18 madencinin öldüğü Ermenek'te işsiz kalan madencilerden tepki

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca, işsiz kalan madenciler durumu...

17 Nisan 2015 Cuma 15:24
18 madencinin öldüğü Ermenek'te işsiz kalan madencilerden  tepki






KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca, işsiz kalan madenciler durumu protesto etti. Yaklaşık 80 madenci, 6 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını belirterek sorunlarının çözülmesini istedi.
Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde geçen yıl 28 Ekim günü, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Çalışmalar sonunda 18 işçinin cesedi ocaktan çıkartıldı.
Biri facianın yaşandığı Has Şekerler Madencilik olmak üzere 10 linyit ocağının bulunduğu bölgede, facia ocağındaki kurtarma çalışmaları sırasında diğer 9 kömür ocağında üretim durdu.
DENETİM YAPILDI ÜRETİM DURDURULDU
Burada çalışan işçilerin büyük bir bölümü facia ocağındaki kurtarma çalışmalarına katıldı. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgedeki ocaklarda denetim yaptı. Müfettişlerce hazırlanan rapor sonucunda açık üretim yapan 1 ocağın dışındaki, kapalı üretim yapan tüm ocaklarda üretim durduruldu.
BİR ŞİRKET 120 İŞÇİYİ ÇIKARDI
Bu gelişmeler yaşanırken, bölgedeki özel bir madencilik şirketi iki işletmesinden birini tamamen kapatma kararı aldı. Başka bir madencilik şirketi de ocaktaki bir galeriyi kapattı. Galeriyi kapatan şirket yetkilileri yaklaşık 120 işçiye iş akitlerinin 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonlandırıldığını bildiren tebligat gönderdi.
Bir galerisini kapatan, diğer galerisinde de üretimin başlamaması üzerine, ocakta çalışan yaklaşık yaklaşık 80 madenci, 6 aydır ücret alamadıkları için zor durumda olduklarını belirterek, Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ile görüştü.
Kaymakam Güngör'ün, işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirttiği öğrenildi.
Madenciler, görüşmenin ardından Hükümet Konağı önünde ellerinde 'Ocağımızı yıktınız, yuvamızı yıkmayın', 'Seçim değil, geçim düşünüyoruz' yazılı dövizlerle durumu protesto etti.
6 aydır işsiz olduklarını ve çoğu işçinin cebine 1 lira girmediğini belirten madenciler, sorunlarının çözüme kavuşmasını ve ocaklarında açılmasını istedi. Madenciler, gerekirse Ankara'ya yürüyüş yapacaklarına belirtti. Ermenek esnafına da sitemlerini dile getiren işçiler, madenciler alışveriş yapmadığı sürede nasıl esnafın para kazanacağını ve bu sorunun sadece madencilerin sorunu olmadığını söyledi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.