Tayini çıkan hakim, kızının naklini kabul etmeyen okula açtığı davayı kazandı

ESKİŞEHİR'den geçen 15 Ocak'ta Zonguldak Adliyesi'ne atanan hakim Kemal Karanfil, Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne nakil talebinin boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle geri çevrilmesi kararının...

28 Ağustos 2015 Cuma 16:26
Tayini çıkan hakim, kızının naklini kabul etmeyen okula açtığı davayı kazandı






ESKİŞEHİR'den geçen 15 Ocak'ta Zonguldak Adliyesi'ne atanan hakim Kemal Karanfil, Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne nakil talebinin boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle geri çevrilmesi kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Zonguldak İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, ilk karar çıktı. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Eskişehir Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaparken kendi isteği dışında Zonguldak Adliyesi'ne 2'nci Asliye Hukuk Hakimi olarak atanan Kemal Karanfil'in kızı Ayşegül Karanfil'in nakil talebi, Zonguldak Fen Lisesi'nce boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle geri çevrildi. Bunun üzerine Zonguldak Fen Lisesi adına Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açan Karanfil, dilekçesinde kızının 3 yıl dershaneye giderek ve geceli gündüzlü çalışarak kazandığı Eskişehir Fen Lisesi'nden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Dilekçesinde aile bireylerinin birliği ve birlikte yaşamalarını esas alan Anayasa'nın 41'inci maddesine yer veren Karanfil, kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne naklinin yapılamayacağına ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
MAHKEME: "AİLE BÜTÜNLÜĞÜ SARSILIR, EĞİTİM HAKKI ENGELLENİR"
Zonguldak İdare Mahkemesi'nin davayla ilgili 25 Ağustos'ta verdiği kararda, Anayasası’nın 41'inci maddesinde belirtilen 'Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle anne ve çocuklarının korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.' hükmüne rağmen zorunlu şekilde Zonguldak'a atanan hakim Kemal Karanfil'in kızının sınavla kazandığı Eskişehir Fen Lisesi’nden naklinin yapılmayarak eğitim durumunun sekteye uğratıldığına yer verilerek şöyle denildi:
"Zonguldak Fen Lisesi'ne nakli ile kaydı yapılması gerekirken Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak kontenjana ilişkin yönetmelik hükmü gerekçe gösterilerek isteminin reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık bulunmamıştır. Öte yandan, hukuka aykırı olduğu anlaşılan dava konusu işlemin yürütülmesi halinde davacının aile bütünlüğünün sarsılacağı, davacının kızının eğitim hakkının engelleneceği ve telafisi güç zararlara uğrayacağı da açıktır. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27’inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi."
HAKİM KARANFİL: "ADİL KARARA İMZA ATAN YARGIÇLARI KUTLUYORUM"
Hakim Karanfil, mahkemenin kararını Facebook adresinden 'Yargıdan güzel haber' olarak duyurdu. Hakim Karanfil, "Adil karara imza atan yargıçları da kutluyor, yargının henüz sıfırlanmadığını bizlere hissettirdikleri için teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.