Öğrenci çantalarının ağırlığı: Uzmanlardan kritik uyarı

Okul çantalarının ağırlığı, çocukların sağlığını riske atıyor. Uzmanlar özellikle aileleri uyarıyor. Çocuklarınızın okul çantaları ile kiloları birbirine orantılı olmalı.

04 Kasım 2017 Cumartesi 13:00
Öğrenci çantalarının ağırlığı: Uzmanlardan kritik uyarı






Öğrenci çantalarının ağırlığı: Uzmanlardan kritik uyarı

 
Uzmanlar, anne ve babaları, eğitimcileri çocukların taşıdığı okul çantaları konusunda uyarıyor. Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Sefa Aktı, çocukların çanta ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10 ile 15’lik kısmını geçmemesi gerektiğini söyledi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Sefa Aktı, uygun ağırlıkta olmayan çanta kullanımının küçük yaşlardaki çocukların omurga gelişiminde bozukluklara neden olduğu gibi omurgada eğriliklere de neden olabileceğini belirtti.

Aktı, "Çanta ağırlığının ilkokul çağındaki çocuklar için 3-5 kilo, daha büyük ortaokul çağındaki çocuklar için 5-6 kiloyu geçmemesi gerekir. Yine de kişiden kişiye fark edeceği için kişinin ağırlığının yüzde 10-15’ini geçmemeli. Uygun çanta kullanımı olmazsa o yaşlardaki çocukların omurga gelişimi bozuk olarak etkilenir. Omurgada eğrilik gibi durumlarla karşılaşılır. Sırtta kamburluk dediğimiz durum olabilir. Uygun çanta seçimi omurga gelişimi için çok önemli" dedi.


"Çanta simetrik doldurulmalı"


Eşyaların çantaya simetrik bir biçimde konması gerektiğini belirten Aktı, "Eşyalar çantanın bir kısmında toplanmamalıdır. Çantanın alt hizasının ortalama belin bitiminden 10- 15 santim yukarısında bırakılmalıdır. Genellikle ülkemizde çocuklarda omurga eğriliklerinin görülme sıklığı yüzde 1, yüzde 1.5 sıklığı civarındadır. Verilen rakamlar omurga eğriliği için oldukça sık bir orandır" ifadelerini kaydetti.


"Askı rahatlığı önemli"


Çocukların çantalarını sırtlarına astıkları zaman askıların rahat olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Aktı, "Eğer ince askılık kullanırsak omuz altındaki damarlara ve sinirlere baskı yaparak çocuğun elinde kolunda uyuşmalara sebep olabilir. O yüzden askıları geniş ve yastığı olan askılar tercih edilmelidir. Ayrıca çocuklarda okul çantaları alırken dikkat edilecek önemli nokta çantanın bel bölgesinin ayrıca kalın pet yastığı olması lazım. Bu pet yastığı sayesinde çantanın içindeki kitaplar, cetvel gibi sivri cisimler çocuğun sırtına batarak rahatsız etmez. Rahatsız etmeyince de düz omurga duruşu sağlanır. Düz omurga duruşu da çocukları omurga eğriliğinden koruyan önemli bir faktörlerdir" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.