20 milyar liralık Çin malı Türkiye'ye mektup gibi girdi

Türkiye küresel e-ticaretin en kârlı pazarı haline geldi. Mektup statüsünde kargo ile gelen ithal ürünlerin sayısı yıllık 60 milyon adeti geçti.

19 Mart 2019 Salı 07:43
20 milyar liralık Çin malı Türkiye'ye mektup gibi girdi






20 milyar liralık Çin malı Türkiye'ye mektup gibi girdi

Aralarında kalemden, USB belleğe, motor parçasından kaleme, saatten yarı değerli taşlara kadar sadece geçtiğimiz yıl 3 milyar euro değerinde ürün Türkiye pazarına 'Mektup' statüsündeki kargo paketlerle geldi. e-ticaret için Türkiye yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanırken uzmanlar ise bu konuda önlem alınmasını istiyor.

Küresel ticarette internet ağırlıklı alışveriş, Türkiye'de her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına neden olurken, yerli üretimi vuruyor. 
Bireysel e-ithalatın ağırlıklı olarak Çin'den yapıldığını ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, "Yurtdışı sitelerden değerli takı, altın, pırlanta sipariş edenler bile var. E-ithalatta vergi düzenlemesi getirilmesi, yerli üreticilerin pazar payını arttırmasını sağlar" diyor.

ÇİN'DEN 26 MİLYON MEKTUP GELDİ


Türkiye'ye 2018'de 26 milyonu Çin'den olmak üzere 60 milyon adet mektup statüsünde ticari ürün girdi. Vergi kaybına yol açan bireysel e-ithalat, özellikle elektronik, tekstil, ayakkabı-çanta, oyuncak, hediyelik eşya, değerli takı, altın, pırlanta, küçük araç gereç ve aksesuar sektörlerini etkiliyor.

Bireysel e-ithalatın ağırlıklı olarak Çin'den yapıldığını bildiren TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, "Haksız rekabet kalkarsa bu sektörlerin katma değeri de artar" diyor.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Bir ülkeden 26 milyon mektup geliyor" sözleriyle gündeme oturan bireysel e-ithalata (online yurtdışı alışveriş) vergi yaptırımı yolda. Posta statüsünde yollanan birçok ticari üründen vergi alınamadığını ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, "Bazı ürünler yurtdışında Türkiye'deki muadillerine kıyasla daha ucuz olduğundan vatandaş internetten satın alıyor. Ama yurtdışından bu ürünler mektupmuş gibi gönderildiği için ithalat gibi görünmüyor. Bu durum hem cari açığı olumsuz etkiliyor, hem vergi kaybına yol açıyor, hem de o malın benzerini burada üreten yerli üreticilerimizin zararına oluyor. Yerli üreticinin pazar payı daralıyor. Özellikle yerli elektronik, tekstil, ayakkabı-çanta, oyuncak, hediyelik eşya, küçük araç gereç ve aksesuar sektörleri bundan etkileniyor. Yurtdışı sitelerden değerli takı, altın, pırlanta getirtenler bile var. E-ithalatta vergi düzenlemesi getirilmesi, yerli üreticilerin pazar payını arttırıp güçlenmesini sağlayacaktır. Haksız rekabet kalkarsa söz konusu sektörlerin katma değeri de artar. Yerli üreticimiz de kalkınır" dedi.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye'ye 2018'de 26 milyonu Çin'den olmak üzere 60 milyon adet mektup statüsünde ticari ürün girdi. Bu ürünlerin değeri 3 milyar euro'yu (Yaklaşık 20 milyar TL) aştı. Türkiye'de gümrük vergisi 22 euro'yu aşan alışverişlerde uygulanıyor. Özellikle Çinli firmalar, 100 euro'luk bir ürünü bile 22 euro'dan ucuz gibi gösteriyor.


 

Anahtar Kelimeler:
E-ticaretE-ithalat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.