300 koyun almanın şartları: Öncelik köyde yaşayanlara

300 koyun projesinin içeriği netleşmeye başladı. 10 yıl süreyle uygulanacak olan projede yıllık 5 milyon koyun üretimi hedefleniyor. İlk aşamada koyunlar köyde oturan vatandaşlara dağıtılacak.

21 Şubat 2018 Çarşamba 11:18
300 koyun almanın şartları: Öncelik köyde yaşayanlara






300 koyun almanın şartları: Öncelik köyde yaşayanlara


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanmaya başlayan 300 koyun projesinin detayları belli oldu. Projede bu yıl en az 50 bin baş koyun üreticiye dağıtılacak. Dağıtım TİGEM'ler aracılığıyla yapılacak. Ücretsiz koyun dağıtımında öncelik köylerde oturanlara verilecek. Ancak "Köy" şartının içeriği net olarak belli değil. Çünkü son mahalli idareler kanununda yapılan değişiklikle binlerce köy, kasaba mahalle ilan edildi. Bu durumda olan yerleşim birimlerinde oturan vatandaşların nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor.

300 koyun projesinden faydalanmak isteyen vatandaşların başvurularını ilçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla en yakın TİGEM'e başvurmaları gerekiyor.

TİGEM'ler, yapılacak başvurularda önceliği, mera ve otlak alanları, barınak ve kaba yem üretim (Saman ve yem) imkanı olanlar ve hayvancılıkla uğraşanlara öncelik verecek. 300 koyun projesi iki ayrı bölüme ayrıldı. 10 yıllık projenin ilk 5 yıllık bölümünde köylerde yaşayan ve küçük baş koyun üretme konusunda tecrübeli aileler sisteme dahil edilirken, ikinci aşamada, kentlere göç eden geçmiş yıllarda koyun üretim tecrübesine sahip olanlara fırsat verilecek.
Pojenin sonunda dişi koyun sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon 250 bin baş erkek kesimiyle 52 bin 300 ton et üretimi hedefleniyor.

ÜRETİCİ SEÇİMİ KRİTERLERİ

Proje için başvuran üreticiler değerlendirilirken; "Üretim yapacağı yerin mera alanı, kaba yem üretebilirliği, hayvan varlığı, cinsiyet ve yaşı, hayvan barınağına sahip olması, halen hayvancılıkla uğraşıyor olması" kriterleri göz önünde bulundurulacak.

TARSİM DEVEREYE GİRECEK

Projeye göre, üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedeli avans olarak verilecek. Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim imkanı sağlanacak. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olacak ve Bakanlık tarafından desteklenecek.

Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvanın verileceği projeyle 500 bin baş anaç küçükbaş hayvan temin edilmesi planlanıyor.

Bu modelle köylerde, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırmak, koyun barınaklarının tam kapasite kullanımını sağlanmak, ülkede koyun varlığını artırmak, kırsalda koyunculuk yapan insanları sosyal güvenceye kavuşturmak amaçlandı.

TİGEM, proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Kurumca, bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verilecek. Doğacak kuzuların alımı garanti edilecek ve taban alım fiyatı önceden belirlenecek. Söz konusu hayvanların alımı için başvurular, TİGEM'in internet sitesinden alınmaya başlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.