Bulgaristan'da Türk öğrenci sayısı düştü

Türkiye'de sayıları ve niteliği hızla artan üniversite sayısı Avrupa ülkelerini etkiledi. Avrupa'nın değişik ülkelerine gitmek zorunda kalan Türk gençlerinin tercihi kendi ülkesi olunca rakamlarda önemli değişiklikler oldu.

24 Ekim 2014 Cuma 08:29
Bulgaristan'da Türk öğrenci sayısı düştü






Bulgaristan'da Türk öğrenci sayısı düştü

Türkiye'de peş peşe açılan vakıf üniversiteleri, Avrupa'yı vurdu. Avrupa'da pek çok ülkede okumayı tercih eden öğrenciler, Türkiye'de üniversite sayısı ve eğitim kaletesi yükseldikçe kendi ülkesine yönelmeye başladı.
 Geçen yıl üniversite öğrenimi için Bulgaristan'a gelen yabancı öğrencilerin başında Türkler ilk sırada gelirken, bu yıl kayıt yaptıran Türk öğrenci sayısının azaldığı kaydedildi.

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre, 2013-2014 öğretim döneminde ülkede yaklaşık 12 bin yabancı öğrenci eğitim aldı. Bu rakamın yarısına yakınını Türkiye'den gelen öğrenciler oluştururken, bu yıl Bulgar üniversitelerine kayıt yaptıran Türk öğrenci sayısında büyük oranda düşüş gözlendi.

Eğitim danışmanlığı alanında faaliyet gösteren bir şirketin temsilcisi Ali Hatipoğlu, Türk öğrenci sayısında düşüş olduğunu, bunun en büyük nedeninin de üniversitelerin yıllık eğitim ücretlerinde artışa gidilmesinin etkili olduğunu söyledi.

Hatipoğlu, bu yıl Bulgaristan'a üniversite eğitimi için gelen Türk vatandaşlarının sayısının 5 binin altında olduğunu ifade ederek, öğrenci sayısındaki düşüşe üniversite harçlarına yapılan zammın neden olduğunu vurguladı.

Bulgaristan'ın artık fazla tercih edilmeyen bir ülke haline geldiğini söyleyen Hatipoğlu, üniversite ücretlerinin hemen hemen Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin ücretleriyle aynı olduğunu kaydetti.

Hatipoğlu, zammın, Yunanistan, Almanya ve İtalya gibi Batı Avrupa ülkelerinden gelen öğrenci sayısının çoğalması nedeniyle yapıldığını söyledi.

Bulgaristan'da eğitim alan Türk vatandaşı üniversite öğrencileri daha çok tıp ve mühendislik bölümlerini tercih ediyor.
Son Güncelleme: 24.10.2014 08:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.