Okullar açılmadan 'Eğitim' göçü başladı

TEOG'lu günleri mumla arayan aileler, liselere giriş sınavının kalkmasını beklerken LGS ile şoke oldu. Çocukları için nakil yaptıran ailelerin tek amacı iyi bir okula kayıt yaptırabilmek.

30 Nisan 2018 Pazartesi 10:34
Okullar açılmadan 'Eğitim' göçü başladı






Okullar açılmadan 'Eğitim' göçü başladı


Sınav karmaşasının ardından TEOG yerine Gelen LGS'de ailelerin 'Eğitim Göçü'nü engellemedi. LGS sınav sonuçlarına göre okullara yerleştirilecek olan 1 milyon öğrenci için aileleri ikametgah telaşı sardı.


Her milli eğitim bakanı döneminde değişen eğitim ve sınav sistemi, aileleri de, öğrencileri de eğitimden soğuttu. Temel fıkralarına konu olmaya başlayan Türk eğitim sistemi içindeki keşmekeşlik yüzünden, dünyada çocuklarının iyi bir okula girebilmesi için göç eden ilk aile türleri Türkiye'de ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı sağolsun, sayelerinde büyük şehirlerde hem emlak sektörü hem de evini kiraya verenler bu işten oldukça memnun, sadece kağıt üstünde gerçekleşen taşınmalar binlerce kişiye yeni iş kapısı açarken, bakanlığın 'Tesbit edilmesi halinde ceza alırsınız' uyarıla havada kaldı. 
Okul yönetimleri, bakanlık yetkilileri kağıt üstündeki göçlerin önüne geçilemediğini kabul ediyor. Sınavsız Lise sloganı önce iki aşamalı sınava dönerken, TEOG'lu günleri mumla aratan yeni uygulama ailelere saç baş yolduruyor.

2 HAZİRANDA 1 MİLYON ÖĞRENCİ YENİ OKULUNDA

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yerine gelen yeni Liseye Geçiş Sistemi (LGS), il içinde göç furyası başlattı. Bu sistemde öğrencilerin yüzde 10’u sınavla öğrenci alacak 1367 okula, 2 Haziran’da yapılacak LGS puanlarıyla yerleşecek. Yaklaşık 1 milyon öğrenci ise adreslerine göre liselere yerleştirilecek.

ADRES GERÇEK, NAKİL GERÇEK AMA HEPSİ KAĞIT ÜSTÜNDE

Adrese dayalı yerleştirme ise çocuklarının daha iyi bir okulda okumasını isteyen aileleri, başarılı okulların bulunduğu mahallelerde ev arayışına yöneltti. Okul için taşınma, farklı adres gösterme uygulamalarını engellemek amacıyla e-Okul üzerinden yapılacak okul tercihlerinde ikamet edilen yerde en az 6 ay bulunma şartının getirileceği duyumları, velileri harekete geçirdi. Aileler, ikametgâh nakillerine aylar öncesinden başladı. Mahalle muhtarları, yeni kurulan, şehirden uzak, okul çeşitliliği az, eğitim seviyesi düşük mahallelerden, büyük ve köklü mahallelere başvuruların olduğunu söyledi.


ASIRLIK OKULLAR DA SINAVSIZ ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavsız alınacağını açıkladığı okullar arasında, tarihi 100 yılı aşan çok sayıda okul bulunuyor. Bu okullar arasında İstanbul’da Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi, Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi, Kadıköy Erenköy Kız Anadolu Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi; Ankara’da Altındağ Gazi Anadolu Lisesi; İzmir’de Namık Kemal Anadolu Lisesi; Edirne’de tarihi Edirne Lisesi; Isparta’da Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu Lisesi yer alıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.