4 büyük markanın kanserli sucuklarına mahkum olduk

Et Ürünleri tebliğinde yapılan küçük bir değişiklik binlerce küçük esnafa kepenk kapattıracak nitelikte. Üstelik tebliğ vatandaşı bol katkı maddeli büyük şirketlerin et ürünlerine mahkum ediyor. Yeni tebliğ vatandaşı değil holdingleri koruyor

01 Temmuz 2015 Çarşamba 23:09
4 büyük markanın kanserli sucuklarına mahkum olduk






4 büyük markanın kanserli sucuklarına mahkum olduk


Büyük şirketler, yasa oyunlarıyla karlarına kar katıyor. 4 büyük sucuk üreticisinin baskısıyla yıllardır çıkmayan Et ve Et Ürünleri Tebliği, yeni hükümeti beklemeden yürürlüğe konuldu. Yeni tebliğ gereğinde artık kasap sucuğu, kasap köftesi yasaklanıyor. Kasaplar Odası isyanda.

YASA-YÖNETMELİK-TEBLİĞ OYUNU

Küçük esnafa "Markalı sucuk üret" baskısı yıllardır sürüyor. Ancak iş sadece markalı sucuk üretmekle bitmiyor. Kasaplar Odasına kayıtlı binlerce esnaf artık köfte gibi Türk damak tadına uygun yiyecektleri de üretemeyecek. Endüstriyel ve bol katkılı sucuk ve fermante edilmiş et yemeye mahkum edilen tüketici sayıları bir elin beş parmağını geçmeyen şirketlerin insafına terk ediliyor.

GELENEKSEL ÜRETİM ÇÖKECEK

Türk damak tadına uygun üretim yapan binlerce küçük esnaf artık sadece et alım satımına aracılık yapacak.  Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklik ile bugünden itibaren hazır şekilde, markasız "kasap sucuk, köfte ve kıyma" satılamayacak.

Kasaplar, Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda bugünden itibaren hazır şekilde, markasız "kasap sucuk, köfte ve kıyma" satamayacak, bu ürünleri müşterinin yanında hazırlamaları zorunlu olacak.

"4 KÖFTEYİ O ANDA NASIL YAPACAKSINIZ?"

Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu ise kendileri için en büyük sorunun köfte ve sucukta oluştuğuna dikkati çekti.

Tebliğe göre, bu ürünler müşterinin yanında hazırlanırsa satılabileceğini ifade eden Sarıoğlu, şunları kaydetti: "Müşteri, kasapta köfte için beklemiyor. Ayrıca beşer onar kiloluk hazırlıyoruz. Müşteri bazen 4 köfte istiyor, 4 köfteyi o anda nasıl yapacaksınız? Sucuk için izin belgesi alınmasını ve bir imalathanede markalı üretim yapılmasını şart koşuyor. Bu zorunluluklar, 4 büyük firmanın baskısıyla çıkarıldı. Değişeceğini umuyoruz. Yeni hükümet kurulmasını bekliyoruz. Hükümet kurulduğu an bu konuda kasaplar lehine bir düzenleme olacak. Türkiye genelinde 50 bin kasap esnafı var. Bugüne kadar kimi zehirlemişiz? Bugüne kadar kötü mü yaptık da yasak getirdiniz? Herkesten önce toplum sağlığını önemsiyoruz. Hangi esnaf ayağına kurşun sıkar, müşterisini kaybeder. Bütün ürünlerimiz taze etten, hijyenik ortamlarda üretiliyor."
Son Güncelleme: 01.07.2015 23:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kaya sadıkoğlu 2015-07-02 03:53:08

üç kuşaktan kasaplık yapıyoruz. yarım asırdır belki de dünyanın en lezzetli sucuğunu imal ediyoruz. öğünmek gibi olsun dedemin sucukları için istanbuldan balıkesire her haftasonu müşteri gelirdi. sucuğumuzun etini yıllarca kendimiz yetiştirdik. son on yıldır çıkan kanunlar yüzünden çiftliğimizi kapatmak zorunda kaldık. ab yasaları yerel üretim yapan tesisleri uygulanması imkansız kurallara boğdu, defalarca ankaraya gittik geldik. sucuk imalatı için kullandığımız yarım asırlık ardıç teknelerimizin yerine plastik kapları kullanmaya zorladılar. kıymaya kimyasal katma zorunluluğu getirildi bu ab kriterlerine uydukça ürünlerimizin kalitesi düştü hile yapmadık ama ab yasaları 20 yıl önce 20 kişinin çalıştığı koskoca işletmeyi 5 kişiye kadar indirdi. artık kimse koyun dana üretmiyor büyük holdinglerin ürünleri büyük marketlerde daha ucuz ama kanser olmak isteyene afiyet olsun. türkiye de bir dönemi ab ysalarıyla vura vura kapattılar helal olsun bizim politikacılara