İsrail'li terör uzmanından çarpıcı IŞİD yorumu

IŞİD Suriye ve Irak'ı kan gölüne çevirirken, uluslararası toplumun bölgeye yönelik operasyon hazırlığı yeni tartışmaları da gündeme getirdi.

13 Eylül 2014 Cumartesi 04:17
İsrail'li terör uzmanından çarpıcı IŞİD yorumu






İsrail'li terör uzmanından çarpıcı IŞİD yorumu
 
 
 
Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti IŞİD Suriye ve Irak'ı kan gölüne çevirirken, uluslararası toplumun bölgeye yönelik operasyon hazırlığı yeni tartışmaları da gündeme getirdi. Gazeteci Rafael Sadi, böyle bir dönemde konuyu GLORIA CENTER  öğretim üyesi ve Ortadoğu ve Kürdistan uzmanı Jontahan Spyer ile görüştü. IŞİD'i İsrail mi kurdu, arkasında İsrail mi var, IŞİD terörü İşte o röportaj

RAFAEL SADİ


Sayin Jonathan Spyer uzmanı sayıldığınız Kürdistan ve ortadoğu konusunda adı en fazla anılan terör örgütü IŞİD ile ilgili sorularım söyledir.

 
1-       Bu IŞİD nedir nasıl izah edebilirsiniz?

 
1-       Oldukça güçlü Selefi Cihatçı ve El Kaide-Irak karışımı bir örgüttür.
 
    
       2 -  Bir çok Türk basın mensubu İsrail'i bu canavarı üreten ve arkasında duran devlet olarak görmekte hatta organizasyonun başındaki liderlerinin de Mossad ajanı İsrailli bir Yahudi olduğunu yazmaktadırlar.
 
2-       Tabii ki bu bölgesel tartışma ortamının nasıl komplo teorilerine ve paranoyalara dayandırılarak tahrik edildiğini gösteriyor. Tabii ki bu anlamsız ve gülünç iddia  için herhangi bir kanıt ortaya konmamaktadır. Amerikalı bir Yahudi'ye ait olan Facebook profilinin Ebu Bekir El Bağdadi ile olan tartışmalı benzerliği de bu komplo teorilerinin bir parçasıdır doğal olarak.Sanırım bu durumun Bölgenin siyasal çöküşü ile yakından ilgisi vardır.Tabii aynı zamanda  komplo teorilerinin popülaritesi ile de ilintilidir. Bu fazla düşündürmeden gerçekleri ikame edebiliyor. Aslında  fazla hayal kurmadan gerçekleri net olarak görebilmek gerekir.Bölge ağırlıklı olarak birinci etap'ı yani gerçekleri kabullenmeyi zor ve rahatsız edici buluyor ,ve böylece bu türden suçlamaları rahatlıkla teyit edebiliyorlar.
 
3-       İfade ettikleri kadarı ile hedefleri yeni bir İslam devleti  kurmak.(Devlet)
 
Ve gördüğümüz kadarı ile  cezalandırma yöntemleri oldukça vahşi , hatta Kur-an ve İslamdan oldukça farklıdır.Bu bölgeyi uzun zamandan beri inceleyen biri olarak size göre bunun açıklaması nedir?
 
3-İslami yazıtlar ve kitap bir çok farklı gündem  için istendiği şekilde  maniple edilebilir.Ve kullanılabilir yani bu bir çeşit hiledir.Bir çok bölgesel ülkenin canvarca cezalandırma yöntemleri mevcuttur , vücuttaki organları kesmek (Ampütasyon) ve idam gibi. (Suudi Arabistan dahil) IŞİD bazı farklılıklar göstermektedir buda onların uygulama ve yayınlama merakı yüzündendir. Tutukluların itlaf edilmesi gibi.Ancak bütün bunlara yakın islam tarihinde ruslanmaktadır.
 
     4-    Kürdistan'ın kuruluşu ile bu vahşi organizasyonun kuruluşu arasında bir ilinti varmıdır?
             Acaba Kuzey Irak Kürdistanının kuruluşu durdurmayı hedefleyen bir ülke veya        
             Kuruluş olabilir mi?

 
4-       Eldeki bilgilere göre Türkiye IŞİD'in ilk kuruluş dönemlerinde 2013 yılında faaliyetlerine destek vermiş ve Kuzey Suriye'deki Kürt Oluşumu Rojava'nın Silahlı Gücü olan YPG'ye karşı savaşmasını mümkün kılmıştır. Bu durumun şimdilerde kesildiği gözlemlenmektedir. Bazılarının ise  KRG (kuzey ırak bölgesel Kürt Devleti ile de ilintili olduğu ve aralarında yazılı olmayan sözlü bir anlaşma olduğu iddia edilmektedir. KRG ile İS arasında  ve bunu kanıtlayacak bir delil mevcut değildir.Bu anlaşma Peşmergenin sürpriz olarak Sincar da düşmesinden sonra  denmektedir.
 
   
5-      Şu sıralarda ABD ve Avrupa koalisyonu belki de Türkiye de içinde yer alacak Kuzey Irak Kürdistanına silah verilmesi söz konusu. Ne olacak peki diyelim ki Kürtler bu silahlar ile IŞİD'i bitirecek ve silahlar ellerinde kalacak.
Bu silahların daha sonra Türkiye ye karşı kullanılması söz konusu olabilir mi?

 
 
5-Kuzey Irak Kürt Hükümeti KRG'nin ve ordusu peşmergenin Batı'dan silah alacağı Kesindir.KRG Turkiye ile ilişkilerini tamamlamıştır.hatta iran ile  de ilişkilerini sivil ilişkiler düzeyinde tutmayı kararlaştırmış durumdadır. Bu silahların kendi ülkeleri aleyhine dönmesinden de endişe etmektedirler aslında. PKK birleşik güçleri Batı'dan alınacak olan bu silahlara  çok ta sevimli şeklide bakmıyor .
 
6-      Suriye'nin konumu ne olacaktır? Bu örgütün Suriye ve Orak'taki faaliyetlerini
Geliştirerek son günlerde  duyduğumuz kadarı ile İsrail ile Golan tepelerinde sınır komşusu olma ihtimali ve Güney Komşumuz olan HAMAS'tan daha da vahşi bir de Kuzey komşumuz mu olacak dersiniz?
Bir kaç ay önce Ürdün sınırına yaklaşmakta olan IŞİD tehlikesine karşı İsrail'in Ürdün e koruma desteği vereceğini okumuştuk İsrail ve Dünya basınında.
            İsrail'in IŞİD'e karşı konumu nedir?Birden bire kendimizi bu kafa kesenlerle
Komşu ve savaş içinde bulabilir miyiz?
 
 
 
 
6-       IŞİD henüz Golan tepelerine ulaşmış değil bildiğimiz kadarı ile.Halihazırda bu örgüt Suriye ile  Batı Irak arasında kurmak istedikleri İslam Devleti ile meşguller. Bu taraflara gelmeleri pek te ihtimal dahilinde değildir. Bölge  İslami olmayan Suriyeli direnişçi asiler tarafından tutulmaktadır. ,
 
     7-    İsrail'in IŞİD'e karşı konumu nedir? Bu kafa kesiciler ile kendimizi  bir savaşın
             İçinde bulabilirmiyiz?
 

7-       Hayır , İsrail kesinlikle olayları dikkatle izleyecek ve irdeleyecektir , Batı Şeria ve Gazze'deki  IŞİD yanlısı gösterilerin takipcisi olacak ve biliyoruz ki bazı taklitçiler ortaya çıkmaktadır.Ancak henüz ciddi bir durum mevcut değildir. İsrail aynı zamanda ABD'nin ve komşu ülkelerin ihtiyacı olan IŞİD istihbaratını temin etmektedir. Tabii bu durum sınırlarımıza ulaşmadıkları sürece geçerlidir. Mevcut durumda gelebilecekleri görülmemektedir.İsrail'in yakın gelecekte bunlarla direkt olarak savaşacağını  düşünmek için sebep yoktur.
 
    
8-      Amerikalı ve İsrailli gazeteci Steven Sotloff bir İsrail istihbarat ajanı mı yoksa 

Sadece bir gazeteci miydi? Kendisinin Herzlia IDC (Çok bilim dalı barındıran merkez) talebesi olduğunu biliyoruz.Kendisini şahsen tanımış mıydınız?
8-      Steven ile asla karşılıklı görüşemedim. Ancak e-mail ile yazıştık çokça. Ve Kariyerinin gelişimini ilgi ile takip ettim. Ortak dostlar vasıtası ile de.Geçen ağustos ayından beri kaçırıldığını biliyordum ancak bunu  alenen tartışmak mümkün değildi.Öldürülmesi sadece ailesi için değil aynı zamanda bölgenin gerçek ve net fotografını ortaya koymaya çalışan basın camiası için de büyük bir kayıptır.
 
9-    Türk basınında  defalarca yayınlandığına göre birçok silah yüklü kamyon Suriye'ye giderken yakalandı ama Türk Milli İstihbaratı MİT'in devreye girmesi ile kamyonlar aranmadan hatta tutanak bile tutulmadan  sınırı geçip direnişçilere muhtemel ende El Nursa elemanlarına silah götürdüler. Bunu  ben değil Türk basını  söylüyor.
Yine aynı kaynaklardan öğrendiğimiz kadarı ile Türkiye eski Başbakanı vede eski Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu Hamas'a resmen destek verdiler ve Türkiye kasasından 300 milyon nakdi yardım yaptılar geçtiğimiz yıl.İkisi de Haled Maşal ve İsmail Haniye'ye kardeşim diye hitap ediyorlar. ( Tabii bu kardeşlikteki babaları kimdir henüz bilmiyoruz).
Hatta Gazze'de kurulmuş olan ROKET SANAYİİ ile  Türk ROKETSAN ve  ASELSAN arasında bir çok ilişki olduğu ve Roketsan'ın Aselsan'ın da ortak olduğu Tawazun isimli Dubai şirketine 10 bin adet roket yedek parçası sattığı da biliniyorken ki gazze roket sanayiinin bu parçalar ile kurulduğu varsayılırsa)
ABD'nin stratejik ortağı ve NATO üyesi bir Türkiye'nin bu kadar şeffaf şekilde  vahşet dolu terör organizasyonlarına resmen ve alenen destek verebilmesi ve de  kimsenin ses çıkarmamasını nasıl değerlendirebiliyorsunuz?
 
9-      AKP İslami bir partidir.Pan-İslamik dış siyasetin takipçisidir.ortaya koyduğunuz
Noktalar konusunda bizim  şaşırmamamız gerekir.AKP yönetimi aslındaki Türkiye NATO üyesi olan ve onlarca sene tanıdığımız Türkiye değildir . Bu Türkiye açısından da yeni bir durumdur.
 
10- Musul Türk Konsolosluğundan 49 Türk konsolosluk elemanı Konsolos dahil IŞİD tarafından kaçırıldı ve kaçırıldıkları tarihten itibaren bu  49 insanın akibeti belli değildir.Kimse bu konuda bir şey demiyor kimse de sormuyor. Bu nasıl iştir?

Sadece sayın Davutoğlu'nun Konsolosluk elemanlarına  yerinizi terk etmeyiniz gelenler düşman değildir, onlar dosttur diyerek konsolosluk elemanlarının kaçma imkanı varken bulundukları konsolosluğu terk etmemeye zorladığını biliyoruz. 49 konsolosluk elemanın  artık hayatta olmama ihtimali yüksektir de kim kimin karşısında ,kim kimin yanında  işin içinden çıkabilmek oldukça karmaşık bir konudur.
 
10-  Bu konuda  bir bilgiye ve konsolosluk elemanlarının öldürülüp öldürülmediği konusunda haberdar değilim.
  
 
11-  Bu karmaşık coğrafyanın içinde İSRAİL kendisini nasıl hissediyor  ?
 
11-  Bölgede Sünni siyasi İslamın taşması sonucu İsrail'in yeni ve aktif sınırları mevcuttur.Suriye ve Mısır hatta Lübnan da.Ve  esas düşman İslami Şii güçler kalmaktadır. Bu İsrail'in savunma planlayıcılarını değerlendirmelerini etkilemektedir.Ancak aynı zamanda komşu ülkelerim düşmüş olmaları iki önemli ve konvansiyonel ordunun Israil'in Mısır ile barış anlaşması ile yüz yüze geldiği bu iki ülke Suriye ve Irak idi ve Mısır barışı ile İsrail'e karşı daha rabıtalı bir tutum takınmak durumunda kalmışlardı. İslami gruplar uzun vadeli bir savaş stratejisi taahhüt ediyorlar. Bu stratejiye göre İsrail'in imha edilmesi ve tamamen çökertilmesi hedeflenmektedir.İsrail'in bu olguya karşı yatırım yapması ve kendini koruması lazımdır. Bunun  yanısıra İsrail'i tehdit edebilecek herhangi gerçek konvansiyonel . itibari bir askeri güç mevcut değildir. Tabii ki dönemsel sınır ihlalleri bu konunun dışında tutulmuştur.
 
 
 


Son Güncelleme: 13.09.2014 04:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.