Bakanlığın adı 'Milli' ama: Türk kelimesi bakanlığa battı

Türkiye'de başında Milli kelimesi geçen iki bakanlık var, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı. Yerli ve Milli sloganını yıllardır dilinden düşürmeyen hükümet, Andımız'ın verdiği Danıştay kararına itiraz etmeye hazırlanıyor...

20 Ekim 2018 Cumartesi 11:24
Bakanlığın adı 'Milli' ama: Türk kelimesi bakanlığa battı







Bakanlığın adı 'Milli' ama: Türk kelimesi bakanlığa battı


Adında Milli kelimesi olduğuna bakmayın. Andımız'la sorunu olan, içinde geçen 'Türküm, Doğruyum, Çalışkanım' sözlerine kafayı takan bakanlık yetkilileri, Danıştay'ın Andımız hakkında verdiği karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Rahip Brunson hakkında verilen mahkeme kararına saygı göstermekte kusur etmeyen hükümet, Danıştay'ın verdiği karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Okullarda çocukların toplumsal hayata dürüst bireyler olarak hazırlayan andın içinde geçen sözleri 'Irkçı' olarak tanımlayan AK Parti yönetimi, sözde barış sürecinde rafa kaldırdığı, MHP ve CHP'nin o dönem karşı çıktığı Andımız için yeni bir hukuki süreç başlatıyor.  MEB, "Bu karar kesin değil, hukuki süreç devam ediyor" açıklamasında bulundu. Danıştay'ın iptal kararı sonrası süreç nasıl işleyecek? Öğrenci andı okullara geri mi dönecek? Kesin kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek...


"Öğrenci Andı Geri Dönüyor" başlıklı haberlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığından yazılı açıklama geldi. 

Bakanlığın açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "İlköğretim kurumlarından 'Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1'inci Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Danıştay 8'inci Dairesi 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir, hukuki süreç devam etmektedir."

Danıştay, okullarda öğrenci andını kaldıran yönetmelik değişikliğini iptal etti. Peki şimdi ne olacak? Öğrenci andı okullara geri mi dönüyor? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "karar kesinleşmedi, hukuki süreç devam ediyor" açıklaması geldi. Çünkü karar henüz bakanlığa tebliğ edilmedi. Tebliğ sürecinin tamamlanmasının ardından bakanlığın kararı 30 gün içerisinde temyiz etmesi bekleniyor. Bu durumda kesin kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek.

1933’ten beri ilköğretim okullarında okunan öğrenci andı, 2013’te yönetmelik değişikliğiyle kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen,, düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açtı. Danıştay 8.  Daire, okullarda öğrenci andını kaldıran yönetmeliği oy çokluğu ile iptal etti.

ÇARPICI GEREKÇE

Kararda, öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayanmadığı vurgulandı. Kararda, "İdari istikrar oluşturacak biçimde çok uzun zamandır bütün devlet okullarında ve hatta özel okullarda genç nesillerin anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini güçlendiren ve öğrencilerde değer oluşumuna katkı sunan ve her sabah ders başlamadan önce okutulması şeklinde uygulanan öğrenci andının kaldırılması, ancak bu değişikliği hukuka uygun kılacak bir bilimsel gerçeğe dayanması halinde olanaklıdır. Aksi tutum, idarenin sahip olduğu düzenleme yetkisini ve takdir hakkını hukuka uygun kullanmadığı anlamına gelecektir" denildi.

TEPKİLER DAHA ÇOK GEREKÇEYE

Hükümet kanadından verilen karardan çok kararın gerekçesinde yer verilen bu tespitlere sert tepki geldi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” açıklamasında bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı ise “karar henüz kesinleşmedi, hukuki süreç devam ediyor” açıklaması geldi.

TEMYİZ YOLU AÇIK

Bu açıklamalar Danıştay 8. Dairesi’ni kararının uygulanmayacağı ve dosyanın temyiz yoluyla İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınacağı ihtimalini güçlendirdi. Çünkü 8. Daire söz konusu kararı ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdi. Peki bu süreç nasıl işleyecek?

KARAR HENÜZ TEBLİĞ EDİLMEDİ

8. Daire’nin iptal kararı Milli Eğitim Bakanlığı'na tebliğ edilecek. Şu ana kadar bu tebliğ süreci tamamlanmadı. Bakanlığın karar uyarınca 30 gün içerisinde eski sisteme dönüşü sağlaması, yani ilköğretim okullarında öğrenci andının okunması uygulanmasını hayata geçirmesi gerekiyor.

İDARİ DAVA DAİRELERİ

Ancak Bakanlığın bu sürede temyiz başvurusunda bulunması bekleniyor. Bakanlık temyiz başvurusunda yürütmeyi durdurma kararı isteyebilecek. Bu durumda dosya İdari Dava Daireleri Kurulu'nun önüne gelecek. Yürütmeyi durdurma kararı verilmesi halinde 8. Daire'nin iptal hükmü uygulanmayacak. Kurul daha sonra esastan kararını verecek. Kurul’un vereceği karar kesinlik nitelik taşıyacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.