TÜBİTAK projesi anketinden cemaat ve mezhep soruları çıktı

Okullarda TÜBİTAK gibi bilimsel bir kurumun adını kullanarak düzenlenen anketlerden cemaatler, mezhepler ve halifelik gibi kavramların yer aldığı sorular çıktı.

09 Ocak 2018 Salı 21:58
TÜBİTAK projesi anketinden cemaat ve mezhep soruları çıktı






TÜBİTAK projesi anketinden cemaat ve mezhep soruları çıktı

Liseli öğrencilere TÜBİTAK anketi diye gönderilen kağıtlardan çıkan sorular saç baş yolduracak cinsten. Liseli öğrencilere "Kız kardeşinin başka mezhepten biriyle evlenmesine izin verir misin" bile var.

Tübitak anketi
Dini içerikli tartışmalar hayatımızın her alanına girdi. İçinde dinin yer aldığı çok sayıda tartışmalı konu, ekranlarda ulu orta konuşuldukça vatandaşlar da tepki göstermeye başladı. Son olarak TÜBİTAk projesi olduğu iddiasıyla öğrencilere dağıtılan ankette, lise çağındaki çocukların kafasını karıştıracak cinsten. Öyle ki "Kardeşinin başka mezhepten biriyle evlenmesine izin verir misin" sorusu bile sözde TÜBİTAK temalı anketin içinde yer aldı.


Turgutlu ilçesindeki Halil Kale Fen Lisesi'nde TÜBİTAK projesi için olduğu belirtilen bir projede kullanılmak üzere öğrencilere sorulan sorular, tepki çekti. Bunun üzerine Manisa Eğitim İş Şubesi Başkanı Cem Ok, anketi durdurmak için harekete geçti. Gelen tepkiler üzerine, bazı öğretmenler tarafından yapıldığı belirtilen anket çalışması durduruldu.

Öğrencilere sorulan dini sorular arasında bakın neler var
'Evleneceğiniz kişi sizinle aynı dinden olmalı mıdır?',
'Dini cemaatler olmalı mıdır?',
'Giyim kuşam biçimi dinde esas alınmalı mıdır?',
 'Kız ya da erkek kardeşinizin başka din veya mezhepten biriyle evlenmesini onaylar mısınız?' gibi  soruları yer aldı.

Ayrıca ikinci ankette öğrencilere yöneltilen bazı sorulara katılıp katılmadıkları soruldu. Öğrencilere, 'İnanan kişinin dini uğruna birtakım zorluklara katlanması gereklidir', 'İslam dinine göre öğrencilerin sınavda kopya çekmesi kul hakkına girmektedir', 'İslam ülkelerine liderlik yapacak bir halifenin olması gerekli midir?', 'Türkiye'de İslam dininin anlaşılmasında ve öğretilmesinde engeller vardır', 'Evleneceğim kişi dindar olmalıdır' ve 'Birey hayatını dine göre düzenlemelidir' gibi ifadeler sorularak, 'katılıyorum' veya 'katılmıyorum' cevaplarını vermeleri istendi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Edinilen bilgiye göre; Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ise "Soruşturma açıldı, devam ediyor. Bu anket çalışmaları durduruldu. Bize TÜBİTAK projesi diye başvurulmuş. TÜBİTAK projesi zannedilerek böyle bir şey imzalanmış ve biz şu an durdurduk. Gereğini yapıyoruz. Bize içeriğini söylemediler" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.