ABD Suriye'de IŞİD'i vuracağını açıkladı: Obama'dan vur emri

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Suriye'deki operasyonların yeri ve zamanını kendilerinin belirleyeceğini duyurdu.

19 Eylül 2014 Cuma 23:29
ABD Suriye'de IŞİD'i vuracağını açıkladı: Obama'dan vur emri






Amerika Suriye'de IŞİD'i vuracağını açıkladı

Terör örgütü IŞİD'e karşı Irak'ta hava operasyonları düzenleyen Amerikan ordusunun, Suriye'deki hedefleri de vuracağı açıklandı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Suriye'deki operasyonların yeri ve zamanını kendilerinin belirleyeceğini duyurdu. Beyaz Saray 'Yeri ve zamanı kendimiz belirleriz' cümlesini daha önce 2. Irak savaşı sırasında kullanmış, bu açıklamadan 3 saat sonra Bağdat havadan vurulmaya başlanmıştı.

HAREKETE GEÇMEYE HAZIRIZ

Beyaz Saray 'Suriye'de IŞİD'e karşı harekete geçmeye hazırız' dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada: 'Suriye'de IŞİD'e karşı harekete geçmeye hazırız. Ne zaman ve nasıl olacağına biz karar vereceğiz.' ifadeleri kullanıldı.

BATI BASINI ABD STRATEJİNDEN UMUTSUZ


Batı basını Obama’nın IŞİD stratejisinin başarısız olacağını yazıyor. Independent 'kazanılması imkansız savaş' derken Irak ve Suriye’deki Sünnilerin, zamanla IŞİD’i rejim güçlerine tercih edebileceğini yazdı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün açıkladığı IŞİD stratejisi sadece yetersiz değil aynı zamanda tehlikeli bulunuyor. Savaşın yıllara yayılacağını söyleyen uzmanlar zaman içinde Irak ve Suriye’deki Sünni unsurların koalisyon güçleri ve rejim orduları yerine IŞİD’i ehveni şer görebileceği konusunda uyarıyor.  Guardian'ın Orta Doğu muhabiri Martin Chulov, IŞİD'e yönelik hava saldırılarının Şam'a yardımcı olma riskini de beraberinde getirdiği, bu tehdidin dengelenmesi gerektiği görüşünde. Financial Times'tan Katrina Manson ve Peter Salisbury, Obama'nın bir model olarak gösterdiği Somali stratejisinin ne kadar başarılı olduğunu sorguluyor. Gazetenin muhabirleri, Somali'de siyasi çalkantının sürdüğünü vurguluyor. Independent'ın tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk ise "Bingo! İşte 'bozguna uğratılacak' bir diğer şeytani güç" başlıklı yazısında Obama ve ABD ile dalga geçti. Fisk’e göre "Sıradan bir Amerikalı için Ortadoğu tarihinden dersler çıkarmanın ne kadar zor olduğu görülüyor."

İNGİLTERE SURİYE’YE HAYIR DEMİŞTİ

Gazetenin bir diğer tecrübeli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ise "Zafer kazanılması imkânsız bir savaş" başlığını kullandı. Patrick Cockburn, "ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarının Obama'nın umduğu kadar etkili olması pek mümkün değil. Irak ve Suriye'de Sünniler, militanları, ehveni şer görerek, intikam peşinde koşan ordu birliklerine tercih edebilirler" diyor. Ayrıca Independent'ın dünkü manşeti, "Cameron, İngiltere'nin Suriye'de değil Irak'ta IŞİD'e saldırılar düzenlemesi için bastırıyor" şeklindeydi.

Koalisyonun komutanı

ABD’nin Afganistan’daki ISAF gücü eski komutanı John R. Allen, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyonun ve yürütülecek operasyonların komutanlığını üstlenecek. ABD'li General Joseph Dunford, 2013’te Afganistan'daki ISAF komutanlığını John R. Allen'den devralmıştı. Allen’ın, IŞİD’e karşı yürütülecek hem askeri hem istihbarat tüm uluslararası harekatın koordinasyonundan sorumlu olacağı belirtildi. Allen’ın adı, görevinin son döneminde, kendisine bağlı asklerlerin İncirlik üssünde Kur’an-ı Kerim yakmalarıyla gündeme gelmişti.

Obama'dan vur emri

ABD Başkanı Barack Obama ilk kez, bireysel olarak Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) komutanlarının öldürülmesi için Savunma Bakanlığı’na emir verdi. Washington Post’a konuşan ABD ordusu yetkilileri, listenin başında IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı, IŞİD militanları yeri bilinse bile ordu operasyonlarını kısıtlamıştı. Obama, önceki gün IŞİD’le mücadele stratejisini açıklamış ve operasyonların Suriye’ye uzanacağını söylemişti. ABD Başkanı’nın bu konuda gereken yetkiye sahip olduğunu söylemesi, Kongre’nin tepkisini çekmişti.

31 bin IŞiD militanı var

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Irak ve Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının sayısına ilişkin tahminlerini güncelleyerek, örgütün bu iki ülkede 20 bin ila 31 bin 500 savaşçı toplayabileceğini belirtti. CIA Sözcüsü Ryan Trapani, yaptığı açıklamada, yeni istihbarat değerlendirmelerine göre IŞİD'in Irak ve Suriye'de 20 bin ila 31 bin 500 savaşçı toplayabileceğinin tahmin edildiğini, daha önceki tahminlerinde ise bu sayının
10 bin olduğunu bildirdi.
Son Güncelleme: 19.09.2014 23:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.