Şanghay’da Türkiye sürprizi

Şanghay'da Türkiye'ye ilk görev verildi.. İşte detaylar...

23 Kasım 2016 Çarşamba 16:25
Şanghay’da Türkiye sürprizi






Şanghay'da Türkiye'ye ilk görev verildi.. 
Türkiye Şanghay Enerji kulübünün 2017 dönem başkanlığını üstlendi. İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.Bugün örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 “diyalog ortağı” bulunuyor.
Gözlemciler arasında Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan var.
2006 yılında üyelik başvurusu yapan Pakistan ve 2014 yılında üyelik başvurusu yapan Hindistan’ın 2017 yılında üye statüsüne geçmesi bekleniyor.

ŞİÖ’nün diyalog ortakları ise Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye.
ŞİO; 2001’de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından radikal İslam ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarla mücadele amacıyla bölgesel bir güvenlik teşkilatı olarak kurulmuştu. İlk kurulduğunda ismi Şanghay Beşlisi’ydi.
2001 yılında Özbekistan’ın üyeliğiyle birlikte bu yapı Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Özbekistan dönüşü Avrupa Birliği’ne rest çekerek, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) girme isteğini dile getirmişti.
Erdoğan, “Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.

Son Güncelleme: 23.11.2016 16:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.