ABD, altına imzasını koyduğu anlaşmadan çekildi

Trump, 2015 yılında İran ile altı dünya ülkesi (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin) arasında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili kararı açıkladı.

08 Mayıs 2018 Salı 23:13
ABD, altına imzasını koyduğu anlaşmadan çekildi






ABD, altına imzasını koyduğu anlaşmadan çekildi

Trump, Obama döneminde imza altına alınan çok sayıda anlaşmadan birer birer çekiliyor. İran ile ABD yönetimi arasında imzalanan nükleer anlaşma uluslararası gerginliği zirve noktasına getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili nihai kararını açıkladı. Trump konuşamasına ''İran, Ortadoğu'da Hizbullah, Hamas, El Kaide ve Taliban gibi terörist organizasyonları destekliyor'' diye başladı. Trump, İran'ın nükleer silah üretmeye devam ettiğini vurguladı. ''Nükleer anlaşamadan çekildiğimizi açıklıyorum'' dedi. Bundan sonrasında,nükleer anlaşmada yer almayan yeni yaptırımların uygulanması bekleniyor. Trump, sözlerine ''Bu ABD'yi daha güvenli kılacak'' şeklinde son verdi.


ABD Başkanı Trump, İran'la varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili nihai kararını açıklıladı. Trump konuşamasına ''İran, Ortadoğu'da Hizbullah, Hamas, El Kaide ve Taliban gibi terörist organizasyonları destekliyor'' diye başladı.  Trump, İran'ın nükleer silah üretmeye devam ettiğini vurguladı.

''Eğer birşey yapmazsak başımıza ne geleceğini biliyoruz. Terör sponsorları dünyanın en tehlikeli silahlarına sahip'' diyen Trump, yeni yaptırımları hayata geçireceklerini açıkladı. İran'a yardım eden devletlere de yaptırım uygulanacağını ekledi.

İran'la yapılan anlaşmayı "hikaye" şeklinde tanımlayan Trump, İran'ın anlaşmaya uysa dahi sonunda nükleer silaha ulaşacağını çünkü anlaşmanın uygulama olarak yanlış olduğunu söyledi.
Anlaşma için ''bir şey yapmazsak, başımıza ne geleceğini biliyoruz'' diyen Trump, ''İran teröre yardımda liderlik yapıyor, ve bu ülke elinde çok güçlü bir silah olacak ve şuanda anlaşmadan çekildiğimizi açıklıyorum. En üst seviyede yaptırım yapacağız, ve İran'a yardım yapan ülkelere de yaptırım uygulanacak'' dedi.

Daha önceki açıklamalarında Trump, anlaşmayı 'gelmiş geçmiş en kötü anlaşma' ve 'felaket' olarak tanımlamış ve ABD'nin anlaşmadan çekilebileceğini ve İran'a yeniden yaptırımlar uygulayabileceği mesajını vermişti.

Donald Trump, seçim kampanyası döneminde ABD'yi anlaşmadan çekeceği vaadinde bulunmuştu. Trump, anlaşmanın İran'ın bölgedeki etkisini arttırdığını ve Tahran yönetiminin füze denemelerine engel olamadığını savunuyor.

Trump, geçen hafta İran'ın nükleer silah geliştirmeye devam ettiğini açıklayan ve bir takım tartışmalı deliller ortaya koyan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya inandığını belirtmişti.

Anlaşmadan çekilmenin kademeli gerçekleşmesi bekleniyor. Avrupa ülkeleri Donald Trump'ı, bir B planı olmadan anlaşmadan çekilmemesi konusunda uyarmıştı. Çekilme kararının ardından ise yeni yaptırımlar gündemde. İlk etapta İran Merkez Bankası'na yönelik yaptırımlar bekleniyor. Çekilme planı, anlaşmanın ihlal edilmesine yol açan yaptrımlar ile hayata geçirilmiş olunacak.
 

Anahtar Kelimeler:
Trump
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.