Mafya gazeteci kadını öldürdü, fotoğrafını twitledi

Meksika’da medyanın haber yapmaya korktuğu uyuşturucu kartellerini yurttaş gazeteciler sosyal medya üzerinden haberleştirdi. ‘Cezaları’ cesetlerinin fotoğraflarının kendi hesaplarından paylaşılması oldu...

25 Ekim 2014 Cumartesi 08:54
Mafya gazeteci kadını öldürdü, fotoğrafını twitledi






Mafya gazeteci kadını öldürdü, fotoğrafını twitledi

Uyuşturucu çetelerinin terör havası estirdiği Meksika'da mafya gazeteci kadını yaptığı haberler yüzünden öldürdü. Uyuşturucu çetesi bununla da kalmadı, çete gazeteci kadının Twitter hesabından cinayetin fotoğraflarını da twitledi.

KORKUNÇ CEZA!

Meksika’da medyanın haber yapmaya korktuğu uyuşturucu kartellerini yurttaş gazeteciler sosyal medya üzerinden haberleştirdi. ‘Cezaları’ cesetlerinin fotoğraflarının kendi hesaplarından paylaşılması oldu...

Geleneksel medyanın siyasi baskı, ekonomik nedenler gibi şartlarda etkisiz kalması durumunda yükselişe geçen yurttaş gazeteciliği çabaları Meksika’da çok acı bir sonla karşılaştı. ABD sınırındaki Tamaulipas eyaletinde yerel medyada nelerin yayınlanacağı konusunda son söz,  rekabet içindeki uyuşturucu kartelleri Zetas ve Gulf Cartel’in kontrolündeydi. Gün aşırı gasp, adam kaçırma, silahlı çatışma, kundaklama hatta cinayetlerin yaşandığı eyalette bu olayları yazmak, kartellerin 4 yıl önce ilan ettiği yasak nedeniyle imkansızdı. Bir grup cesur gönüllü ‘yurttaş gazeteci’, Twitter ve Facebook’u kullanarak halka bilgi aktarmaya başladı.

YARIM MİLYON TAKİPÇİSİ VARDI

Valor por Tamaulipas (Tamaulipas için Cesaret) adlı hesabın yöneticilerinden biri “Felina” takma adını kullanıyordu. Twitter’da 100 bin, Facebook’ta yarım milyon takipçiye ulaşan Valor por Tamalipas, şiddet olayları ile ilgili gerçek zamanlı alarmlar veriyor, kayıp kişilerin posterlerini yayınlıyordu. Meksika ordusundaki askerler bile hesaba bilgi göndermeye başlamıştı. - Şahsen “@Miut3” hesabını kullanan Felina, hem tehlike alamlarını gönderiyor; hem de yardım kampanyaları düzenliyor, acil durumda aranabilecek telefon numaraları dağıtıyordu.
Hesaplar popülerleştikçe karteller yöneticilerin kimliklerinin peşine düştü. Bir buçuk yıl önce, kartellerden biri sitenin yöneticilerine dair bilgi getirene 600 bin peso (48 bin dolar) vaat eden broşürler dağıtmaya başladı. İnternette, siteye katkıda bulunduğu iddia edilen kişilerin infaz edilişini gösteren videolar yükleniyordu.

Ancak takipçilerin sayısı katlanmış, tehditler de artmıştı. 8 Ekim’de Valor por Tamaulipas’a, “Size çok yaklaştık, Felina’nıza dikkat edin” yazılı bir mesaj geldi. 16 Ekim günü ise öğle saatlerinde Felina’nın hesabından şu tweet atıldı: “Arkadaşlarım ve ailem, benim gerçek adım Maria del Rosario Fuentes Rubio. Ben bir doktorum. bugün hayatım son buluyor”. Ardından orta yaşlı bir kadının yüzünün göründüğü bir fotoğraf paylaşıldı. Felina’nın son mesajında ise aynı kadın başından kurşunlanmış halde yatıyordu.
Son Güncelleme: 25.10.2014 08:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.