Türkiye Suriye sınırında çatışma : Muhalifler Kilis sınırında

İÇ karışıklığın sürdüğü Suriye'deki IŞİD ile muhalif gruplar Kilis sınırına yakın noktalarda birbiriyle çatışıyor. Muhalifler arasındaki çatışmaların tedirginliğe yol açtığı sınır hattında önlemler artırıldı

02 Haziran 2015 Salı 11:45
Türkiye Suriye sınırında çatışma : Muhalifler Kilis sınırında






Türkiye Suriye sınırında çatışma : Muhalifler Kilis sınırında

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - İÇ karışıklığın sürdüğü Suriye'deki IŞİD ile muhalif gruplar Kilis sınırına yakın noktalarda birbiriyle çatışıyor. Muhalifler arasındaki çatışmaların tedirginliğe yol açtığı sınır hattındaki Kilis'te güvenlik önlemleri artırıldı.

Son yıllarda şiddet eylemleriyle adını duyuran IŞİD, Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentinin Azez ilçesi ve bu ülkenin Türkiye'ye açılan en büyük kapılarından birisi olan Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Es-Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için saldırı başlattı. Daha önce birkaç kez yaptığı denemelere rağmen başarılı olamayan IŞİD militanları, son günlerde sınır hattına yakın noktalardaki köylere yönelik saldırıya geçti. Halep ve Carablus yönlerinden Türkiye sınırındaki Azez'e ilerleyen IŞİD militanları güzergah üzerinde bulunan Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra denetimindeki köylerin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

Özgür Suriye Ordusu ile El Nusra güçleri de Türkiye sınırında bulunan ve lojistik açıdan stratejik öneme sahip olan Azez ve Es-Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek isteyen IŞİD'e karşı ortak hareket etmeye başladı. Muhalif gruplar, kendi denetimindeki köylere saldırarak Azez'e ilerleyen IŞİD militanlarına karşı çatışma başlattı. IŞİD militanlarının Kilis sınırındaki Suriye'nin Soran, Savran, Bilid ve Bulgarat köylerini ele geçirmesinin ardından; ÖSO ve El Nusra güçlerini birleştirerek karşılık vermeye başladı.
Türkiye sınırına yakın noktada muhalif gruplar ile IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri duyulmaya başladı. Kilis'in köylerinde yaşayanları tedirgin eden çatışmalar sırasında meydana gelen patlamaların ardından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da net şekilde görülüyor.

HALEP VE İDLİP’DEN MUHALİFLERE DESTEK GELDİ

Öte yandan IŞİD’ın köylere saldırarak Azez’e doğru ilerlediğinin bildirilmesi üzerine İdlip ve Halep'ten ÖSO ve El Nusra güçlerine takviye güçlerin geldiği bildirildi. Son iki gündür yaşanan çatışmaların ardından İdlib ve Halep'ten 350 kişilik silahlı gücün, Azez'e ulaştığı ve IŞİD'e karşı mücadele ettiği bildirildi.

TÜRKİYE'YE KAÇIYORLAR

Öte yandan IŞİD'in hedefindeki köylerde yaşayan çoğunluğu Türkmen kökenli Suriyeliler de çatışmaların ardından sınırı aşarak Türkiye'ye gelmeye başladı. Mayınlı bölgelerden kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkmenler, can güvenliklerinin kalmadığını ifade ederken, köylerine saldıran IŞİD militanlarının kendilerini saflarına katılmaya zorladığı iddiasında bulundu.

ÖNLEMLER ARTIRILDI

Suriye'de son zamanlarda çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Türkiye sınırındaki önlemler de artırıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı bölgeler ile sınırın kritik noktalarında zırhlı araçlarla önlemler en üst düzeye çıkarılırken, Suriye tarafındaki gelişmeler yakından takip edilmeye başladı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.