasi ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez,1 Mayıs 2015’te, 145 ülke katılımı ve “Gezegeni Beslemek, Yaşam için Enerji” konseptiyle açılacak olan EXPO Milano’da Türkiye’nin “Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi” alt temasıyla yer alacağını belirtti. 1 milyon metrekarelik EXPO alanında 4 bin170 metrekarelik alanla en büyük beşinci pavyona sahip olan Türkiye’nin sembolünün de “bereket, birlik içinde farklılık, aynı zamanda da farklılığın da zenginliğini simgeleyen nar” olacağını vurgulayan Sönmez, “21 Kasım 2014’de katılım sözleşmesini imzaladık. 12 Ocak 2015’de bize tahsis edilen alanı ancak teslim alabildik. 20 Ocak 2015’de de inşasına başlayabildik” diyerek, kısa süreye rağmen pavyonun hiç bir gecikme yaşanmadan 1 Mayıs’ta düzenlenecek açılış törenine hazır olacağını belirtti.

Pavyon konsepti ve mimarisi belirlenirken dünyanın herhangi bir yerinden gelen ortalama bir insanın Türkiye bayrağı ve logosunu görmeden, “Evet burası Türkiye” demesini sağlayacak simgelerin tercih edildiğinin altını çizen Sönmez, “12 bin yıllık tarihimizin getirdiği tüm öğretiler ve zenginliklerle dünyanın geleceğine katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. Sönmez, Expo’da Türkiye’nin yeni logosunun da görücüye çıkacağını söyledi.

Daha sonra sözalan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Expo’lar dünyanın bilhassa günümüzde şiddetle ihtiyaç duyduğu işbirliği, birbirini anlama, adalet ve hakkaniyet gibi olguların filizlenip gelişmesine, düşünsel ve kavramsal bir zemin hazırlamaktadır. Bu anlamda Expolar klasik anlamdaki fuarlardan önemli ölçüde farklılık arz eder” diyerek Türkiye’nin Milano Expo 2015’e özgün tasarımlı pavyonu ve zengin içerikli programıyla hazır olduğunu vurguladı. Toplantı, Türkiye pavyonunun tanıtım filminin gösteriminin ardından, dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Burhan Öcal ve orkestrasının mini konseri eşliğinde verilen Türk mutfağından lezzetlerin yeraldığı öğle yemeğiyle sona erdi.

HUMMALI ÇALIŞMA

Toplantının tamamlanmasının ardından Expo fuar alanında 100’den fazla işçinin görev aldığı ve inşası son hızla devam eden Türkiye pavyonunu ziyaret eden Bakan Yardımcısı Yıldırım ve beraberindeki heyet, pavyonun organizasyonunu üstlenen DDF/Dream Design Factory(Düş Tasarım Fabrikası) yöneticileri Adsız Doğan Ekmekçi, Prof. Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar’dan bilgi aldı. Yıldırım yağmur altında yapılan bilgilendirme gezisi sırasında inşaatta görev yapan Türk işçilerle de sohbet etti. Yıldırım, pavyonun hiç bir gecikme olmaksızın açılışta hazır olacağını vurgulayıp, “Çok kısa sürede mucize gerçekleştirdiniz” diyerek pavyon inşasında görev alanlara teşekkür etti.

GÖBEKLİTEPE’DEN ÇEŞM-İ BÜLBÜL’E


Expo alanı 41’nci lot üzerinde 4 bin170 metrekarelik bir alana kurulan Türkiye Pavyonu, Expo’nun en büyük 5’nci pavyonu olma özelliğine sahip, Türkiye pavyonu, açık, yarı açık ve kapalı olmak üzere 3 ana bölüm ve birbirinden farklı, 7 haznede sergilenecek. Haznelerin 5’i, tematik sergi ve etkinliklere ayrılırken, diğer iki haznede Türk restoranı, kütüphane ve hediyelik eşya bölümleri yer alacak. Türk restoranında Türkiye’den getirtilecek aşçılar, Türk ve Osmanlı mutfağından lezzetleri ziyaretçilere sunacak. Kütüphanede de Türkiye’den getirtilen 250 seçme eserin yanında, dijital kitap ve sanal uygulamalar, meraklılarıyla buluşacak.

Yaklaşık 800 metrekarenin 3 çınar ve 40 nar ağacı da kullanılarak yeşil alana ayrıldığı pavyonun zemininde Türkiye’nin 8 yöresinden getirilen mermerler kullanılırken, Türk evinin duvarlarında, yeni logo üzerindeki desenlerin ahşap oymacılık örnekleri bulunacak. Bunun yanında açık ve yarıaçık haznelerde, Göbekli Tepe, Çeşm-i Bülbül, Hitit ve Kargamış tabletleri, doğanın Anadolu topraklarına bahşettiği zenginliğin tüm dünya ile paylaşıldığını temsil eden, “Tohum Taşıyan Eller” enstalasyon çalışmaları yer bulacak.

İlki 1851 yılında Londra’da gerçekleştirilen ve günümüze kadar 63 kez yapılan Expo’ya Türkiye 33 kez katıldı. 1 Mayıs-31 Ekim arasında 2000’den fazla kültürel ve gastronomik etkinliğin gerçekleştirileceği Expo Milano 2015’e 20 milyonun üzerinde ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Tanıtım toplantısından genel görüntü.

Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in konuşması

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın konuşması

Bakanlık heyetinin Türkiye’nin Expo pavyonunda yaptığı incelemelerden genel ve detay görüntü.

Haber-Kamera: Eda BERKBAYRAK / MİLANO ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.