16 milyon öğrenci bugün okulları doldurdu

Geçtiğimiz hafta 1’inci ve 5’inci sınıflar ‘uyum’la eğitime başladı. Bugün ise 16 milyonu aşkın öğrenci ve 873 bin öğretmen için yeni öğretim yılı açıldı. Okul öncesinden liseye kadar öğrenci, veli ve öğretmeni ilgilendiren birçok yeni değişiklik var. Öğretmenleri ise ‘rotasyon’ bekliyor.

15 Eylül 2014 Pazartesi 10:37
16 milyon öğrenci bugün okulları doldurdu






16 milyon öğrenci bugün okulları doldurdu



3 aylık yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ile 873 bin öğretmen için ilk ders zili bugün çalıyor. Bu öğretim yılında hem öğrencileri hem de öğretmenleri ilgilendiren önemli değişiklikler var. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), önce okul öncesi ile ilkokul kurumları yönetmeliğini birleştirdi ve son olarak da geçtiğimiz cumartesi günü Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Eğitimde “ilk”lerle birlikte bu yıl “son”lar da var. Dershaneler son kez öğrenci alacak ve 1 Eylül 2015’te özel okula dönüşmeyenler kapanacak. FATİH ile süt projeleri devam edecek. FATİH projesi kapsamında 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar için ihale yapılacak, 3 bin 657 okula internet erişimi sağlanacak, 101 bin 644 akıllı tahta kurulacak. Haftada 3 gün 200 milimlitre olarak anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine dağıtılan okul sütü ikinci dönem başlayacak. Öğrencisinden öğretmenine, okul öncesinden ortaöğretimine kadar bu öğretim yılında yaşanacak değişiklikler şöyle:

OKUL ÖNCESİ VE İLKOKUL


Ödev yok, seçmeli derse puan var

PERFORMANS ÖDEVLERİ YOK: İlköğretimde veliler yaptığı için performans ödevleri kaldırıldı. Yerine ders etkinliklerine katılım puanı getirildi.

SEÇMELİ DERSLERE PUAN: Öğrencilerin ciddiye alması için seçmeli derslere artık katılım puanı geldi.

ÇOCUK KULÜPLERİ AÇILACAK: Okullarda, okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için okul saatleri dışında bilim olimpiyatları, güzel sanatlar, spor, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil gibi konularda yeteneklerinin desteklenmesi için çocuk kulüpleri açılacak. Günde 2 saat kulübe giden çocuğun aileye aylık maliyeti 43 TL ile 86 TL arasında olacak.

ORTAÖĞRETİM

Şiddet gören annenin çocuğuna nakil

SEÇMELİ DERSE TAŞIMALI EĞİTİM: Seçmeli ders sınıfı açılması için 10 öğrencinin istemesi yeterli. Bu sayıyı bulamayan okullarda öğrenciler başka okullarda bu dersleri alacak.

SINAV TARİHLERİ E-OKULDA: Her dersten en az 2 yazılı olacak. Sınav sayısı ve tarihleri e-okul üzerinden ilan edilecek.

10 DAKİKA TENEFFÜS: Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası 45 dakikadan az olamayacak.

DEVAMSIZLIĞA E-POSTA: Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta ve telefonla velisine bildirilecek. Devamsızlık süresi 45 günü aşanlar başarısız sayılacak. Özel sağlık durumlarında bu süre 60 gün olacak.

DERSE GİRMEYENE DİSİPLİN YOK: Özürsüz art arda 2 gün ve daha fazla devamsızlık yapan ve okulda olmasına rağmen derse girmeyen öğrenci hakkında disiplin işlemi yapılmayacak.

ŞİDDET İÇİN NAKİL: Devlet koruması altında olan, tedbir kararı verilen, Kadına Dair Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında ikameti geçici olarak değiştirilen ve şehit-gazi çocuklarının nakilleri kontenjan şartı olmadan bir defalığına yapılabilecek.

TABAN PUAN YOK: Nakillerde taban puan şartı kalktı. Açık kontenjan varsa puan üstünlüğüne göre nakil olacak.

BAŞVURULAR 4 GÜNDE YAPILACAK: Nakil başvurusu haftanın ilk 4 günü pazartesi-perşembe arası öğrencinin öğrenim gördüğü okullara olacak. Naklin onay veya ret işlemi ise cuma günleri e-okul sistemi üzerinden açıklanacak.

VELİYE İTİRAZ HAKKI: Öğrencinin proje, performans çalışmaları ve sınav sonuçlarına artık veli itiraz edebilecek. İtiraz, sonuçlardan sonra 5 işgünü içinde okul yönetimine yapılacak. 5 gün içinde sonuç veliye bildirilecek.

SINIF DOLMAZSA TAŞIYACAK: Mesleki ve teknik liselerde bir sınıfta öğrenci sayısı 10’dan az olan programlarda sınıf açılmayacak. Bu öğrenciler başka programlara yönlendirilecek ya da taşımalı eğitimle başka okula gönderilecek.

DERS SAATİ AZALDI: 9 ve 10’uncu sınıflarda haftalık ders saati sayısı 37’den 35’e indi.

ÖĞRETMENLER

Hem atama hem rotasyon var

40 BİN ÖĞRETMEN: Torba yasa ile birlikte 40 bin öğretmenin ataması da bu hafta yapılacak.

ÖĞRETMENE ROTASYON: Torba yasa ile birlikte “öğretmene rotasyon” da geldi. Kaç yılını dolduran öğretmenlerin rotasyona uğrayacağı çıkacak yönetmelikle belirlenecek.

7 BİN MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI: Görevde 4 yılını dolduran müdürler öğrenci, veli ve öğretmenler ile il yöneticilerince değerlendirildi. 7 bin müdür 75 puanın altında kaldığı için görevden alındı ve öğretmen yapıldı.

ÖĞRETMENE PERFORMANS KRİTERİ: Bu yıl atanacak 40 bin öğretmen başta olmak üzere bundan sonra aday öğretmenler asil öğretmenliğe geçebilmek için tıpkı okul müdürleri gibi değerlendirmeye tabi tutulacak. Ancak bu performans kriterleri çıkacak yönetmelikle belirlenecek.

MEMURİYETTEN ATILACAK: Asil öğretmenlik için yazılı ve sözlü sınavda iki kez başarısız olan memuriyetten atılacak.

STRATEJİ BELİRLENECEK: Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, hükümet programında bulunan “Öğretmen Strateji Belgesi”ni yıl başında paylaşacak.

SEYYAR SATICIYA OKULLARIN ÖNÜ YASAK

İçişleri Bakanlığı, okullarda alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin genelge yayımladı. Genelgede okul önünde bulunan seyyar satıcıların engellenmesi, okul çevresindeki cadde ve sokakların aydınlatılması öngörülüyor. MOBESE kameralarının yerlerinin, okul giriş-çıkışları ve öğrencilerin geliş-gidiş güzergâhları dikkate alınarak belirlenmesi istenen genelgede; servis şoförü, muavini ve hostesi ile kantin görevlilerinin güvenlik soruşturmalarının titizlikle yapılması uyarısında da bulunuluyor. 
Son Güncelleme: 15.09.2014 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.