İngiliz Başbakan Türkiye'deki mültecileri görmedi bile

Üç milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Fransa, İngiltere ve ABD'nin füze saldırısının ardından yeni bir akına maruz kalır mı? İngiliz Başbakan bu konuda bir soruya Türkiye'nin adını 3. ülke olarak kullanması dikkat çekti.

14 Nisan 2018 Cumartesi 11:34
İngiliz Başbakan Türkiye'deki mültecileri görmedi bile






İngiliz Başbakan Türkiye'deki mültecileri görmedi bile

Suriye'yi ABD ile birlikte vuran İngiltere, "Bu ülkeden yeni mülteci akınına karşı neler yapacaksınız" sorusuna verdiği cevapta Türkiye'nin adını Lübnan ve Ürdün'den sonra 3. ülke olarak bahsetti. Halen 3 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Türkiye'nin üzerindeki yükü görmezlikten gelen İngiliz Başbakan Theresa May, kimyasal saldırının tekrarlanması durumunda Suriye'nin yeniden vurulacağı tehdidinde bulunodu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün canlı yayında Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili basın mensuplarının karşısına geçti, May, "Esad rejiminin kararlılığımızdan şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu

İngiltere Başbakanı There May, operasyonun ardından açıklamalarda bulundu.

May'in konuşmasından satır başları;

- Geçen hafta Duma'da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, bütün belirtiler kimyasala silah saldırısı olduğunu gördük. Kadın, erkek, çocuk korkunç ölümlerini, korunmak için evlerinin bodrumuna saklanan insanları gördük. Klor gibi bir kokuyla insanların ciğerlerinin yandığını gördük. Semptomların toksik kimyasal olduğuna dair raporlar ulaştı. Kimyasal silah varil bombasıyla kullanıldı. 

- Haber alma teşkilatları, saldırının arkasında Suriye'nin olduğu açıklandı. Muhaliflerin varil bombaları yok. DEAŞ'ın Duma'da herhangi bir varlığı mevcut değil. Suriye'de kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını biliyoruz. Geçen yıl Han Şeyhuın'da sarin gazı kullanılmıştı. Analizlerimizin devamı sonucunda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı ve kullanacağı sonucuna ulaştık. Bunun için tüm diplomatik kanalları denedik ama hepsi boşa çıkarıldı. 2013 saldırısı sonrası sona erdirmek sözü verdi, Rusya da garantör oldu ancak bu gerçekleştirilmedi. Suriye'nin eski silahların ortadan kaldırılması raporu herhangi bir kanıt elde edilemedi. Tüm bu olaylarda her türlü kanbıt olmasına rağmen, sorumluluların ortaya çıkarılması kararı BMGK'da Rusya tarafından veto edildi. Rusya, bu saldırının arkasında İngiltere'nin olduğunu bile iddia ettiler.

- Suriye'nin kimyasal silah kullanımına müdahale etmek için bu kararı aldık. Rejimi devirmek, iç savaşa neden olmak gibi bir amacımız yoktu. Kimyasal silah üretim ve depolama tesislerini hedef aldık. ARGE üretimini büyük ölçüde azaltmıştır.

- Bu gece yapılan saldırı, geçen yılkinden büyüktü. Bu askeri müdahalenin kimyasal silahları engelleme konusunda yalnız olmadığını görmemiz gerekiyor. Hiçbir şekilde kimyasal silah kullanılmadığını görmemiz gerekiyor.

- Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de ajana yönelik sinir gazı kullanılması da, bu normlara uyulmadığının göstergesidir.

- Başka bir yol ve alternatif denemek isterdik ama kimyasal silahların herhangi bir yerde, bir şekilde kullanılmasına izin veremeyiz.

- Bu operasyon, Suriye'nin kimyasal silah kapasitesinin ortadan kaldırmak için düzenlendi. Yeni bir operasyon olması durumunda, parlamentoya gideceğiz, ama bu tek seferlik bir operasyondu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.