Yunan Seçimlerinde Soydaşlar Rekor Kırdı

Yunanistan’da 8 ayda bir kez referandum, 2 kez de erken genel seçim için sandık başına giden seçmen ülkede yaşanan ekonomik krizin aşılması için Radikal Sol Kaolisyon (Syriza) Lideri Aleksis Çipras’a bir kez daha destek verdi.

21 Eylül 2015 Pazartesi 17:23
Yunan Seçimlerinde Soydaşlar Rekor Kırdı






 

Yunan Seçimlerinde Soydaşlar Rekor Kırdı

Yunanistan’da 8 ayda bir kez referandum, 2 kez de erken genel seçim için sandık başına giden seçmen ülkede yaşanan ekonomik krizin aşılması için Radikal Sol Kaolisyon (Syriza) Lideri Aleksis Çipras’a bir kez daha destek verdi.

Çipras liderliğindeki Syriza, 300 kişilik parlamentoda 145 sandalye kazandı. Batı Trakyalı seçmen de Syriza'dan 3, To Potami’den 1 soydaş milletvekilini parlamentoya gönderdi.

Yunanistan’da partisi içindeki bir grup milletvekilinin Avrupa Birliği’nin ekonomik reform programına karşı ayrılmasının ardından istifa resti çekerek ülkeyi erken seçime götüren Syriza Lideri Aleksis Çipras’a komşudaki seçmen bir kez daha vize verdi. Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlere katılan seçmenin yüzde 35.5’ini alarak 300 kişilik parlamentoda 145 milletvekilliği kazanan Yunanistan siyasetinin son yıllardaki parlayan yıldızı Aleksis Çipras sonuçların belli olmasından sonra Atina halka teşekkür konuşması yaptı. Seçim başarısının, partinin değil 'Yunan halkının' olduğunu söyleyen Çipras, "Yunan halkının onurunu korumak için ülke içi ve dışındaki güçlerle savaşmaya devam edecek kesin bir yetkisi verdiniz" dedi.

Seçim zaferini ellerinde parti ve Yunan bayrakları ile kutlayan seçmenlere seslenen Çipras, mücadelenin 4 yıl boyunca birlikte devam edeceğini kaydederek, "Önümüzde bazı zorluklar var, fakat temelimiz sağlam. Bu zorlukları sihirle halledemeyiz ama sıkı çalışarak üstesinden gelebiliriz. 7 ay önce başladığımız mücadeleye kaldığımız yerden hep birlikte devam edeceğiz" dedi. Çipras’ın konuşması devam ettiği sırada, miting alanına yüzde 3’lük ülke barajını aşarak parlamentoya 10 milletvekili ile giren ANEL Partisi’nin Lideri Panos Kammenos geldi. İki lider kürsüde kucaklaşarak birlikte koalisyon hükümeti kurmak için ilk sinyali verdi.

Yunanistan’daki seçimler öncesinde anketlerin aksine Syriza oyların 35.5’ini alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 28’de kaldı. Irkçı söylemleri ile bilinen Altın Şafak Partisi ise yüzde 7 oy ile ülkede üçüncü siyasi güç olurken, yıllarca Yunanistan’ı yöneten PASOK’un oyları ise yüzde 6.28’de kaldı. Yunanistan Komünist Parti yüzde 5.55, To Potami yüzde 4.09 ve Bağımsız Yunanlılar Partisi ANEL ise yüzde 3.69 oy ile meclise giren siyasi güç oldu.

İLK KEZ 4 SOYDAŞ MİLLETVEKİLİ

Yunanistan siyasi tarihinde dün yapılan erken genel seçimlerinde ilk kez 4 soydaş milletvekili parlamentoya girmeyi başardı. 

Sandıkların açılmasından sonra Yunan siyasetinin yeni yükselen yıldızı Çipras’ın partisi Syriza'dan Gümülcine aday olan Mustafa Mustafa ile İskeçe’den aday olan Hüseyin Zeybek’in milletvekilliği akşam kesinleşti. Ancak Yunanistan seçim sistemine göre sandıktan birinci partiye sağladığı avantajlar sonucu diğer seçim bölgelerinden gelen oylarla son seçimlerde de milletvekili olan Ayhan Karayusuf da meclise girmeyi garantiledi. Gümülcine de To Potami (Nehir) Partisi’nden aday olan eski milletvekili İlhan Ahmet’te meclise giren 4'üncü soydaş milletvekili oldu. Bir önceki seçimde soydaşlar 3 milletvekili çıkarmıştı.

ZAFERLERİNİ KUTLADILAR

Yunanistan’da sandıkların kapanmasından sonra sonuçları parti merkezinde heyecanla bekleyen Syriza adayı Mustafa Mustafa yüksek oy oranları gelince sevincini partililerle paylaştı. Partinin diğer milletvekili adayı Ayhan Karayusuf ise seçilmesi kesin olmadığı için köyleri telefonla arayarak sonuçları öğrenmeye çalıştı. Ancak sabah saatlerinde seçim sisteminin birinci partiye sağladığı avantajla seçilmesi kesinleşince rahat bir nefes aldı. Gümülcine de çok sayıda soydaş meclise giren Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve İlhan Ahmet’in seçim bürolarına giderek tebrik etti. 

İSKEÇE’DE KUTLAMA

İskeçe’de de seçmenler sonuçları şehir merkezine kurulan büyük televizyon ekranlarından izlediler. Syriza taraftarları kent meydanında kurdukları ofiste bir taraftan televizyondan gelen seçim sonuçları izlerken diğer taraftan Yunanlı ünlü şarkıcı Teodorakis’in söylediği ‘Çav Bella’ şarkısı ile coştu.

Son Güncelleme: 21.09.2015 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.