İngiltere, Hindistan'ın 100 ton gümüşüne göz koydu!

Nazi Almanyası'na ait savaş gemileri tarafından batırılan bir gemiden çıkarılan 100 ton gümüş sikkenin Hindistan'a ait olduğu ortaya çıktı. Üstelik bu 100 tonluk gümüşten Pakistan'ın da hakkı var. İngiltere 100 tonluk gümüş sikkenin varlığını tam üç yıldır kamuoyundan gizlemiş.

18 Nisan 2015 Cumartesi 03:14
İngiltere, Hindistan'ın 100 ton gümüşüne göz koydu!






İngiltere, Hindistan'ın 100 ton gümüşüne el koydu!

Hindistan'a ait bir gemiden çıkarılan 100 ton gümüş sikkenin varlığını 3 yıldır gizleyen İngiliz hükümeti, dalgaçlar tarafından 3 yıl önce çıkarılan hazineyi neden iade etmediği kafaları karıştırdı, İngiliz dalgıçlar Atlantik okyanusundan toplam değeri yaklaşık 50 milyon euro olan gümüş hazine çıkardılar.

1942 yılında bir Nazi denizaltısının batırdığı "SS City of Cairo" adlı gemideki hazine, denizin 5 bin 150 metre derinliğinden çıkarıldı. Focus dergisinin haberine göre hazine 100 ton gümüş sikkeden oluşuyor.

NASIL BATIRILMIŞ?

1 Ekim 1942’de 296 kişilik mürettebatıyla Hindistan’ın Bombay kentinden yola çıkan "SS City of Cairo" adlı İngiliz gemisi, gümüş sikkelerin karşılığında İngiltere için yiyecek ve diğer maddeler alacaktı. Gemiyi, 6 Ekim 1942’de Nazi denizaltı gemisi U68, Batı Afrika’daki Sank Helena’ya 772 km. mesafede torpilledi. Bu saldırıda gemi 5 bin 182 metre derinliğe gömüldü.

GEMİ KALINTILARI 2011'DE BULUNMUŞTU

İngiliz kalıntı araştırma uzmanı John Kingsford, "SS City of Cairo"’nun kalıntılarını "bilinmeyen bir obje" olarak İngiliz hükümetine bildirdi. Daha sonra gerekli izinleri alıp, Fransız "Deep Ocean Search" grubuyla anlaşan Kingsford, hazineyi çıkardı. Hazinenin çıkarılması 25 Eylül 2013’de gerçekleştiği halde, İngiliz hükümeti hazine hakkında kamuoyuna bilgi verme iznini yeni verdi.
Uluslararası yasalara göre, sadece menşei bilinmeyen ve uluslararası sulardaki batıklardaki hazineler araştırma ekibine ve onların hükümetlerine ait oluyor. Hindistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden 5 yıl önce batırılan gemideki gümüşler sömürge olsa bile Hindistan hazinesine ait kabul ediliyor. Dahası Pakistan bağımsızlığına henüz kavuşmadığı için bu hazineden pay sahibi görünüyor.
Son Güncelleme: 18.04.2015 03:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.