Okullar yap boz tahtasına döndü, her bakan sistemi değiştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı AK Parti iktidarının 13. yılında okullarda 6. kez köklü değişikliğe gidiyor. Her bakan döneminde yap boz tahtasına döndürülen uygulamalar yüzünden en çok aileler mağdur oldu.

06 Ekim 2016 Perşembe 00:58
Okullar yap boz tahtasına döndü, her bakan sistemi değiştirdi






Okullar yap boz tahtasına döndü, her bakan sistemi değiştirdi


Ak Parti iktidarında Milli Eğitim tam bir yapboz tahtasına döndü. Milli eğitim reformu adı altında hemen hemen her bakan döneminde eğitim sisteminde köklü değişikliklere gitti. Ak Parti'den Hüseyin Çelik döneminde başlayan değişim, dönüşüm, reform, başlıklarıyla sistemde yapılan düzenlemeler en çok öğrencileri ve aileleri etkiledi.
Hüseyin Çelik'in 6 yıl süren Milli Eğitim Bakanlığı döneminde iki, Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer ve Nabi Avcı'nın bakanlıkları  döneminde ise 1'er kez eğitim sisteminde önemli değişiklikler oldu. Hüseyin Çelik döneminde terör örgütü FETÖ'nün okul ve dershanelerine yönlendirilen ilk öğretim ve liseli öğrenciler Nimet Çubukçu döneminde ise adeta sudan çıkmış balığa döndü. Serbest kıyafet uygulaması kargaşası hala okullarda devam ederken çoklu dil seçeneği yüzünden çıkan kaotik ortam bir türlü çözüme kavuşturulamadı.

Milli Eğitim temel öğretimde yıl ve ders saati süreleriyle her bakanlık döneminde büyük değişiklikler yapıldı. Nimet Çubukçu'nun 2 yıllık bakanlığı döneminde ise yeni okul binalarının yapımına büyük ağırlık verildi. Okullarda Türkçe'nin yerine yabancı dil furyası sardı. Son olarak İsmet Yılmaz döneminde, eski Bakan Hüseyin Çelik'in terk ettiği tekli öğretime geri dönülüyor. Bugün HaberTürk Gazetesi'nde Lütfi Erdoğan imzasıyla yayınlanan habere göre  Milli Eğitim Bakanlığı'nın reform paketine göre 5.ci sınıfta öğrencilere yalnızca yabancı dil eğitimi verilecek


AYRINTILARI BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün eğitimle ilgili açıkladığı reform paketinin ayrıntıları netleşti. Buna göre 4+4+4 eğitim sisteminde 5. sınıfta sadece dil eğitimi verilecek. Okul öncesi zorunlu eğitim sistemi önce prefabrik sınıflarda pilot çalışmayla denenecek. Tekli eğitimde ders saat 09.00’da başlayacak, akşam 16.00’da sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2.5 yıldır üzerinde çalıştığı yabancı dil projesini hayata geçirecek. MEB, bu çerçevede okullarda yabancı dil eğitiminin kalitesini artırmayı hedefliyor. Buna göre 5. sınıfta sadece Türkçe ve yabancı dil eğitimi verilecek. Bu kademede Türkçe-İngilizce, Türkçe-Fransızca, Türkçe-Almanca, Türkçe-Arapça gibi dersler yer alacak.
YABANCI DİL ÖĞRETMENİ ATAMASI ARTIRILACAK
Müfredata göre 5. sınıfta işlenmesi gereken konular, 4. ve 6. sınıf derslerine yayılacak. İlkokul ikinci sınıfta başlayan İngilizce dersi programı devam edecek. Her yıl yaklaşık bin 500 yabancı dil öğretmeni atayan MEB, bu sayıyı artıracak. İngilizce’nin yanı sıra Almanca, Fransızca ve Arapça gibi dillerde de öğretmen kontenjanı artırılacak. MEB, tekli eğitime geçilmesi kapsamında 3 bin yeni okul yapmayı hedefliyor. Her sınıf mevcudunu 30 öğrenci olarak planlayan MEB, okul giriş çıkış saatlerini de belirledi. Buna göre yeni sistemde öğrenciler sabah 09.00’da ders başı yapacak. Akşam 16.00’da dersler sona erecek. Yapılacak müfredat çalışmalarıyla ders sayısı azaltılacak ama ders yoğunluğu artırılacak.
MEB, okul öncesi zorunlu eğitime pilot uygulama ile başlayacak. Belirlenecek illerde okulların içine veya bahçesine prefabrik, betonarme ya da konteyner anaokulları yapılacak ve burada eğitim verilmeye başlanacak. Pilot uygulamanın başarılı olması halinde sistem Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.