KPSS sınavına girebilmek için sarışın oldu

Aylarca gece gündüz KPSS için çalıştı, Hedefi iyi bir puan iyi bir puanla kamu kuruluşlarında iş bulmak. Azimliydi. Sınava girdi. Ancak sınav giriş belgesindeki fotoğrafta sarışın bir genç kız vardı. Olanlar oldu. Gözaltına alındı...

12 Temmuz 2015 Pazar 14:54
KPSS sınavına girebilmek için sarışın oldu






KPSS sınavına girebilmek için sarışın oldu

KPSS sınav sistemindeki karmaşa kurbanı olan Pelin Derya Çetinkaya, geçtiğimiz yıl başkasının yerine sınava girdiği gerekçesiyle hem gözaltına alındı hem de sınavından oldu. Çetinkaya bu yıl ki sınava hazırlıklı geldi. Pelin Derya Çetinkaya, 2017 yılına kadar değiştiremediği eski fotoğraflı belgesi üzerindeki saç rengi için kuaföre giderek sarıya boyattı.

KPSS KURALLARI YÜZÜNDEN İKİ KEZ BOYATTI

Adana'da geçtiğimiz yıl Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) sınav giriş belgesindeki fotoğrafındaki sarı saç rengi nedeniyle başkasının yerine sınava girdiği şüphesiyle gözaltına alınıp, kimliğine el konulması sonucu ikinci oturuma katılamayan Pelin Derya Çetinkaya, saçını sarıya boyatıp sınava girebildi. Giriş belgesindeki fotoğrafın 2017 yılına kadar yenilenememesi nedeniyle saçını 2 defa boyatmak zorunda kalan genç kız, “Hakkım olan sınava bile girebilmek için bir çok şeyle uğraştım” dedi.

2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden mezun olan Pelin Derya Çetinkaya (25), geçtiğimiz yıl 5 Temmuz'da Seyhan ilçesindeki Danişment Gazi Anadolu Lisesi'nde girdiği sınavda, giriş belgesindeki sarı saçlı fotoğrafı ile nüfus cüzdanındaki koyu kahverengi saçlı fotoğrafı nedeniyle şüpheli bulunup sınav sonrası gözaltına alınmıştı. Gözetmenlere ve polis memurlarına fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu anlatmasına rağmen bir türlü inandıramayan Çetinkaya, nüfus cüzdanına el konulması nedeniyle ikinci oturum sınavına girememişti.

KPSS GİRİŞ BELGESİNDEKİ FOTOĞRAFI DEĞİŞTİREMEDİ

ÖSYM ve Hazine hakkında 350 bin liralık tazminat davası açan Pelin Derya Çetinkaya, bir yandan da dershaneye giderek sınava tekrar hazırlandı. Ancak sınava giriş belgesindeki fotoğrafın değiştirmek isteyen Çetinkaya, bir sorunla daha karşılaştı. Çetinkaya, giriş belgesindeki fotoğrafın 2017 yılında değiştirebileceğini öğrendi. Bunun üzerine avukatı ile görüşen Çetinkaya, tekrar aynı sorunu yaşamamak için iki defa saçını boyattı.
Bir yandan sınava hazırlanan bir yandan da giriş belgesinde bulunan fotoğrafa benzemek için uğraşlar veren Çetinkaya, geçtiğimiz hafta DSİ Baraj Ortaokulu’nda genel yetenek ve genel kültür sınavlarına girdi. Son olarak bugün de alan sınavına giren genç kız, “Sınav 3 oturumdu. Genel kültür ve genel yetenek çok iyi geçti. Bugün girdiğim alan sınavında zorlandım. Elimden geleni yaptım. Pek iyi olmasa da sınavım genel olarak iyiydi” dedi.

“GEÇEN SENEKİ GİBİ ÇALIŞAMADIM”

Pelin Derya Çetinkaya bu sene çok çalışamadığını vurgulayarak, “Hatta geçen seneye göre hiç çalışamadım. Zaten geçen seneki gibi çalışsaydım derece yapacağıma inanıyordum. Geçen sene 10 saat çalışıyorsam bu sene 5 saat anca çalıştım. Bunun nedeni de sürekli aklıma o yaşadığım anların gelmesiydi. Psikolojim bozuktu, doktora gittim, ilaç kullandım. Her gün ağlıyordum. Zar zor kendime geldim ve sınava girdim. Sınavda Allah’ın izniyle yaptım diye düşünüyorum. Kendimi umutsuzluğa düşürmek istemiyorum. Kötü düşünürsem daha çok kötü olacağım bunu farkındayım” diye konuştu.

“HAKKIM OLAN SINAVA GİRMEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIM”

Çoğu arkadaşının “Yine mi saçlarını boyattın” dediğini aktaran genç kız, “Bu keyfi yapılacak bir şey değil, yaptığım bir şey de değil. Ben başvuru için ÖSYM merkezine gittim. Giriş belgemdeki fotoğrafı değiştiremeyeceklerini söylediler. ‘Fotoğrafın altında son kullanma tarihi var, o tarih geçmediği sürece fotoğrafınız değiştirilemiyor. Bunun için ÖSYM’ye dilekçe yazın’ dediler. Dilekçe yazdım cevap gelmedi. Ben de mecburi olarak geçen seneki sıkıntıyı yaşamamak için saçlarımı giriş belgedeki fotoğrafa benzetmek için sarıya boyattım. İlk boyattığımda olmadı. Avukatımla olmadığını söyledi. Bir daha boyattım. Bu süre zarfında da çok büyük sıkıntı yaşadım. Yani hakkım olan sınava bile girebilmek için bir çok şeyle uğraştım. Bu yüzden de moralim çok bozuldu” ifadelerini kullandı.

“GÖZETMENLERİMİZ İYİ ÇIKTI”

Pelin Derya Çetinkaya, sınavda kimlik kontrolünde yaşadıklarını ise şöyle anlattı:
“Ben genel kültür, genel yetenek sınavına girdiğimde sürekli stresliydim. Gözetmenin gelip fotoğrafa bakmasını bekledim. ‘Acaba yine bakıp beni çıkaracak mı? Acaba hakaret duyacak mıyım? Bu sen misin diye gelip rahatsız edecekler mi?’ diye heyecandan sınavı unuttum sadece ona odaklandım. Neyse ki öyle bir şey olmadı. Gözetmenlerimiz de iyi çıktı. Ben geçen seneki gözetmeni Allah'a havale ediyorum. Bir senemi yediler. Onu da bırak psikolojim alt üst oldu.”
Son Güncelleme: 12.07.2015 15:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.