Prof. Dr. Karaoğlu: Okul çantası, çocuğun ağırlığının yüzde 10'unu geçmemeli

Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, ilk ve orta dereceli okullarda 06-18 yaş arası çocuklarda yaygın olarak kullanılan sırt çantalarının, birçok problemi de beraberinde getirdiğini...

20 Eylül 2015 Pazar 14:40
Prof. Dr. Karaoğlu: Okul çantası, çocuğun ağırlığının yüzde 10'unu geçmemeli






Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, ilk ve orta dereceli okullarda 06-18 yaş arası çocuklarda yaygın olarak kullanılan sırt çantalarının, birçok problemi de beraberinde getirdiğini belirterek, "Okul çantası çocuk ağırlığının yüzde onunu geçmemeli" dedi.
Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çocukların gelişmekte olan bireyler olduğunu ve taşıdıkları çantaların çocukların gelişiminde büyük önem taşıdığını bildirdi. Prof. Dr. Karaoğlu, şunları söyledi:

"Bu ölçüde de ilerde kalıcı olabilecek bir takım deformitelere ya da geçici olsa da birtakım sıkıntılara düşmemek için özellikle çantanın ağırlığı ve nasıl kullanılacağı konusunda dikkat etmek lazım. Pratik bir ölçü verilecek olursa, çantanın ağırlığının, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10'unu geçmesini istemiyoruz. Örneğin 40 kiloluk bir çocuğun, 4 kilodan fazla bir sırt çantasını taşımamasını istiyoruz. Sadece kilo değil bir de çantayı kullanım biçimleri de var. Çocuklar genellikle tek omuzlarına alıyorlar çantaları. Öyle herhalde biraz daha iyi hissediyorlar veya kolaylarına geliyor. Aslında çocukların çantalarını iki omuzlarında taşımalarında fayda var. Çünkü tek taraflı kullandıklarında tek tarafa doğru yüklenme olduğu için eğilmeler ilerde ağrılara ya da şekil bozukluklarına sebep olabileceklerdir. Yine sırt çantalarının omuza bağlananları değil karına veya bel bölgelerine gelen bantları oluyorsa daha iyi oturacağı için vücuduna daha dengeli bir yüklenme yapacaklardır."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.