Bakan Avcı: Eğitim yazboz tahtası (2)

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNE TEŞVİK MÜJDESİ Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye özel Okullar Birliği'nin Antalya'da Kaya Palazzo Hotel'de düzenlenen 14'üncü Eğitim Sempozyumu'ndaki açılış töreni sonrasında halen özel okullarda...

29 Ocak 2015 Perşembe 15:14
Bakan Avcı: Eğitim yazboz tahtası (2)






ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNE TEŞVİK MÜJDESİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye özel Okullar Birliği'nin Antalya'da Kaya Palazzo Hotel'de düzenlenen 14'üncü Eğitim Sempozyumu'ndaki açılış töreni sonrasında halen özel okullarda öğrenim gören öğrencilere teşvik müjdesi verdi ve TEOG sınavlarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bu yıl özel okullarda okuyan öğrencilerin de teşvik programından yararlanabilmeleri için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Avcı, “Çok kısa zamanda sonuçlandıracağımızı ümit ediyorum. İnşallah önümüzdeki ders yılından itibaren halen özel okulda olan öğrencilerimiz de bu teşviklerden yararlanabilecekler" dedi.
ÖZEL OKULLARA ÖĞRENCİ KRİTERİ
Özel okulların nasıl öğrenci alacağına dair yönetmeliklerin sorulduğu Bakan Nabi Avcı, özel okullara gönderilen resmi yazıyla her okulun hangi kriterlerle göre öğrenci alacağını kendi yönetmeliğinde açık bir biçimde belirtmesini ve MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne göndermesini istediklerini söyledi. Genel ilkeleri açısından yapılan düzenlemeyi doğru buldukları takdirde onaylayacaklarını belirten Avcı, “Ve her okul yönetmeliğinde de açıkça belirttiği yöntemle öğrencilerini alabilsin. Onaylananlar var, onaylanmayanlar var. Onaylanmayanlara niye onaylanmadığını izah ediyoruz. Genel ilkelerimizle çelişmemesi lazım. Bir de mümkün olduğunca hepsini aynı hiza, kuralda buluşturmak mümkün olmayabilir ama yine de her şeye rağmen özel okullarımızın da bir ortak çerçevede hareket etmelerini sağlayacak bir düzenlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.
TEOG'DA DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

Temel eğitimden orta öğretime geçiş (TEOG) yerleştirmelerine ilişkin geçen yıl yapılan uygulamadan çıkardıkları sonuçlar, geri dönüşlere bakarak bazı düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Bakan Avcı, nitekim özel okulların hangi kurallarla öğrenci alacaklarını yönetmeliklerinde belirtmeleri halinde, bir kısmının zaten baştan resmi okullara tercih yapmasının gerekmeyeceğini söyledi. Dolayısıyla onları kayıt alma, değiştirme külfetinden de kurtarmak, bir de her öğrencinin istediği tür ve en yakın okula yerleştirilmesine ilişkin tedbirler alındığını açıklayan Bakan Avcı, “Bununla ilgili yaptığımız yönetmelik çalışmasını sitemizden açıklıyoruz. Oradan, kamuoyundan, öğrencilerinden öğretmenlerimiz, eğitim yöneticilerimiz, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarından gelecek tepkiler, cevaplar, eleştiriler, öneriler, değerlendirmeler ışığında o yönetmeliklere son şeklini vereceğiz. Nitekim önerileri de göz önüne alarak takvimi öğrencileri, velilerimizi, okul yönetimlerini, il ve ilçe yöneticilerimizi sıkıntıya sokmayacak en rahat şekilde öğrencilerimizin yerleşebileceği bir takvim uyarlaması yapacağız" dedi.
'TEOG YARIŞMA SINAVI DEĞİL'
Bakan Avcı ilk yarı yılda yapılan sınavda tüm soruları doğru yanıtlayan 4 bin 700 öğrencinin birinci gibi ilan edilmesi, soruların kolay olduğu ve ikinci yarıyıl daha da zorlaştırılacağı yönündeki eleştiri ve iddiaları da değerlendirdi. TEOG'un SBS türünden bağımsız bir sınav olmadığını belirten Avcı, ortakokul ve liselerde girilen yazılı sınavların denetimli hali olduğunu söyledi. Bu sınavların zaten yapılıyor ve yapılacak olduğuna dikkat çeken Avcı, şunları söyledi:
“Her okul her sınıfta yazılı sınavlar yapılıyor. Biz sadece belli sınıflardaki öğrencilerin yazılı sınavlarını merkezden gönderdiğimiz sorularla ve ortak sınav düzeni içerisinde, cevapları da merkezde değerlendirecek şekle soktuk. Dolayısıyla yeni bir sınav icat etmedik. SBS'yi kaldırdık, yerine eşdeğer yeni bir sınav koymadık. Sadece zaten yapılan, yapılacak olan yazılı sınavların birer tanesini 6 dersten merkezden kontrollü yapıyoruz. Dolayısıyla buradaki sonuçları çocuklar arasında sadece bu sınava dayalı bir yarışma gibi algılayıp sonra da bunları sıraya dizip, bütün soruları doğru cevaplayan öğrenciler sınavın birincileri oldu gibi bir algı yanlış. Çünkü bu yarış değil."
ÜNİVERSİTEYE HEM'LER HAZIRLAYACAK
Bakan Avcı, önümüzdeki dönem 1 Eylül'den itibaren dershanelerin kapanmasıyla birlikte hem lise son sınıfları, hem de 600 binin üzerinde mezunun okullar ve Halk Eğitim Merkezlerinde (HEM) üniversiteye hazırlanacağını dile getirdi. Avcı, “Halk eğitim merkezleri başta olmak üzere eski mezunları da içerecek şekilde takviye kurslarımızı yeniden organize ediyoruz. Onu dışında uzaktan eğitim, ölçme değerlendirme genel müdürlüğümüzün örnek sınavlarıyla bunları yapacağız" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.