Amerika'da yeni bir kriz dalgasının ayak sesleri

ABD Kongresi, hükümetin resmi olarak "kapanmasına" sadece saatler kalmasına karşın bütçe tasarısını halen oylamadı.

12 Aralık 2014 Cuma 04:46
Amerika'da yeni bir kriz dalgasının ayak sesleri






Amerika'da yeni bir kriz dalgasının ayak sesleri


Başkan Obama'nın kabinesi ikinci kez kepenkleri kapatmaya hazırlanıyor. Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, hükümet bütçesinde bazı maddelerin değiştirilmesi için kazan kaldırdı. ABD Kongresi, hükümetin resmi olarak "kapanmasına" sadece saatler kalmasına karşın bütçe tasarısını halen oylamadı. Geçtiğimiz yıl 16 gün boyunca kabine kapalı kalmış, 800 binden fazla kamu çalışanı maaş almadan işe gitmek zorunda kalmıştı. Geçtiğimiz yıl yaşanan krizin faturası en az 24 milyar dolarak olarak hesaplanmıştı.

BÜTÇEDE BÜYÜK RİSK
 
Kongre'de öğleden sonra oylanması beklenen bütçe tasarısı yeterli çoğunluğun sağlanamayacağı endişesiyle henüz oylamaya sunulamadı.
 
Demokrat ve Cumhuriyetçilerin tasarıya karşı çıkan isimleri ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.
 
Tasarı bu gece itibarıyla onaylanmazsa, ABD hükümeti geçen yıl olduğu gibi kepenk kapatmak zorunda kalacak.
 
Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Barack Obama'nın bazı çekinceleri olmasına rağmen hükümetin açık kalması için tasarıyı onaylayacağını söyledi. Ancak, tasarının Obama'nın onayına sunulabilmesi için 218 kabul oyu alarak Kongre'den geçmesi gerekiyor.
 
Buna karşın, Meclisteki Demokratların lideri Nancy Pelosi ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'ın öncülük ettiği bazı Demokratlar, bütçe tasarısının bankalara yönelik sınırlandırmaları hafiflettiği gerekçesiyle karşı oy kullanacaklarını açıkladı.
 
Beyaz Saray'ın tasarıya destek vermesinden ötürü büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Pelosi, Dodd-Frank Bankacılık Reformuna ilişkin değişiklikleri ''fidye'' olarak nitelendirdi. Warren ise tepkisini "Amerikalılar bizi buraya Wall Street bankaları için çalışmaya göndermedi" diyerek gösterdi.
 
Söz konusu değişiklikler bankaların türev ürün ve vadeli işlemlerine yönelik sınırlandırmaların kaldırılmasını öngörüyor.
 
Hükümet geçen sene 16 gün kapalı kaldı
 
ABD'de federal hükümet, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin bütçe konusunda uzlaşmaya varamamasından ötürü 1-16 Ekim 2013'te kepenk kapatmıştı.
 
Bütçenin onaylanmaması nedeniyle faaliyetlerine ara veren federal kurumlarda görev yapan yaklaşık 800 bin kamu çalışanı, 16 gün işlerine gidemezken, binlerce gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi ücret alamadan çalışmıştı.
 
Ülkeye yaklaşık 24 milyar dolara mal olan bütçe krizi, 17 Ekim'de sona ermişti.

Son Güncelleme: 12.12.2014 04:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.