1 milyon Suriyeli elektrik parası ödemiyor

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan iki milyon Suriyeli mülteciden 1 milyonunun kaçak elektrik kullandığı iddia ediliyor. İddianın sahibi sektörün öncülerinden.

18 Ekim 2014 Cumartesi 11:30
1 milyon Suriyeli elektrik parası ödemiyor






1 milyon Suriyeli elektrik parası ödemiyor

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan iki milyon Suriyeli mülteciden 1 milyonunun kaçak elektrik kullandığı iddia ediliyor. İddianın sahibi sektörün öncülerinden.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI ARTTI

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda enerji yatırımları hakkında bilgi verdi. Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde kaçak elektrik sorunu olduğunu ve o bölgelerin elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesine rağmen bu sorunun hâlâ çözülmediğini belirten Göçmen, şimdi de Suriyeli göçmenlerin kaçak elektrik kullanımı yüzünden problem yaşadıklarını kaydetti. Türkiye’deki 1 milyon mülteci Suriyelinin kaçak elektrik kullandığı bilgisini veren Göçmen, bu durumun analizlerini yaparak ilgili birimlere şikâyette bulunduklarını kaydetti. Kaçak elektrik kullanan Suriyelilerin kaçak oranını yüzde 2 artırdığını ifade eden Göçmen, Suriyelilerin her ay 50 milyon lira tutarında kaçak elektrik kullandığını ve bu rakamın yılda 600 milyon liraya tekabül ettiğini söyledi.

2013 yılı cirolarının 7 milyar lira olduğunu ve bu rakamı 2014 yılında yeni tesislerinin devreye girmesiyle birlikte yüzde 50 oranında artarak 10 milyar liranın üzerine çıkaracaklarını belirten Göçmen, 2020 yılına kadar 7500 megavat elektrik üretme hedeflerinin ise değişmediğini ve 2020’de Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacaklarını dile getirdi.

2016 yılının sonuna doğru halka açılmayı da düşündüklerini belirten Göçmen, bazı yatırımlarının tamamlandığında 2017 yılından sonra üretim alanında yıllık yaklaşık 2 milyar lira kâr beklediklerini açıkladı.

Türkiye, şu anda belirsizlik içerisindeki dünyada sermaye çekmek iddiasında olan bir ülke olduğunu vurgulayan Göçmen, “Enerji sektörü çok stratejik ve kilit bir sektör. Eğer düzenleyici kurum ve hükümet bu yeni tarife dönemindeki ana kriterleri açıklamayı ne kadar erken yaparsa bu Türkiye’nin o kadar lehine olacaktır. 2015 ve 2016 bazı siyasi belirsizlikler ve sınırımızdaki karışıklıkların etkisinde olan yıllar olacak. Dolayısıyla bizim dış sermaye piyasalarına maksimum şeffaflık vermemiz lazım. Eğer 2016 yeni tarife döneminin şartlarını son anda açıklanırsa bu durum risk oluşturabilir. Çok net şekilde bu açıklamanın mevzuata göre en kısa sürede açıklanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Biz bu belirsiz ortamda şeffaflık bekliyoruz ve serbest piyasa koşullarının daha özgür bırakılmasını istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sabancı Holding’in enerjiyi 2005 yılından beri enerjiye yatırım yaptığını belirten Enerjisa CEO’su Yetik Mert ise toplam yaklaşık 2.800 MW kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük serbest üreticisi konumunda olduklarını söyledi. İşletmedeki kurulu güçlerinin içerisinde yenilenebilir enerjinin payının yaklaşık yüzde 53’e ulaştığını belirten Mert, “Özelleştirme ile devraldığımız 3 bölge ile Türkiye’de her 4 kullanıcıdan 1’inin elektrik dağıtım hizmeti Enerjisa tarafından sağlanıyor.” dedi.
Son Güncelleme: 18.10.2014 11:32
Anahtar Kelimeler:
Kaçak Elektrik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.