Başkent Üniversitesi'nden dünya rekoru

Türkiye'nin 51 ilinden Ankara Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü'nde bir araya gelen organ nakli yapılmış vatandaşlar kendi alanlarında bir dünya rekoruna imza attı.

13 Mayıs 2018 Pazar 01:59
Başkent Üniversitesi'nden dünya rekoru






Başkent Üniversitesi'nden dünya rekoru

Başkent Üniversitesi, Sandoz İlaç'ın katkılarıyla aynı anda, aynı yerde bir araya gelen en yüksek sayıdaki organ nakli hastası rekora imza attı. Bağlıca Kampüsü'nde gerçekleştirilen rekor denemesinde organ nakliyle hayata tutunan yüzlerce hasta buluştu. ABD merkezli Donate Life Run/Walk'ın 2016 yılında 314 organ nakli hastayı bir araya getirerek elde edilen Guinness Dünya Rekoru'nun kırılması hedeflendi.12 Mayıs 2018 Cumartesi günü düzenlenen törene 438 organ nakli olan hasta katıldı.

12 Mayıs 2018, Ankara; Organ naklinin önemine dikkat çekmek isteyen Başkent Üniversitesi, Sandoz İlaç'ın katkılarıyla ilginç bir rekor denemesine imza attı. Üniversitenin Bağlıca Kampüsü'nde düzenlenen rekor denemesinde Türkiye'nin dört bir yanından organ nakilli hastalar katıldı.

Toplam 438 hastanın bir araya gelmesiyle Guinness Dünya Rekoru sayısı aşılmış oldu. Rekor denemesinde elde edilen tüm veriler Guinness'e gönderilecek. Tüm şartların kabul olması durumunda bu alanda Guinness Dünya Rekoru, Amerika'dan Türkiye'ye geçmiş olacak.

Türkiye'ye dünya rekoru getirecek bu organizasyona ağırlıklı böbrek ve karaciğer nakilli hastalar olmak üzere; Adana, İzmir, Konya, İstanbul, Antalya, Zonguldak, Adapazarı, Amasya, Adıyaman, Afyon, Artvin, Balıkesir, Batman, Bingöl, Muğla, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Ordu, Antep, Hakkari, Giresun, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Uşak, Van ve Yozgat'tan Ankara'ya geldi ve destek verdi.

Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü'nde gerçekleştirilen rekor denemesi ardından "Yeniden Yaşam Yolculuğunda Atatürk Yürüyüşü" başlıklı program gerçekleşti.

Törende konuşma yapan Sandoz Türkiye Genel Müdürü ve Novartis Grup Türkiye Başkanı Dr. Altan Demirdere şunları söyledi; "Organ bağışı bilincinin artması adına yapılan bu değerli projede Sandoz olarak yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.Biz İsviçreli bir ilaç firmasıyız. 1930 yılından beri Türkiye'de ürünlerimizi tıbbın hizmetine sunuyoruz. Organ nakli konusunda araştırmalarımız tüm dünyada 1969 yılında başladı. 1983 yılında Amerika'da FDA onayı alarak Siklosporin ile ilk organ nakli ürününü tıbbın hizmetine sunduk. Sandoz olarak önceliğimiz her zaman hastaların hayat kalitesini artırmak oldu. Çalışmalarımızı "Önce İnsan, Önce Sağlık" anlayışı ile yürütüyoruz. Önceliğimiz tüm ürünlerimizle hastalarımıza sağlık sunmak.

Organ reddi riskini en aza indirmeyi hedefleyen çalışmalara büyük önem veriyoruz. 1983'ten bu yana, organ nakli hastalarımız için ilaçları ülkemizde doktorlarımıza sunmaktan da büyük gurur duyuyoruz. İstatistiklerine göre bugün 60 bin kişi ülkemizde diyaliz hastası olarak diyalize giriyor. 22 bin kişi böbrek bekliyor. Bu böbrek nakillerin çoğu akrabalardan alınıyor. Kadavradan organ nakli sayısı ise çok düşük. Kadavra çok önemli bir husus, bir hayatı kurtarmanın insanlığa ve Allah'a borcumuz olduğunu düşünüyorum. Daha fazla organ bağışı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da yaptığı konuşmada sağlığın bir ekip işi olduğuna değindi. Rekor denemesine katılan tüm hastaların "Yeniden Yaşam Yolculuğu"nun kahramanları olduğunu, onlar kadar bu süreçte destek olan tüm hekim ve hemşirelerin de birer kahraman olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Haberal; "Sağlık bir ekip işidir, doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli hepsinin ayrı bir önemi vardır. Organ naklinde 1975 yılından bu yana uzun bir yol aldık. Dünyada ve Türkiye'de organ nakli konusunda bir çok ilki gerçekleştirdik. Organ nakli yasasının çıkmasında çalışmalar yaptık.Artık ülkemiz bilim ihraç ediyor. Rekorlar kırıyor. Hepimizin birinci görevi ülkemize sahip çıkıp onu yüceltip yükseltmektir. Bugün buraya katılan tüm hastalar bizim gururumuzdur. Bu konuda katkısı olan ülkemizin her grubuna teşekkür ediyorum. Hepinize mutlu ve uzun yıllar dliyorum." dedi.

Yeniden Yaşam Yolculuğunda Atatürk Yürüyüşü gerçekleştirdiler

Rekor için buluşan hastalar törenin ardından Amfi Tiyatrodan Atatürk Heykeline kadar "Yeniden Yaşam Yolculuğunda Atatürk Yürüyüşü" gerçekleştirdi. Böylece "aynı anda, aynı yerde toplanan en çok organ nakli hastası" ile Guinness Dünya Rekoru aşıldı.

Rekor ABD merkezli Donate Life Run/Walk kuruluşundaydı

ABD merkezli Donate Life Run/Walk kuruluşu 30 Nisan 2016 tarihinde 314 organ nakli hastasının katılımıyla dünyanın en büyük organ nakli buluşması gerçekleştirmişti. ABD'nin Fullerton şehrindeki Kaliforniya Üniversitesi kampüsünde gerçekleşen buluşmada; kalp, bağırsak, böbrek, karaciğer, akciğer ve pankreas nakli ile çoklu organ nakli yapılan hastalar da vardı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.