35 ülkeden 170 yabancı öğrenci Bilim Merkezi'nde buluştu

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulunun Konya ve Ankara'da bulunan öğrencileri Konya'da gerçekleştirilen gezi programı ile bir araya geldi. 35 ülkeden 170 yabancı öğrenci Konya'da hem bilim hem de kültür turuna katıldı.

24 Temmuz 2018 Salı 10:02
35 ülkeden 170 yabancı öğrenci Bilim Merkezi'nde buluştu






35 ülkeden 170 yabancı öğrenci Bilim Merkezi'nde buluştu


Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) bu yıl 8.sini düzenlediği 'Türkçe Yaz Okulu' programı kapsamında Ankara ve Konya'da bulunan 35 ülkeden 170 yabancı öğrenci için 21- 22 Temmuz tarihlerinde Konya'ya özel bir gezi programı düzenlendi. 21 Temmuz'da Yüksek Hızlı Tren ile Ankara'dan Konya'ya gelen öğrenciler,

Konya'da Konya Mevlana Müzesi'ni, İrfan Kültür Merkezini, Selçuklu dönemine ait ortak kültür ögelerini, Mevlevihaneleri ve Semahaneleri gördüler, Sema törenine katıldılar. Konya Karatay Üniversitesinde öğrencilere özel bir sunum yapıldı.


Yabancı öğrenciler, 22 Temmuz'da da Yunus Emre Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlattığı ve Türkiye'nin bilimsel varlığını uluslararası arenada tanıtan Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında, Konya Bilim Merkezi'ni ziyaret ettiler, bilim gösterileri, atölye ve laboratuvar etkinliklerini izlediler. Konya'nın önde gelen kurum ve kuruluşlarının örnek bir işbirliği modeli geliştirerek TÜBİTAK'ın çağrı ve desteği ile kurduğu ve Türkiye'nin en büyük bilim merkezi olma özelliği taşıyan Konya Bilim Merkezi, bilim kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı selamlama konuşmasında Konya'nın dostluk, kardeşlik ve hoşgörü şehri olduğunu Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini bu vesileyle Konya'da ağırlamaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

"Türkiye'de Bilim" konulu bir panel de düzenlendi

Program kapsamında Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz, Prof. Dr. Musa Yıldız ve Prof. Dr. Yusuf Baran'ın katılımıyla bir panel de gerçekleştirildi. Türkiye'de Bilim ve bilimin bugününün konuşulduğu panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Yusuf Baran üstlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Konya Bilim Merkezi programındaki konuşmasında, enstitünün dünyada Türkiye ile irtibatlı insan sayısını arttırmak için çalıştığını TABİP'i de ortak bir insanlık hedefi ve insanı temel alan bir anlayış için başlattıklarını dile getirdi. Ateş konuşmasında, TABİP'in temel amacının, bilim alanında yeniliği ve güzelliği, insanlıkla ve dünyayla paylaşmak olduğunu belirterek, "Onun için bugün bilim merkezindeyiz. TABİP'in temel amacı, Türkiye'deki bilimsel gelişmeyi dünyayla buluşturmak. Dünyadaki bütün bilimsel verileri de Türkiye ile buluşturmak. Bilimin alanlarını sınıflandıran bağ kurarak insanlık yararına kullanmaktır. Bu anlamda en büyük katkıyı TÜBİTAK veriyor" dedi. Enstitünün 60'tan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Ateş, Belçika, ABD, Almanya, Etiyopya ve Avusturalya'da olmak üzere 5 ülkede de bilim danışmanının görev yaptığını kaydetti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise kurumun, önümüzdeki günlerde 55'inci yılını kutlayacağını kaydetti. Bilimin toplumla etkileşiminin sağlanmasının TÜBİTAK'ın görevleri arasında yer aldığına dikkati çeken Mandal, "2017'de sağlamış olduğu desteğin miktarı, bir yıl için 1,6 milyar lira. Bu para, Türkiye'de daha fazla araştırma yapılması ve araştırmanın değere dönüşmesi için. Üniversitelerdeki hocaların projelerine hem de sanayideki araştırmacılara. İş dünyasının etkinliğinin artırılmasını, bilim insanı yetiştirmesini, bilim merkezlerinin aktif faaliyette bulunmasına destek sağlayan bir kurum." ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz ise insan kaynağı potansiyelinin dünyanın en önemli potansiyeli olduğunu, uluslararası ilişkileri bu potansiyelin güçlendirebileceğini söyledi. Paris Üniversitesinde Türkoloji eğitimi alan Hugues Vincent'in panelistlere yönelttiği "Türkiye ve Batı Avrupa ile olan ikili ilişkileri hangi alanlar güçlendirecek?" sorusuna Demirköz'ün yanıtı şöyle oldu: "Bir büyük düşünür demiş ki savaşlar, kurumlar ve ülkeler üzerinden yapılır; barışlar ise insanlar arasında yapılır. Ben de ülkeler arasında işbirliğinin insan kaynağı üzerinden olabileceğine inanıyorum."

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gelecekte en fazla işbirliklerinin insan hareketliliği odaklı olacağına inandığını, tıpkı şuanda burada Türkçe Yaz Okulu'nda olduğu gibi ne kadar çok insan işbirliği, insan hareketliliği gerçekleşiyorsa ülkelerin birbirlerini tanıması ve işbirliği potansiyelinin o derece arttığını söyledi. En önemli şeyin bilgi ve ortaklaşa üretilen bilgi olduğuna vurgu yapan Mandal, bunu üretecek olan insana ve bilgiyi üretme, bulma ve insan etkileşimine değindi.

Program sonunda panelistlere Yunanlılar döneminde icat edilmiş, seyyahlar ve denizciler tarafından tarih ve saati belirlemekte kullanılan astronomi aleti usturlap hediye edildi.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu Programı kapsamında ülkemizde bu yıl 118 farklı ülkeden 1000'e yakın öğrenci misafir ediliyor. "Türkçe Yaz Okulu" programına katılan öğrenciler, Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki üniversitelerde Türk dili, kültürü, tarihi ve sosyal yaşamını yerinde keşfediyor. Türkçe Yaz Okulu öğrencileri Türkiye'nin dört bir yanında 1 ay boyunca misafir edilecek. Programla birlikte öğrencilerin Türkçelerinin geliştirilmesi, kültürel etkileşimin artırılması ve olumlu Türkiye algısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler:
Yunus Emre Enstitüsü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.