Milli Eğitim ders kitabında montaj rezaleti

Milli Eğitim Bakanlığı Almanca ders kitaplarında bir aile fotoğrafında yer alan büyükanne fotoğrafı üstüne montajla türban takıldığı ortaya çıktı. 

09 Mayıs 2019 Perşembe 01:03
Milli Eğitim ders kitabında montaj rezaleti






Milli Eğitim ders kitabında montaj rezaleti


Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğrencilere dağıtılan ders kitaplarında montaj rezaletine bir yenisi daha eklendi. Daha önce ders kitabı içerisinde kızlı erkekli grup içerisinde genç bir öğrenci kızın başına türban takan, açık kollarını kolajlayarak kapatan yayınevi bu kez, Almanya'da bir alman ailenin fotoğrafında yer alan büyükanne resmini türban giydirdi. 

Amatör bir elle yapıldığı her haliyle belli olan türban operasyonuna sosyal medyadan tepki yağdı. 


Sosyal medyada olaya tepki gösteren vatandaşlar "Bazı kamu spotlarında sakallı, türbanlı mankenler oldukça sırıtıyor, öğrencilere, yaşlılara yön veren rollerde rol alıyorlar. Türbanlı model bulamadıkları yerde ise fotomontaja sarılıyorlar" diyerek tepki gösterdiler.


Bu arada başına türban montajı yapılan görsellerin de internet üzerinden ajanslara fotoğraf satışı yapan bir mecradan satın alındığı ya da telif ödemeden çalındığı iddia ediliyor.

Dün Odatv.com haber sitesinde yer alan iddiaya göre söz konusu görsel, shutterstock.com ve dreamstime.com adlı stok görsel sitelerinde bulunuyor. Görsel, Martin Novak isimli üye tarafından, ‘Evlerindeki koltuklarında torunuyla birlikte oturan büyükanne ve büyükbaba portresi’ başlığı altında 1 Mayıs 2015 tarihinde paylaşılmış.


Orijinal görselde kadının başörtüsü bulunmuyor. İddiada yer alan Almanca kitabı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlık sınıfı olan, müfredatında ikinci bir yabancı dil olarak Almanca bulunan okulların 10. sınıflarına, hazırlık sınıfı olmayan okulların ise 11. sınıflarına dağıtılıyor. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan ücretsiz eğitim platformu EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden ulaşılabilen Almanca kitabının 62.sayfasında yer alan görselde ise kadının başörtülü olduğu görülüyor.”


BAŞKA MONTAJLANAN GÖRSELLER DE MEVCUT

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara dağıttığı aynı Almanca kitabının kapağında da başörtülü bir öğrencinin bulunduğu bir görsel bulunuyor. Ancak, bu görsel de bir stok sitesinden alınmış. Shutterstock adlı stok görsel sitesinde paylaşılan fotoğrafın orijinalinde başörtüsü kullanmayan farklı bir öğrenci yer alıyor.

Kitabın kapağında yer alan başörtülü kişinin fotoğrafının bir stok görsel sitesinde de bulunduğu görülebiliyor. Görseldeki öğrencinin yüzü, stok görsel sitesinde bulunan başörtülü bir kişinin yüzü ile değiştirildiği anlaşılıyor. Kaynak odatv

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.