Aileler lise tercihinde çocuklarının yanında yer almalı

Yaklaşık bir milyon öğrencinin girdiği ve bu yıl ilk kez uygulanan Liselere Giriş Sınavı’nın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

04 Temmuz 2018 Çarşamba 10:19
Aileler lise tercihinde çocuklarının yanında yer almalı






Aileler lise tercihinde çocuklarının yanında yer almalı


Tercih yaparken üniversiteye yerleştirme oranına dikkat edin. Yaklaşık bir milyon öğrencinin girdiği ve bu yıl ilk kez uygulanan Liselere Giriş Sınavı’nın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardın da aileleri ve öğrencileri tercih heyecanı sardı. Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü tercih sürecinde ailelerin çocuklarına dayatmada bulunmaması ve mutlaka uzman desteği alınması gibi önemli önerilerde bulundu.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın yerine bu yıl 2 Haziran’da iki bölüm olarak gerçekleşen Liselere Giriş Sınavı’nın sonuçları, tercih kılavuzu ve tarihleri açıklandı. Özel lise kayıtları ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları ise 27 Haziran’da başlamıştı, sınava giren öğrenciler ise tercihlerini yapmaya 2 Temmuz’da yapmaya başladı. Tercih süreci 13 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek. 

Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, sınava katılıp yerleşimi merkezi sınav puan üstünlüğüne göre değerlendirilecek adaylar ve girmeyip adrese dayalı sistemle tercih yapabilecek adaylara yönelik tavsiyelerde bulundu.

Ergen psikolojisini dikkate alın

Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabileceğini dile getiren PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, şunları kaydetti: “Aileler çocuklarıyla tercih sürecinin içinde yer almalı. Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun tercihlerini önemsediğinizi hissettirmek önemli. Bunun için öncelikle olası bir tercih listesi çıkarmalı. Liste çeşitli kriterlere göre puanlandırılmalıdır. Sınava giren öğrencilerin tercihleri yapılırken öncelikle üniversiteye yerleştirme oranına ve akademik kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edilmeli. Çocuğa uygunluğu, dersler dışında gerçekleştirilen aktiviteler de değerlendirilebilir.”

Gelecek yıl okula devamlılığa önem verilmeli

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler için de öneriler paylaşan Güçlü; Evine yakın lokasyondaki okulları tercih edecek öğrenciler için birçok kriter bulunuyor. Okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurulacak. Adrese dayalı yerleştirmenin avantajı ise evine yakın lokasyondaki okullar tercih edileceği için öğrenci özellikle mega kentlerde enerjisini yollarda tüketmemiş olacak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzmanlardan yardım alarak gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.