ABD'de federal hükümet tekrar hizmete girdi

ABD Başkanı Trump, Kongre'nin her iki kanadında onaylanan geçici bütçe tasarısını imzaladı. Son 3 gündür kısmen “kapalı” olan federal hükümet, bütçe krizinin çözülmesiyle yeniden açıldı.

23 Ocak 2018 Salı 08:41
ABD'de federal hükümet tekrar hizmete girdi






WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Donald Trump’ın federal hükümete 8 Şubat'a kadar harcama yetkisi sağlayacak dördüncü geçici bütçe tasarısını imzaladığı bildirildi.

ABD Senatosu'ndan geçici bütçe tasarısına onayABD hükümeti Trump’ın başkanlığının ilk yıl dönümünde kapandı

Tasarı, Cumhuriyetçilerle Demokratların gün içinde uzlaşmaya varması sayesinde önce Senatodan sonra ABD Temsilciler Meclisinden geçmişti.

Ülke tarihinde, hem Senatoyu hem Temsilciler Meclisini hem de Beyaz Saray'ı Cumhuriyetçi Parti kontrol ederken ilk kez kısmen kapanan federal hükümet, Kongre’den geçen geçici bütçe teklifinin Trump’ın imzasıyla yasalaşması sonucu 3 günlük aradan sonra yeniden tamamen hizmete girdi.

Bütçe tasarısı, DACA göçmenleri için güvence verilmesiyle onaylandı

Cumhuriyetçiler ile Demokratların bütçe tasarısı üzerinde anlaşmaya varmasında, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın ülkeye çocuk yaşta kaçak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli program için Demokratlara güvence vermesi belirleyici oldu.

McConnell, hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak yeni bütçenin süresi 8 Şubat'ta dolana kadar DACA göçmenleri için çözüm bulunamazsa, bu konuda yeni bir yasal düzenleme için harekete geçeceğini taahhüt etmişti.

3 günlük kapanmanın arka planı

Demokratlar, cuma gecesi yapılan bir önceki oylamada bütçe tasarısına destek vermek için DACA isimli programa yönelik belirsizliğin giderilmesini şart koşmuştu.

Buna karşın, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisinden geçen ve DACA göçmenleri hakkında herhangi bir madde içermeyen bütçe tasarısında diretmesi, bütçe teklifinin Senatoda reddedilmesiyle sonuçlanmıştı.

Kongrenin son geçici bütçenin süresi 19 Ocak gecesi dolmasına karşın yeni bir bütçeyi onaylayamaması, federal hükümetin hayati olmayan tüm hizmetlerini askıya almasına yol açmıştı.

Amerikan federal hükümetinin, Kongrenin bütçe tasarısı üzerinde anlaşamadığı için kısmen kapanmasının ilk iki günü hafta sonuna denk geldi.

Pazartesi günü zorunlu izne çıkarılan yaklaşık 850 bin kamu çalışanın bir günlük aranın ardından işlerine dönecek olması, kapanmanın maliyetinin sınırlı kalmasını sağladı.

Kamu kuruluşlarının yanı sıra kapanan milli parklar ve müzeler, bir günlük aranın ardından ziyaretçilere açılacak.

Öte yandan, New York’un en önemli parklarından Liberty Island gibi bazı parkların hafta sonunda kapalı olmasına karşın pazartesi günü yerel yönetimlerin insiyatifiyle halihazırda açıldığı bildirildi.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.